Hoppa till huvudinnehållet

Petterssons pangsuccé – 32 poäng på 19 matcher: ”Det går i släkten”

Publicerad:
”Jag har ett mål och det är att spela i SSL”. Frågan är om Nora Pettersson får göra det med Skoghall eller någon annan klubb. Foto: HP Skoglund

Poängskörden talar för sig själv. 19-åriga Nora Pettersson är en av Innebandyvärmlands största talanger och Skoghalls poängmaskin kan vara på väg att skjuta laget till landets högsta serie: SSL.

– Det hade varit otroligt häftigt, säger hon.

Lista: Värmländska innebandytalanger att hålla koll på

I derbyt mot Hagfors kom säsongens 14:e assist. Totalt den 32:a poängen i den 19:e matchen. I och med det ligger Skoghalls Nora Pettersson, född 2002, trea i allsvenskan västras poängliga – under sin debutsäsong i serien.

– Att räkna med något sådant kan man aldrig göra, men jag vet vilken roll jag ska ha i ett lag i allsvenskan. Det sa vi redan när jag skrev på, att jag skulle ha en ledande offensiv roll. Sen har jag haft personliga mål och de anser jag att jag har uppnått, säger hon.

Vad har varit nyckeln till din poängskörd?

– Jag har väl alltid tyckt om att vara på den offensiva planhalvan. Defensiven har inte varit min styrka, vilket alla jag spelat med och mot vet om, säger Pettersson med ett skratt och fortsätter:

– Jag har alltid tyckt om att vara med där det händer. Det har varit så sedan jag var liten. Det var självklart att jag skulle bli en poänggörare. Det kanske går i släkten, min kusin är en målgörare av rang.

Minst sagt. Kusinen, Albin Englöw som också representerar Skoghall, har den här säsongen stått för 18 fullträffar på 14 matcher i division 1, samt 17 assist.

De är två exempel på spelare som lyckats. Nora berättar att hennes främsta styrkor är spelförståelsen, effektiviteten, villigheten att ta avslut och att hon kan göra oväntade grejer.

Men det finns många unga talanger, i alla världens sporter, som har alla förutsättningar för att lyckas även dem, men som sedan inte kommer vidare. Så varför lyckades Nora Pettersson?

– Jag har alltid tyckt att det har varit väldigt kul att både spela och kolla på innebandy. Jag vet inte hur mycket jag har sett, både herrar och damer på olika nivåer. Jag får inte nog av att lära mig nytt. Och jag älskar utmaningar och att spela under press. Det ger mig en kick, berättar hon.

Om du skulle ge ett tips till någon ung talang för att slå igenom?

– Kolla mycket på innebandy. Ta chansen och se så mycket du kan, var nyfiken och våga spela under press. Det har funkat för mig.

Bytte Hagfors mot Skoghall

Efter säsongen 2020–2021 lämnade Nora Pettersson Hagfors, där hon gick på innebandygymnasiet, för Skoghall. Under säsongen har lagen ställts mot varandra i allsvenskan, vilket inte alltid varit jätteroligt för Skoghalls 19-åriga poängmaskin.

– Inför första matchen, i höstas, var det extremt jobbigt. Många av mina närmsta vänner spelar i Hagfors och jag känner i princip alla spelare i laget. Tränaren (Thomas Eriksson) är min gamla instruktör på gymnasiet också. Så det var psykiskt påfrestande inför matchen, säger hon och fortsätter:

– Jag hade förberett mig på en hetsig och grinig match med många onödiga utvisningar, men så var det inte. Vi betedde oss professionellt mot varandra. Sen har man alltid ett hjärta för moderklubben och jag är jätteglad att det går bra för dem i serien.

Nora Pettersson (med bollen, i duell med Hagfors Alma Ahl) har ställts mot sin gamla klubb Hagfors två gånger den här säsongen. Första gången blev det vinst med 6–4, andra oavgjort, 1–1.
Nora Pettersson (med bollen, i duell med Hagfors Alma Ahl) har ställts mot sin gamla klubb Hagfors två gånger den här säsongen. Första gången blev det vinst med 6–4, andra oavgjort, 1–1. Foto: Tommy Andersson

Både Skoghall och Hagfors är med i kampen om de två play off-platserna till SSL. Skoghall ligger på tredje plats, fyra poäng bakom andraplacerade Västerås. Hagfors ligger fyra, tre poäng efter sin värmländska konkurrent. Samtliga lag i allsvenskan västra har tre matcher kvar att spela.

”Det bästa som finns”

Nora Pettersson har inte gjort någon match i SSL. Allsvenskan är så långt hon har kommit, än så länge. Men drömmen finns.

– Jag har ett mål och det är att spela i SSL. Jag vill ta mig så långt jag kan.

Och om det finns några intresserade klubbar?

– Jag vill spela klart den här säsongen innan jag uttalar mig om nästa.

Men även om hon stannar kvar i Skoghall finns som tidigare nämnts chansen till spel i SSL.

– Jag vet att Skoghall har gått upp förut och de som var med då har sagt att det är det bästa du kan vara med om. Någon gång vill jag också göra det. Det hade varit otroligt häftigt att gå upp i år, men det kommer att krävas otroligt mycket för att det ska hända, säger Nora Pettersson.

Innebandylöftet Saga Thorén: ”Inte känt någon press”

Artikeltaggar

Allsvenskan västra damInnebandyNora PetterssonSkoghalls IBK Dam

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.