Hoppa till huvudinnehållet

Orolig natt i Ukraina: "En farlig plats"

Publicerad:
En pojke tittar på en surfplatta i ett skyddsrum i Kiev.
En pojke tittar på en surfplatta i ett skyddsrum i Kiev. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Tasja Tarchanova har tagit skydd i ett hus utanför Lviv och har packat det viktigaste om hon tvingas fly landet.

– Man tittar upp mot himlen, och undrar om det blir en normal natt eller om det kommer att vara något där, säger hon.

Kraftiga explosioner i Kiev i natt

Efter en orolig dag där flyglarmet gått flera gånger följde en orolig natt för de boende i Lviv i västra Ukraina.

– Det är tyst på gatorna, så det känns okej. Men vi vet inte vad som händer i morgon, säger hon till TT.

Hon berättar att vänner i Charkiv i öst berättat om explosioner utanför fönstren och att de inte vågar gå ut för att det är skottlossning.

– Det är en fruktansvärd situation i hela landet, det är en farlig plats, säger Tasja Tarchanova, 35, sent på torsdagskvällen till TT.

Kan ta skydd

Hon och hennes familj har tagit sin tillflykt i ett tvåvåningshus utanför Lviv. Där finns en källare som de kan ta skydd i om det behövs. Hon försöker undvika flygplatsen, som det ryktas om ska eller har attackerats, liksom armébaser och platser där det finns soldater.

– Vi hoppas att vår armé kommer att vara tillräckligt kraftig för att stoppa den ryska aggressionen, säger hon.

Tasja Tarchanova förbereder sig för en orolig natt.
Tasja Tarchanova förbereder sig för en orolig natt. Foto: Privat

Hon och många med henne tvingas sålla i den information, ofta motsägelsefull, som sprids på sociala medier. Det är svårt att veta vad som är sant och inte. Själv tittar hon på public service-bolagens tv-sändningar, men följer utvecklingen även på andra håll.

– Vi använder chattar på Telegram för att förstå vad som händer i staden. Men man kan inte vara säker, för de är lätta att hacka. Det är mycket desinformation på sociala medier, många har delat bilder på stridsvagnar i Charkiv. Men mina kompisar på plats säger att de är falska.

Tarchanova hoppas att omvärlden kommer till hjälp. Kanske inte med vapen – det är kärnvapenmakten Ryssland för mäktigt för – men med sanktioner som slår ekonomiskt.

Första steget

Hon tror att Ukraina bara är början på en större plan av Putin.

– Världen måste stoppa honom, det kan bli tredje världskriget, säger hon.

Tasja Tarchanova jobbar på ett företag som arbetar med så kallade "escape rooms". Den främsta verksamheten ligger på is, men en del onlineprojekt som företaget arbetar med räknar hon med att kunna fortsätta jobba med. Hon hoppas kunna stanna i landet, men vet inte hur det blir.

– Om situationen förvärras, så måste vi lämna vårt hus och landet vi älskar. Då tror jag att vi flyr till Polen där vi har släktingar, säger hon.

Hon har packat det viktigaste, och har med sig dokument och annat.

– Det har varit nervöst. Vi vaknade tidigt till de här fruktansvärda uppgifterna. Det är nervöst, man kan inte sova för man tittar upp mot himlen, och undrar om det blir en normal natt eller om det kommer att vara något där.

Gustav Sjöholm/TT

Artikeltaggar

KrigRysslandSamhälleUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.