Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske försvarspolitikern om hotet mot Sverige: "Kan inte utesluta"

Publicerad:
Daniel Bäckström och Pål Jonson om nattens militäraktion i Ryssland och Ukraina.
Daniel Bäckström och Pål Jonson om nattens militäraktion i Ryssland och Ukraina.

Tidigt på torsdagsmorgonen blev den ryska invasionen av Ukraina ett faktum.

– Totalt förkastligt, säger Arvikapolitikern Pål Jonson (M), ordförande i försvarsutskottet.

– Fruktansvärt allvarligt, säger utskottskollegan Daniel Bäckström (C) från Säffle.

Daniel Bäckström satt under torsdagsmorgonen i ett extrainkallat utskottsmöte, där krisen i Ukraina naturligtvis står högst på agendan.

Då hade det gått lite drygt fem timmar sedan Rysslands president Vladimir Putin meddelat att en militär operation är inledd i Ukraina.

Vad tänker du om utvecklingen i Ukraina?

– Att det är fruktansvärt allvarligt. Det är krig i vårt absoluta närområde – det är inte längre avståndsmässigt mellan Stockholm och Kiev än mellan Stockholm och Kiruna eller Bryssel.

Arvikaläkaren Galyna från Ukraina: ”Putin är kriminell - världen vet det”

– Och det är Ryssland som bär ansvar för hela skeendet. Det här är brott mot internationell rätt. En av staterna i FN:s säkerhetsråd går in och invaderar ett erkänt land.

Vad kommer att hända nu?

– Vi behöver följa händelseutvecklingen dag för dag, vad Ryssland kan tänkas göra. Det är ett oerhört skarpt läge just nu, en helt ny situation för oss i Sverige och för hela Europa.

Hur orolig ska man vara?

– Det är ett av Europas befolkningsmässigt största länder som angrips. Vi kan inte utesluta någonting, men det kan få väldigt allvarliga följdeffekter, säger Daniel Bäckström.

Pål Jonson är ordförande i riksdagens försvarsutskott:

– Vi kan bara konstatera att vi befinner oss i den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen i Europa på många årtionden. Och det är endast Ryssland som har skuld i detta.

Jelena har sin mamma i krigets Ukraina: ”Putin måste stoppas”

– Det är totalt förkastligt, totalt oacceptabelt.

Allvaret i situationen går knappast att överdriva. Även för Sverige.

– Försvarsberedningen säger att man inte kan utesluta ett väpnat angrepp mot Sverige, även om det inte finns något uttalat hos just nu, säger Pål Jonsson.

Den ryska attacken på Ukraina har på nytt aktualiserat frågan om ett svenskt medlemskap i Nato.

– Det måste övervägas. Man kan önska, hoppas och tro att vi får stöd ändå vid ett eventuellt angrepp, men det kan inte garanteras utan medlemskap.

Den värmländske riksdagsledamoten Håkan Svenneling, som även är utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, har också yttrat sig om händelserna i Ukraina. På Twitter skriver han:

"Ryssland ignorerar diplomatin och attackerar Ukraina mitt under pågående möte i FN:s säkerhetsråd. Idag är en mörk dag för världen och vi står alla upp för Ukrainas självständighet. Krig drabbar alltid människor. Sverige måste nu hjälpa alla som behöver vår hjälp."

Artikeltaggar

ArvikaFörsvarsberedningenFörsvarsutskottetKarlstadKrigPolitikSäffleStockholmUkrainaVladimir Putin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.