Hoppa till huvudinnehållet

Jimmy Janssons låt med Lillasyster: "Kanske precis vad folk vill ha"

Publicerad:
Sångaren i Lillasyster Martin Westerstrand under fredagens rep. Bandets låt är skrivet av bland andra Jimmy Jansson. Foto: Annika Berglund/Carl Edlom

Jimmy Janssons första mellobidrag för i år seglade direkt till final trots en nervös Anders Bagge.

Nu är det dags för Janssons andra låt som framförs av Göteborgsbandet Lillasyster.

Kalenderbitaren har såklart koll på att rockbandet Lillasyster från Göteborg bildades året innan värmlänningen Jimmy Jansson debuterade som soloartist i Melodifestivalen. Jimmy Jansson kom på en sjätte plats 2006 och året efter släppte Lillasyster sitt debutalbum "Hjärndöd musik för en hjärndöd generation". I årets fjärde deltävling möts de båda – Jimmy Jansson har varit delaktig i bandets bidrag "Till Our Days Are Over". Det blir andra melloåret för Lillasyster som fick respass i fjolårets Andra chansen.

– Jag utgår alltid från artister eller bandet när jag skriver låtar, säger Jimmy Jansson.

Miljonsatsar på musik: Underjordisk studio vid Vänern

När NWT når låtsnickraren sitter han och klipper i en sångtagning på ett ännu hemligt men "jävligt fett" projekt.

– I fallet med Lillasyster så hade de skickat in några egna bidrag men inte fått SVT att jubla. Det eftersöktes något som var poppigare, fast ändå lät som Lillasyster. Jag och Palle Hammarlund slängde ihop den här låten jäkligt snabbt. Det gick sjukt fort!

Lillasysters bidrag är skrivet av Palle Hammarlund, Jimmy Jansson, Ian-Paolo Lira och Martin Westerstrand.
Lillasysters bidrag är skrivet av Palle Hammarlund, Jimmy Jansson, Ian-Paolo Lira och Martin Westerstrand. Foto: Annika Berglund

”Lyssnat på Bon Jovi”

"Till Our Days Are Over" beskriver Jimmy Jansson som peppig.

– Vi hade bara någon dag på oss att skriva låten innan deadline, så det fanns inte tid att tänka efter så mycket. Bara gå på känsla.

Låten blir Jimmy Janssons 26:e bidrag hittills i Melodifestivalen. Han har rört sig över många olika genres, men rock och hårdrock är något nytt.

– Jag har inte skrivit mycket rock tidigare även om jag har lyssnat mycket på band som Bon Jovi, berättar Hagforsingen.

– Så det var hyfsat nytt för mig. Som tur var ville bandet hålla sig inom en pop-ram och jag hade en referens i det finska bandet Sunrise Avenue, de blandar pop och rock på ett bra sätt. Dessutom vill jag som låtskrivare att låten funkar på radion, det är då vi låtskrivare kan tjäna pengar. Målet var att få till en mäktig refräng.

Melodierna hamnade på plats snabbt och Lillasysters sångare Martin Westerstrand kallades in för att skriva texten.

– Det var inga konstigheter med den här låten, det var bara att köra.

Fakta: Veckans bidrag

1. Anna Bergendahl: "Higher power"

2. Lillasyster: "Till our days are over"

3. Malin Christin: "Synd om dig"

4. Tenori: "La stella"

5. Medina: "In i dimman"

6. Angelino: "The end"

7. Klara Hammarström: "Run to the hills"

Foto: Annika Berglund

"Allt kan hända”

Melodifestivalen ska fungera som bred familjeunderhållning på lördagskvällen så bidrag som bottnar i mer nischade genres kan få ett tuffare utgångsläge för avancemang. Det är enklare för Jimmy Jansson att vara favorittippad med Anders Bagge än med Lillasyster.

– Så är det ju såklart. Att hitta artister som är så breda som möjligt är en nyckel till att komma långt i tävlingen. Men man ska aldrig säga aldrig, i Melodifestivalen kan allt hända. Ibland blir det de mest otippade bidragen som flyger.

– Men jag är inte bara ute efter att skriva låtar som vinner, jag är ute efter att ha kul också. Lillasyster är ett härligt gäng att jobba med och det gav mig en chans att skriva rock. En kul upplevelse.

Om du får sia om låtens chanser?

– Jag har lyssnat på de andra bidragen och alla har sin egen grej. Vår låt är inte sämre än någon annan, den kan absolut komma bland topp fyra. Men visst, genren är smal – vi kanske inte får med oss de äldsta för de kan ha svårt för growl och kidsen tycker kanske att det är för gubbigt.

Bagge och Jimmy Jansson i intervju: "Aldrig varit lika stolt över en låt"

– Alla rockband har åkt ut hittills i år så det ser inte alltför ljust ut. Men i slutändan landar "Till Our Days Are Over" i Takida-land, de som gillar Takida gillar nog Lillasyster. Och ser man till Hagfors till exempel så har Takida alltid funkat jäkligt bra. Många gillar den typen av musik ute i landet. Så vet vem? Det kanske slår helt rätt, det här är precis vad folk vill ha. Eller så blir vi sist.

Artikeltaggar

Anders BaggeHagforsHagforsHårdrockJimmy JanssonKändisarMartin WesterstrandMelodifestivalenMusikNöje/KulturPalle HammarlundPopRockSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.