Hoppa till huvudinnehållet

Efter Råda skola – nu vill OR ha ny skola i Ekshärad

Publicerad:
Kyrkhedens skola i Ekshärad har en del år på nacken och Oberoende realister ser gärna en helt ny skola här.
Kyrkhedens skola i Ekshärad har en del år på nacken och Oberoende realister ser gärna en helt ny skola här. Foto: Pia Holmström

Förra valet gick OR till val på en ny F-6 skola i Råda. I år blir Kyrkhedens skola i Ekshärad deras nya valfråga. Partiet ser gärna en helt ny skola här.

– En ny byggnad har ju betydligt längre livstid än en renoverad gammal byggnad, säger Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet.

Hösten 2023 kommer F-6 skolan i Råda att stå klar, i torsdags togs första spadtaget för skolbygget. Nu står Kyrkhedens skola på tur att ses över. Verksamheten har under hösten fått berätta vad som saknas på skolan.

– Man vill ha fler grupprum, bättre lärmiljöer och bättre möjligheter till digital teknik, säger Boo Westlund.

Utredning

På måndag startar kommunen en utredning om hur man ska åstadkomma förbättringarna. Det är tre olika alternativ man tittar på. Antingen renovera den gamla skolan eller göra en utbyggnad eller bygga en ny skola.

– Det är i så fall en helt ny skola för årskurs 4 till 9 det gäller, för den byggnaden är 70 år gammal. Om vi bygger nytt så får vi en skola som är precis som vi vill ha den, säger Boo Westlund.

Att istället renovera skolan ser han vissa nackdelar med.

– Det är ju alltid problem att renovera en byggnad där man har verksamhet. En stor omfattande renovering på Kyrkheden skulle innebära att vi får flytta ut klasser i moduler och det är inte billigt det heller.

Han anser att en ny skola skulle göra det smidigare för elever och personal.

– Blir det alternativet att bygga ny skola, så kan vi vara kvar i den gamla skolan under byggperioden, samtidigt som vi successivt kan flytta in i nya skolan.

Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet.
Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet. Foto: Pia Holmström

Skolfrågan viktig

Samtidigt betonar Boo Westlund att det är väldigt tidigt i processen och man inte vet vad utredningen kommer fram till.

– Men det här ligger i linje med vad vi vill som parti. Vi kallar ju oss också för realister och måste ju också se på kostnader och alla delar i det här.

Valet i höst närmar sig.

– Det här är en av de frågor som vi vill lyfta i valet, skolfrågan är viktig. Vi vill ha fyra bra skolor i kommunen. Men det är inte säkert att övriga partier tycker som vi eller att väljarna i kommunen tycker som vi.

Utredningen om Kyrkhedens skola är klar om cirka ett år. Men redan nu kommer åtgärder att göras på Kyrkhedens skola.

– Det gäller till exempel hemkunskapssalen och en del tak och fönsterbyten som ska göras. Men de större sakerna får vänta tills vi bestämt vilken riktning det ska vara, säger Boo Westlund.

Första spadtaget för F-6 skola i Råda: ”Känns fantastiskt roligt”Resultaten dalar – nu ska fler bli behöriga till gymnasiet

Artikeltaggar

Boo WestlundEkshäradHagfors kommunKyrkhedens skolaRåda skolaSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.