Hoppa till huvudinnehållet

Svenneling (V): ”En väldigt mörk dag i hela vår värld”

Publicerad:
Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att sanktionerna mot Ryssland är bra men att det samtidigt är oroväckande hur beroende delar av Europa är av Ryssland för energiförsörjning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rysslands invasion av Ukraina under torsdagen har rönt stora och hårda fördömanden runt om i världen.

Värmländska riksdagspolitikern Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är en av dem.

– Det är en väldigt mörk dag i hela vår värld, vi har ett auktoritärt Ryssland med Putin i spetsen som invaderar ett demokratiskt Ukraina, säger han till NWT.

”Krig drabbar alltid människor. Sverige måste nu hjälpa alla som behöver vår hjälp”, skriver Håkan Svenneling (V) på Twitter.

Frågan hur och vad Sverige kan hjälpa till med har under onsdagen varit en het fråga.

– Vi kan göra ganska mycket. Sverige är den näst största bidragsgivaren till Ukraina, ekonomiskt kan vi bidra för att hålla Ukrainas ekonomi igång för att på så sätt säkerställa motståndskraften. Vi är en stor humanitär givare, människor som flyr kan få hjälp från hjälporganisationer och andra, och vi ger ett starkt moraliskt stöd genom sanktionerna som riktas mot Ryssland.

Någon militär hjälp vill han däremot inte se. Medan merparten av riksdagens partier kan tänka sig att exportera vapen till Ukraina säger Vänsterpartiet nej, dels av juridiska skäl och dels säkerhetspolitiska.

– Vi är emot vapenexport generellt, men i det här läget är vi oroliga för att det ska undergräva den svenska militära alliansfriheten och att det ökar riskerna för Sverige. Vårt ansvar som svenska politiker är att se till Sveriges säkerhetspolitiska intressen och då är det allvarligt att riskera det genom att skicka vapen. Sedan har vi vapenexportlagar som förbjuder det.

Alliansmässigt är det kanske moraliskt lätt att ta ställning för en demokrati som attackeras av en diktatur, men det är strikt juridiskt du menar då?

– Det handlar om att Sverige är militärt alliansfritt och det finns ingenting i det som innebär att vi ska skicka vapen till andra stater. Vi ska se till svenska säkerhetsintressen och det är inte att öka spänningarna i vårt närområde.

Flera av dina politiska motståndare vill se ett medlemskap i Nato, er inställning?

– Jag tror att det skulle vara en jättedålig idé att gå med i Nato varje dag, men särskilt dagar som dessa. Det hade skapat effekter i vår omvärld som är svåra att förutse, jag tror att det skulle öka hoten och riskerna för Sverige jämfört med det vi har i dag där vi är alliansfria och har ett samarbete med Finland. Det tycker jag är den bästa vägen och något vi ska hålla i.

Här visar Karlstads kommun sitt stöd för UkrainaVärmländske försvarspolitikern om hotet mot Sverige: "Kan inte utesluta"

Artikeltaggar

Håkan SvennelingNatoPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.