Hoppa till huvudinnehållet

Kris på nya skolan – flera har blivit sjuka: ”En psykisk ohälsa”

Publicerad:
Särskolan i Säffle flyttade till nya lokaler på Höglundaskolan inför det här läsåret.
Särskolan i Säffle flyttade till nya lokaler på Höglundaskolan inför det här läsåret. Foto: Patrik Otter

Säffles nya särskola har drabbats av personalkris.

Flera elevassistenter är sjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning – och att kommunen inte lyckats rekrytera vikarier.

– Situationen är allvarlig och vi är bekymrade över personalen, säger Åsa Schützer, huvudskyddsombud på Kommunal i Säffle.

Säffles grundsärskola flyttades inför det här läsåret till nya lokaler på Höglundaskolan, efter en investering i 20-miljonersklassen.

För några månader sedan fick Kommunal rapporter om arbetsmiljöproblem på skolan. Flera av elevassistenterna är eller har varit sjukskrivna till följd av hög arbetsbelastning.

– Det är en ohållbar arbetsmiljö som yttrar sig i att man blivit sjukskriven. Man orkar inte, säger Åsa Schützer.

Åsa Schützer, Kommunal, säger att arbetsmiljön är ohållbar.
Åsa Schützer, Kommunal, säger att arbetsmiljön är ohållbar. Foto: Anna Svensson

Pandemin och hög korttidsfrånvaro har ökat belastningen på den personal som varit på jobbet. När det var som värst var alla ordinarie medarbetare hemma samtidigt – och många gånger har endast två eller tre av dem varit på plats.

– Utifrån det har det blivit en psykisk ohälsa. De anställda har känt en press och omedveten oro när andra varit sjuka och frånvarande, säger Berit Lifv, huvudskyddsombud och ordförande för Lärarförbundet i Säffle

Vikariebrist

Att kommunen misslyckats med att hitta vikarier gör situationen ännu värre.

– Det blir väldigt påfrestande för den personal som finns kvar. Det här är barn med särskilda behov, som behöver mycket stöd och avlastning, och det kräver mycket av personalen, säger Åsa Schützer.

Under pandemin har kommunens olika verksamheter samarbetat och lånat ut personal till varandra vid behov. Bland annat har medarbetare från arbetsmarknadsenheten hoppat in i skolan.

– Det har varit en stor hjälp för många när det varit brist på vikarier, säger Berit Lifv.

Berit Lifv, Lärarförbundet i Säffle, säger att den höga frånvaron lett till psykisk ohälsa bland personalen.
Berit Lifv, Lärarförbundet i Säffle, säger att den höga frånvaron lett till psykisk ohälsa bland personalen. Foto: Privat

Skolledningen har kopplat in företagshälsovården i en riktad insats mot särskolans personal och tagit hjälp av Höglundaskolans förstelärare och en psykolog.

– De har en handlingsplan för hur de ska jobba med orosmomenten. Självklart är det olyckligt att flera i personalen blivit sjukskrivna, men hade jag fått ett annat svar från rektorn hade jag blivit mer orolig.

Ny organisation

Den omfattande frånvaron har gjort det svårt att komma i gång i den nya organisation som skulle sjösättas i samband med flytten.

– Man har inte kunnat pröva den organisation som var tänkt. Jag hoppas att corona och covid ska vara över så att man ska kunna få i gång verksamheten som det var tänkt.

Elin Junzell, biträdande rektor på Höglundaskolan och ansvarig för särskolan, bekräftar att den covidrelaterade korttidsfrånvaron fått negativa följdeffekter.

– Det har gjort att det blivit hög arbetsbelastning och så har det blivit en ond cirkel, säger hon.

Hög prioritet

Eftersom eleverna har särskilda behov är särskolan en prioriterad verksamhet när det gäller att ta in vikarier.

– Vi har alltid satt in vikarier när vi har kunnat och försökt hålla så hög kvalitet vi kan, men det blir något annat än med ordinarie bemanning.

Företagshälsovården ska bland annat utreda om det finns andra problem i organisationen som ligger bakom den höga arbetsbelastningen och sjukskrivningarna.

– Vi tittar på det, men det som är svårt är att vi inte har något startläge att jämföra med, säger Elin Junzell.

Artikeltaggar

ArbeteHöglundaskolanKommunalLärarförbundetSäffleSäffle kommunSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.