Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsanalytikern om Ukrainakrisen: ”Helt rimligt att känna oro”

Publicerad:
”Ryssland kommer att bli internationell paria efter det här, ingen kommer att vilja ha något med dem att göra på väldigt länge” säger Peder Hyllengren.
”Ryssland kommer att bli internationell paria efter det här, ingen kommer att vilja ha något med dem att göra på väldigt länge” säger Peder Hyllengren. Foto: Anders Hanson

Många är frågetecknen kring händelserna i Ukraina just nu och folk reagerar på många olika sätt. NWT kontaktade försvarsanalytikern Peder Hyllengren för att reda ut hur vi här i Sverige kan hantera situationen på bästa sätt.

Peder Hyllengren är analytiker på Försvarshögskolan och är inte sen att lägga korten på bordet när vi inleder vårt samtal.

Ukrainainvasionen: Så här tycker KarlstadbornaKarlstadsbon Melika Paiam från Ukraina: ”Vi ringer dem varannan timme”Manifestation i Sunne för att stödja Ukraina: ”Känner sig maktlös”

– Ukraina behöver enorm hjälp, både finansiellt och militärt stöd och just nu pågår det diskussioner om att Sverige ska bidra med defensiva vapen, något jag tycker borde ha gjorts tidigare.

– Det är så sanslöst fel, närmast obegripligt det som nu händer. Man hade hoppats att slippa uppleva krig i Europa och i en så stor operation är det alltid svårt att veta vart det slutar. Ryssland borde sparkas ut ur SWIFT och alla tänkbara internationella sammanhang, fortsätter Peder.

Ger råd

När jag frågar efter vad en ”vanlig” medborgare kan göra i den här situationen har Peder en rad tips.

– Den mest konkreta hjälpen idag ges genom att skänka pengar till Röda Korset som är på plats med förnödenheter. Man kan också stötta genom att handla ukrainska varor och framförallt undvika ryska dito. Har du exempelvis aktier och fonder i ryska bolag råder jag dig att göra dig av med dem, att vara delägare med Putin är ingen höjdare.

Den ukrainska flaggan vajade inte jättestolt på Stora Torget under fredagen men det är ändå en viktig symbolisk handling att hissa den, tycker Peder Hyllengren.
Den ukrainska flaggan vajade inte jättestolt på Stora Torget under fredagen men det är ändå en viktig symbolisk handling att hissa den, tycker Peder Hyllengren. Foto: Lisa Olaison

– Jag tycker det är jättebra att Karlstad kommun flaggar med den ukrainska flaggan. Det tycker jag alla kommuner borde göra som ett symboliskt ställningstagande. Sen tycker jag också att fler värmlänningar borde börja ge blod, det behövs alltid, även i fredstid.

Hur orolig bör man vara för de här händelserna?

– Det är helt rimligt att känna oro för det som händer men man behöver inte gå runt och var rädd för att kriget ska komma även till Sverige, det är väldigt liten risk att vi dras in i det här, svarar Peder.

Han fortsätter med att hänvisa till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och pamfletten ”Om krisen kommer” som kom ut för ett par år sedan.

– Alla borde ha den hemma och det är inte fel att följa råden som står där och bunkra upp lite. Att ha möjlighet att kommunicera med omvärlden om elen går är exempelvis något jag rekommenderar att fixa.

Om man som förälder får frågor från sina barn om situationen, hur tycker du man ska beskriva det hela?

– Det som händer är hotfullt, det är ingen snack om saken, men det är ingen fara för oss i Sverige, det är viktigt att få fram. Man bör låta barnen ställa frågor om de har något de undrar över men du som förälder har också ett ansvar att inte skrämma upp dem i onödan.

Desinformation

Peder säger också att mängden desinformation från Rysslands sida har varit massiv under en lång tid.

– Det är viktigt att man håller sig till pålitliga källor som exempelvis Krisinformation.se om man vill kunna lita på det som berättas. Det är tydligt nu att det inte går att lita på ett enda ord som kommer ifrån Ryssland. Det har varit teater under samtalen som förts, säger han.

Artikeltaggar

FörsvarshögskolanKarlstadMSBNyheterRöda korsetUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.