INSÄNDARE: Alla är vi skogens kunder

Ekonomi
PUBLICERAD:
Debatten kring skogen och hur den ska brukas engagerar och åsikterna är många. Insändarskribenten efterlyser beslut som är praktiskt tillämpningsbara.
Foto: Daniel Olausson
Svar till ”Glada nyheter från skogen” i NWT 19 februari.

Skogen debatteras friskt, inte minst i dagspressen och senast i raden läser jag en insändare från någon som är glad över alla de inskränkningar som nu ska komma att omgärda skogsbruket. Som skogsägare och råvaruproducent funderar jag om dessa tankar har fötter med rötter i myllan eller om vi diskuterar luftslott. Själv lutar jag starkt åt det senare.

Alla är vi skogens och skogsprodukternas kunder, även du kära läsare. Se dig omkring, bor du i ett trähus, har du ägnat pandemitiden åt att bygga ett soldäck i trä eller har du bytt kökets plastredskap mot dito i trä? Då är du mitt skogsbruks kund.

Värmer du ditt hus med ved eller flis eller vurmar du för övergång till bioenergi, då är du också skogsbrukets kund. Bioenergin blir ofta omtalad som omvandlad restprodukt men hur ska vi få en restprodukt om vi inte har ett skogsbruk? Från vad ska restprodukten komma?

Vidare, om dina inhandlade nätbutiksvaror ligger förpackade i kartong så är du skogsbrukets kund. Din nya mobiltelefon är sannolikt förpackad i dubbla, kanske t o m tredubbla pappkartonger. Hur läckert designad förpackningen än är, så är den en produkt med sitt ursprung i trä. Läser du böcker eller papperstidningar eller går du på toa åtminstone en gång varje dag, då är du skogsproduktens användare, då är du mitt skogsbruks kund.

Inget av de träd som fällts på min mark har saknat kund och inget träd har fällts för mitt höga nöjes skull. Mitt skogsbruk levererar min lön och din råvara, antingen den består av värme, bostad eller klädplagget av viskos.

Låt nu nästa insändare handla om realistiska alternativ. Om vi inte ska använda skogsråvara, vad ska vi ersätta den med? Av vad ska vi bygga våra hus och med vad ska vi värma oss?

Jag ser förväntansfullt fram emot förslag till bra lösningar för oss alla.

Med glada hälsningar från din råvaruproducent

Britt Marie Nordquist

Förtroendevald, Mellanskog norra Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.