Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad IBF:s superlöfte i stor intervju: ”Inte känt någon press”

Publicerad:
Åtta poäng på elva matcher har 17-åriga Saga Thorén stått för under sin debutsäsong i SSL.
Åtta poäng på elva matcher har 17-åriga Saga Thorén stått för under sin debutsäsong i SSL. Foto: Helena Karlsson

17 år gammal. Debut i svenska superligan i december och sedan har det bara rullat på.

Saga Thorén står nu på åtta poäng på elva matcher för sitt Karlstad IBF i SSL, som har chansen att ta en plats i slutspelet.

– Det gäller att vara laddade och gå in och leverera, säger hon.

12 december 2021 äntrade Saga Thorén, född 2004, en innebandyplan för en SSL-match för första gången. Debuten slutade med ett mål, som skulle bli matchavgörande när Karlstad vann med 5–4 mot Täby.

– Det är stort ändå, att få spela mot de bästa. Jag spelar med väldigt bra spelare så det blir ett högt tempo. Det är en väldig skillnad jämfört med vad jag tidigare har varit med om, säger hon.

Innan klivet till SSL spelade Thorén med GS 86 i division 1.

– Det är ett ganska stort hopp. Det är skillnad i fart, närkamper, ja allt. Så man måste vara mer på tårna.

Nu har hon hunnit spela elva matcher i Sveriges bästa liga och har gjort sju mål och en assist.

– Jag hade inte ens tänkt att jag skulle få så mycket speltid som jag har fått, men det är bara kul att kunna vinna och leverera.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag är en ganska offensiv spelare som gillar att vara uppe i banan och göra poäng när jag kan.

Vilka är dina främsta styrkor?

– Jag har väl ett bra skott och är ganska snabb skulle jag säga. Jobbar hem och ger allt i alla lägen.

När Saga Thorén inte ger allt för Karlstad i SSL, går hon andra året på gymnasiet och har innebandy på programmet. Tre skoldagar i veckan står det på schemat.

– Det kan bli väldigt mycket innebandy. Men man får se det som något positivt. Ofta kan man kombinera, typ att man pluggar på morgonen i stället för att träna. De har förståelse för det.

Har vågat misslyckas

Vissa spelare benämns som talanger och förblir just det: talanger som inte lyckades på seniornivå. Det går inte att säga om Saga Thorén, som redan lyckats slå igenom.

– Jag har gått in och gjort det jag kan utan att känna någon press. Jag har vågat misslyckas och vågat gå fram rakt mot kassen, säger hon.

Och det är också det hon vill ge som tips till andra unga spelare.

– Gå in och våga. Våga göra misstag, våga slå ett felpass, ta ett skott som man kanske inte ska ta. Det är så man lyckas.

Lyckas den här säsongen kan även hela Karlstadlaget göra.

”Länge sedan”

KIBF ligger på sjunde plats i den något haltande tabellen och de åtta främsta lagen går till slutspel. Fyra poäng skiljer ned till niondeplatsen och Karlstad har sex matcher kvar att spela.

– Det är många tuffa matcher kvar och vi måste ta poäng för att ta oss till slutspel. Det är det jag hoppas på, att vi går in och levererar och får spela ett slutspel. Det var länge sedan Karlstad gjorde det, säger Saga Thorén

Närmare bestämt fem år sedan, säsongen 2016–2017. Karlstad har inte heller, under namnet Karlstad IBF, tagit sig förbi kvartsfinal någon gång.

Men ingenting är klart än. Karlstad IBF möter i de sista omgångarna flera lag som också slåss om en plats i slutspelet, som IK Sirius, Täby FC och Nacka Wallenstam IBK.

Riktiga sexpoängsmatcher med andra ord.

– Det är roliga matcher att spela, när det är något som står på spel, slutspelet i det här fallet. Det är viktigt att man är på i både huvudet och kroppen.

Kvar i Karlstad

Nästa säsong kommer Karlstad fortfarande spela i SSL. KAIS Mora på 13:e plats i tabellen har en teoretisk chans att komma ikapp, men då ska de i princip ta full pott och Karlstad kamma noll i resten av matcherna.

Samtidigt kommer Saga Thorén att gå sista året på gymnasiet.

– Jag har tänkt mig spela kvar här i Karlstad då. Efter studenten vet jag inte vad jag ska göra med livet.

Men du kommer fortsätta med innebandy?

– Ja, men jag vet inte vad som händer efter.

Första målet i SSL kom mot Täby, sen har Saga Thorén synts till ytterligare sju gånger i poängprotokollet.
Första målet i SSL kom mot Täby, sen har Saga Thorén synts till ytterligare sju gånger i poängprotokollet. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

InnebandyKarlstadKarlstad IBF DamSaga Thorén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.