Ryssland måste isoleras

Ledare | Ukrainakriget
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Demonstration till stöd för Ukraina på Norrmalmstorg i Stockholm under fredagen.
Foto: Claudio Brescian/TT
Det bästa måttet på hur starka de nya "massiva" sanktionerna mot Ryssland som meddelades från Europa och Förenta Staterna under torsdagen var reaktionerna på världens börser. Efter att ha rasat så steg de kraftigt, särskilt i Ryssland, även om de inte nådde upp till samma nivå som innan Putinregimens anfall mot Ukraina. Marknaden, som ogillar alla typ av hinder, uppfattade att sanktionerna inte alls var så allvarliga som man först befarat.

Därmed faller allt tal om hur genomgripande och effektiva de är platt, liksom betonandet av att man visat enhet. Det blir liksom inte mycket värt om det handlar om minsta gemensamma nämnare tillsammans med länder som stretar emot sanktioner som verkligen skulle bita. Tydligast är väl det när det gäller att utestänga Ryssland från det internationella betalningssystemet Swift. Där gjorde motstånd från bland annat Tyskland, Italien, Ungern och Cypern att det inte blev något.

Inte heller Förenta Staterna drev på och den amerikanske presidenten Joe Biden skyllde då på ovilliga européer. Men inte heller han har mycket att skryta om, för när man läser det finstilta i det han sade så undantas bland annat energisektorn från sanktioner. Strax innan invasionen så importerade väst olja, gas och metaller från Ryssland till ett värde av 700 miljoner dollar per dag. 40 procent av gasen som importeras till Europa kommer också från Ryssland. Detta beroende utgör en säkerhetspolitisk hämsko på effektiva åtgärder.

Detta har förstås Ryssland tagit höjd för, och ända sedan de första krigshandlingarna 2014 har de byggt upp ett system för att fler sanktioner inte skulle slå så hårt. De sanktioner som det nu beslutats om, inklusive de mot diktatorn Vladimir Putin och hans utrikesminister Sergej Lavrov, lär därför inte få någon större betydelse. Något reseförbud rör det sig heller inte om då det finns en from förhoppning om diplomati.

Nej, det här duger verkligen inte. Ryssland måste isoleras. På Twitter listar schackvärldsmästaren Garri Kasparov ett flertal förslag. Alla finansiella tillgångar måste frysas och Ryssland måste sparkas ut från internationella finans- och samarbetsorganisationer. Ett bra besked var att Europarådet stängt ute landet. Mota bort alla ryska propagandakanaler, ta hem ambassadörer. Agera mot Putins lakejer, som till exempel den förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder. Bryt energiberoendet och skapa egna alternativ. Detta kommer att kosta även oss men vi har inget val. Stoppa import och affärer.

Allt utbyte, idrottsligt och kulturellt måste upphöra, och glädjande nog så har mycket redan skett, även om det satt långt inne för exempelvis Eurovisionsschlagerfestivalen.

Ovanpå allt detta måste vi göra betydligt mer för Ukraina, både humanitärt och militärt, inklusive omfattande vapenleveranser. Distinktionen mellan defensiva och offensiva vapen är meningslös. När man försvarar sig behövs också offensiva vapen. Och det är bråttom. Hjälpen hade behövts i går, och i skrivande stund håller huvudstaden Kiev på att inringas. Stoppas inte Putin nu kommer han bara att fortsätta.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.