Omsorgspersonal dödshotades vid besök hos brukare

Publicerad:
Två personer som jobbar inom vård och omsorg i Karlskoga kommun blev kallade för ”hora” av anhöriga. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två anställda på Karlskoga kommun ska under ett besök hos en brukare ha blivit hotade och kallats för ”hora” av anhöriga till brukaren.

En person som jobbar med vård och omsorg inom Karlskoga kommun blev tillsammans med en kollega hotad av anhöriga i samband med besök hos en brukare under hösten 2021.

Den anställde hade precis kommit hem till brukaren, som då pratade med en anhörig i telefon. Den anhörige ska enligt anmälan skrikit i luren och kallat den anställde för ”hora” och ”rasist” eftersom den anställde hade fått direktiv om att inte prata med den anhörige. Den anhörige ska även ha uttalat hot om att slå ihjäl den anställde.

Den anställde ringde till en kollega, som skyndade till bostaden. Utanför huset möttes kollegan av en annan anhörig till brukaren, som enligt anmälan började rycka i kollegans kläder och skrek att denne skulle lämna bostaden. Kollegan ska även ha kallats för ”jävla hora” i samband med detta.

I samband med bråket anlände en ambulans till platsen, som tillkallats av den anhörige i telefonen. Ambulanspersonalen ingrep och särade på den anhörige och kollegan utanför bostaden i ett försök att lugna situationen.

Karlskoga kommun har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Enligt anmälan som KT-Kuriren tagit del av uppges att ingen person skadades fysiskt i samband med händelsen.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdArbetsmiljöverketBrott & blåljusKarlskoga kommunKarlskoga kommun (org)Olaga hotVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare