Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen om skidförbundets bojkott av Ryssland: ”Känns helt rätt”

Publicerad:
Sveriges värmlänning Anton Persson på OS i Peking. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska skidförbundet bojkottar alla skidtävlingar i Ryssland – med omedelbar verkan.

– Det är en stor markering, att vi som redan är på plats inte deltar i tävlingarna, säger Karin Mattson till TT.

Beslutet innebär att längdskidornas världscupfinal påverkas – och att skicrossåkarna skickas hem utan att tävla.

– Det känns helt rätt att vårt svenska förbund bojkottar. Skidtävlingar är oviktigt i sammanhanget just nu och att resa till Ryssland känns helt otänkbart, säger värmlänningen Anton Persson.

Svenska skidförbundet kommer inte att delta i några tävlingar i Ryssland den närmsta tiden – och det gäller även helgens kommande världscuptävling i skicross.

Skidförbundet har för ett par veckor sedan skrivit och uppmanat det Internationella skidförbundet (Fis) att flytta kommande tävlingar från Ryssland, med anledning av säkerhetsläget. Nu har Ryssland invaderat Ukraina.

Inte fått återkoppling

– Vi påbörjade en dialog om situationen, som då inte var så här allvarlig men ändå tillräckligt allvarlig för att det inte skulle kännas bra att skickas dit aktiva, säger Mattson till TT.

Fis har i medier meddelat att tävlingar ska genomföras som planerat och Svenska skidförbundet motsätter sig denna hållning.

– Nu ser vi att man valt att inte flytta på tävlingarna och vi har heller inte fått någon återkoppling direkt till oss, säger Mattson och fortsätter:

– För oss är det viktigt att markera, dels mot att man på principiella grunder inte borde arrangera tävlingar, men också att det inte är vettigt att skicka dit folk i den här situationen, säger Karin Mattson.

Det blir ingen världscupfinal för Frida Karlsson om tävlingarna inte flyttas från Ryssland. Arkivbild.
Det blir ingen världscupfinal för Frida Karlsson om tävlingarna inte flyttas från Ryssland. Arkivbild. Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Uppmanar Fis till flytt

De världscuptävlingar med svenska deltagare som berörs är helgens skicrosstävlingar i Solnetnaja Dolina, skidornas världscupfinal i Tiumen den 18-20 mars samt damernas backhoppningstävlingar i Niznij Tagil och Tjajkovskij i mars.

Både den svenska skidstjärnan Jens Burman och den norska världscupledaren Johannes Høsflot Klæbo vill att världscupavslutningen flyttas från Ryssland.

– Nu måste Fis visa att de tar ansvar och visar ryggrad. Det är bara att flytta världscupfinalen. Fis kunde ha reagerat långt tidigare och gett Östersund och Sverige avslutningen av världscupen. Jag förväntar mig att Fis agerar idag, säger Klæbo till VG.

Calle Halfvarsson utgår från att tävlingarna kommer att flyttas.

– Jag antar att den kommer att flyttas. Det vore väldigt märkligt om den inte gör det. Om den inte gör det har jag tappat all respekt för dem (Fis), säger han till SVT.

– Man måste sätta ner foten nu och markera mot Ryssland att det inte är okej.

Persson: "Det känns helt rätt”

Den värmländske sprintspecialisten Anton Persson ger sin syn.

– Det känns helt rätt att vårt svenska förbund bojkottar. Skidtävlingar är oviktigt i sammanhanget just nu och att resa till Ryssland känns helt otänkbart, säger Persson och fortsätter:

– Men det är oerhört viktigt att även Fis agerar och arrangerar världscupfinalen någon annanstans.

Norska skidförbundets ordförande Erik Røste har bett Fis ordförande, svensken Johan Eliasch, och generalsekreterare Michel Vion att snabbt ta ställning till frågan om tävlingar i Ryssland.

– Det här är något större än idrotten. Då kan inte idrotten vara neutral, säger Røste till VG.

Fis säger till den norska tidningen att man ännu inte tagit beslut om skidtävlingarna i Tiumen.

Artikeltaggar

Anton PerssonLängdskidåkningSvenska skidförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.