Hoppa till huvudinnehållet

Maja Rung blev vän med Kulla-Gulla: ”Jag tror på hennes sätt att möta världen”

Publicerad:
Maja Rung gör titelrollen när böckerna om Kulla-Gulla för första gången blir teater. Urpremiären är på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm fredagen den 4 mars.
Maja Rung gör titelrollen när böckerna om Kulla-Gulla för första gången blir teater. Urpremiären är på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm fredagen den 4 mars. Foto: Matilda Rahm

Hon är stark, modig och försedd med en tydlig inre, moralisk kompass. Kulla-Gulla skapades som en förebild och böckerna blev klassiska.

Nu ges berättelsen om torparflickan för första gången som teater och det är värmländska Maja Rung som går in i huvudrollen.

– Jag blev väldigt knockad av böckerna, säger hon.

Fredagen den 4 mars är det – äntligen – urpremiär på Stadsteatern i Stockholm för teaterföreställningen Kulla-Gulla.

Första boken om Kulla-Gulla kom redan 1945, men det tog 75 år och en pandemi innan den klassiska bokserien kom att tolkas på teaterscenen. För dramatiseringen svarar Åsa Lindholm och för regin Maria Sid. I huvudrollen som Kulla-Gulla ses Maja Rung, skådespelare uppvuxen i Karlstad.

– Det är en fysisk föreställning med mycket nykomponerad musik och mycket rörelse. Den är poetiskt förhöjd och samtidigt skitig och realistisk. Man får följa med i 12 böcker på tre timmar så det är ett virvlande epos! säger Maja Rung.

Knockad av berättelsen

Hon är inte uppvuxen med Martha Sandwall-Bergströms böcker om Kulla-Gulla.

– Jag läste dem första gången för två år sedan och blev väldigt knockad av böckerna. I och med att de kom ut för så länge sedan, kan man tänka att de skulle kunna kännas daterade eller mossiga, men jag blev väldigt tagen av att läsa dem. Jag var superöverraskad att de tilltalade mig så mycket. Hon lyckas att skriva fram de här situationerna så bra att man hela tiden känner människornas utsatthet.

Maja Rung läste inte Kulla-Gulla som liten, men: ”Jag kände till Kulla-Gulla som begrepp och såg omslaget framför mig, med hennes blonda lockar och sjalett.”
Maja Rung läste inte Kulla-Gulla som liten, men: ”Jag kände till Kulla-Gulla som begrepp och såg omslaget framför mig, med hennes blonda lockar och sjalett.”

Fattig miljö

Berättelsen om Kulla-Gulla utspelar sig i Småland i gamla tider och huvudpersonen är en fattig, föräldralös flicka som kommer som hjälphjon till en torparfamilj. Hon får ta ett allt större ansvar och i boken beskrivs ingående den arma miljön, hungern och alla svårigheter med att mätta alla barnen och att överleva i ett samhälle där skiljelinjen mellan rika och fattiga är knivskarp.

– Det är intressant att veta om hur jävla fattigt det var i Sverige och vad mycket som hänt, säger Maja Rung.

Med styrka, inre kompass och kärlek hittar Kulla-Gulla en balansgång framåt, trots att hon egentligen saknar alla verktyg för att ta hand om alla svåra avvägningar. För Kulla-Gulla själv öppnar sig en fantastisk möjlighet när det uppdagas att hon är barnbarn till brukspatronen, men att bryta upp och byta liv är ändå inte enkelt eller ens självklart.

En bild från repetitionerna av Kulla-Gulla på Stadsteatern. På fredag i nästa vecka är det premiär.
En bild från repetitionerna av Kulla-Gulla på Stadsteatern. På fredag i nästa vecka är det premiär. Foto: Paul Wennerholm /TT

– Det som är centralt är kärleken till barnen och den eviga kampen om var man ska höra till. När hon får chansen att leva ett underbart liv finns den längtan också, men hon känner också att hon vill vara kvar och hjälpa dem. Hon är inte svart eller vit, säger Maja Rung.

”Ofattbart stark”

Martha Sandwall-Bergströms bok blev succé och följdes av ytterligare ett stort antal böcker om Kulla-Gulla. De blev älskade av läsarna och lever än i vår tid. I samband med 75-årsfirandet gavs de tre första delarna ut i nytryck och på årets bokrea är Kulla-Gulla också aktuell.

Samtidigt har böckerna om Kulla-Gulla genom åren också fått kritik och inte minst har huvudpersonen själv utmålats som en nästan ”för bra” person.

– Hon är väldigt modig. Är det något hon är, så är det ofattbart stark. Hon är övermänsklig! säger Maja Rung, men påminner också om varför Kulla-Gulla skildras så:

– Martha Sandwall-Bergström skrev dem för att skriva fram en förebild, säger hon.

Inte hippt att vara snäll

Idag är präktighet inte en egenskap som premieras:

– Det är inte så hippt att vara snäll. Vi har bytt ideal. Med Pippi och det feministiska uppvaknandet på senare tid kom en bild av att tjejer ska vara starka, ha skinn på näsan och stå på sig. Här kommer en annan typ av tjej som vågar, som springer med matkorgar och baddar feberpannor, säger Maja Rung.

Kulla-Gulla regisseras av Maria Sid (till vänster), som också är teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern. ”En Kulla-Gulla som tar tag i orättvisor behövs i alla tider, oberoende vilken skepnad hon kommer i. I mina ögon är hon en slagkraftig hjälte som inger hopp. Berättelsen är generationsöverskridande och passar alla åldrar och för den som läst sin Kulla-Gulla kommer många av pjäsens karaktärer bli ett kärt återseende”, säger hon.
Kulla-Gulla regisseras av Maria Sid (till vänster), som också är teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern. ”En Kulla-Gulla som tar tag i orättvisor behövs i alla tider, oberoende vilken skepnad hon kommer i. I mina ögon är hon en slagkraftig hjälte som inger hopp. Berättelsen är generationsöverskridande och passar alla åldrar och för den som läst sin Kulla-Gulla kommer många av pjäsens karaktärer bli ett kärt återseende”, säger hon. Foto: Paul Wennerholm /TT

Maja Rung tycker att Kulla-Gulla håller idag också, som berättelse och som förebild.

– Vi behöver fler som baddar pannor och ger av sina hjärtan! Jag vill att hon ska vara en förebild. Jag tror på hennes sätt att möta världen. Hon har en väldigt skarp blick. Hon är inte fördomsfull utan fri och saklig. Hon är en ledstjärna i att man kan i första hand försöka ge av sitt hjärta, istället för av sina fördomar.

Kulla-Gulla hann bli 77 år

Maja Rung har levt med Kulla-Gulla länge nu. Pjäsen skulle egentligen haft urpremiär redan 2020, då Kulla-Gulla fyllde 75 år, men pandemin kom emellan. Nu är restriktionerna lyfta och förberedelserna är inne på slutspurten.

”Vi behöver fler som baddar pannor och ger av sina hjärtan!” Maja Rung uppskattar det osjälviska draget hos Kulla-Gulla.
”Vi behöver fler som baddar pannor och ger av sina hjärtan!” Maja Rung uppskattar det osjälviska draget hos Kulla-Gulla. Foto: Matilda Rahm

– Nu är det väldigt intensivt. Vi repar och repar! Vi har skjutit på den här föreställningen under pandemin och i och med det har vi aldrig kommit till det här skedet, när vi verkligen får spänna bågen, så det är en väldigt efterlängtad fas, säger hon och tillägger att hon gillar att repetera.

– Och jag tycker det fanns stark förtröstan i att få göra det, säger hon och påminner om att många andra i kulturbranschen inte har fasta anställningar och därmed haft en värre situation.

Till sist - du bor och jobbar i Stockholm sedan flera år nu. Hur mycket Värmland är det kvar i ditt liv?

– Det är alltid där! Jag är inte i Värmland så ofta, men det är ju mitt arv. Merparten av mina vänner är värmlänningar och hela min släkt är från Storfors, säger hon och avslöjar att hennes Värmlandsresor numera ofta går till en sommarstuga i Bjurtjärnstrakten.

Värmlänningen Maja Rung spelar den småländska hjältinnan Kulla-Gulla, som står stark genom sin tids alla svårigheter, från fattigdom och kyla till elakheter och våld.
Värmlänningen Maja Rung spelar den småländska hjältinnan Kulla-Gulla, som står stark genom sin tids alla svårigheter, från fattigdom och kyla till elakheter och våld. Foto: Paul Wennerholm /TT
Fakta

Kulla-Gulla på Stadsteatern

Teaterföreställningen baseras på böckerna om Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström i dramatisering av Åsa Lindholm.

Scen: Stora scenen på Stadsteatern i Kulturhuset, Stockholm.

Urpremiär: 4 mars. Spelperioden pågår till 15 mars.

Regi: Maria Sid

Medverkande: Maja Rung, Robert Noack, Lars Göran Persson, Eva Stenson, Odile Nunes, Ludde Hagberg, Sandra Medina, Manuela Gotskozik, Matilda Ragnerstam, Tove Edfeldt, Simon Edenroth, Carlos Romero Cruz, Yngve Dahlberg, Karim Rahali, Rebecca Seward, Björn Vårsjö, Oscar Karlsson.

Scenografi: Zofi Lagerman

Koreografi: Catharina Allvin

Kostym: Kersti Vitali Rudolfsson

Musik och komposition: Iiro Rantala

Kapellmästare: Andreas Kjäll

Maja Rung tillhör den fasta ensemblen på Stadsteatern, men visst har hon kvar sin känsla för Värmland. Resorna går dock sällan till Karlstad och oftare till Storforstrakten, avslöjar hon.
Maja Rung tillhör den fasta ensemblen på Stadsteatern, men visst har hon kvar sin känsla för Värmland. Resorna går dock sällan till Karlstad och oftare till Storforstrakten, avslöjar hon. Foto: Paul Wennerholm /TT
"Det är en fysisk föreställning med mycket nykomponerad musik och mycket rörelse. Den är poetiskt förhöjd och samtidigt skitig och realistisk”, beskriver Maja Rung föreställningen.
"Det är en fysisk föreställning med mycket nykomponerad musik och mycket rörelse. Den är poetiskt förhöjd och samtidigt skitig och realistisk”, beskriver Maja Rung föreställningen. Foto: Paul Wennerholm /TT

Artikeltaggar

BarnböckerBjurtjärnKarlstadLitteraturMaja RungNöje/KulturStockholmStorforsTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.