Hoppa till huvudinnehållet

Första spadtaget för F-6 skola i Råda: ”Känns fantastiskt roligt”

Publicerad:
Första spadtaget för Råda skola.Från vänster: Skoleleverna Nova Lundkvist, Molly Heidkamp, Colin Andersson, och Luuk Verduijn, Staffan Call, arbetschef Brixly, Jens Fischer (OR) kommunalråd, Conny Meijer, fastighetschef
Första spadtaget för Råda skola.Från vänster: Skoleleverna Nova Lundkvist, Molly Heidkamp, Colin Andersson, och Luuk Verduijn, Staffan Call, arbetschef Brixly, Jens Fischer (OR) kommunalråd, Conny Meijer, fastighetschef Foto: Pia Holmström

Första spadtaget för att bygga ut Råda skola till en F-6 skola togs under torsdagen. Lagom till höstterminsstarten 2023 ska den stå klar. 120 elever ska få plats här.

– Det känns roligt att vi äntligen är igång med utbyggnaden. Det här är ju också banbrytande. Ofta centraliserar man och bygger stora skolor. Här gör vi tvärsom, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Utbyggnaden av Råda skola har försenats på grund av att byggföretaget Brixly överklagade upphandlingen till förvaltningsrätten när Peab vann den. Bygget som skulle ha påbörjats i februari förra året stoppades upp. I augusti kom förvaltningsrätten med beslut om att överklagan ogillades. Men vid det laget hade Peab tröttnat och hoppat av.

I stället gick jobbet till Brixly som nu är i full färd med byggplaneringen. Brixly håller också på med en ombyggnad av förskolan Prästkragen intill Råda skola.

Det är inga ”hard feelings” mot Brixly efter överklagan?

– Nej, absolut inte. Det är ju den möjligheten man har att göra en överklagan, säger Jens Fischer.

– Vi rensade luften på första byggmötet. Viktigt att notera är att vi hade rätt i det här, säger Conny Meijer, fastighetschef och ler.

– Vi har ett jättebra samarbete med Brixley, tillägger han.

– Det känns bra att ni inte har några ”hard feelings” för det här är ju baksidan med lagen om offentlig upphandling, säger Staffan Call arbetschef Brixly.

Conny Meijer fastighetschef,  Daniel Sohl rektor Råda skola, Jenny Dahlin, skolchef, Jens Fischer (OR) kommunalråd, Staffan Call, arnetschef Brixly och Boo Westlund (OR) ordförande barn- och bildningsutskottet.
Conny Meijer fastighetschef, Daniel Sohl rektor Råda skola, Jenny Dahlin, skolchef, Jens Fischer (OR) kommunalråd, Staffan Call, arnetschef Brixly och Boo Westlund (OR) ordförande barn- och bildningsutskottet. Foto: Pia Holmström

Satsning på utemiljön

Nu ser alla fram emot att F-6 skolan ska stå klar. Det innebär en utbyggnad på 845 kvadratmeter. Den första etappen i bygget inleds nästa vecka.

Förutom att bygga en modern skola med plats för 120 elever kommer utomhusmiljön också vara viktig.

– Vi ska skapa en lekyta med gummibeläggningar och lekredskap, en lekkulle, fotbollsplan och en multiarena som kommer lite senare, säger Staffan Call.

För personal och elever har Råda skola varit en byggarbetsplats sedan 2018 när man började bygget av nya F-3 skolan som stod klar 2019.

– Det är därför vi satsar på utemiljön för barn för det har varit eftersatt. Vi från verksamhetens håll har tryckt på att det ska vara en bra utemiljö. För det är lika viktigt som en ny byggnad, säger Jenny Dahlin, skolchef.

Så här kommer Råda skola se ut
Så här kommer Råda skola se ut Foto: Pia Holmström

Utbyggnad av Prästkragen

Brixley håller också på med utbyggnad av förskolan Prästkragen och den kommer bli klar i september i år.

– Det blir tre avdelningar, två nere och en på ovanvåningen plus personalrum. Det blir hiss och tillgänglighetsanpassat, säger Conny Meijer.

För behovet av en utbyggnad är stor. Idag går 44 barn på Prästkragen och fler är på väg in.

Befolkningsökningen i Hagfors gör att elevantalet också i skolorna ökar.

– Vi har en stor ökning av tyskar och holländare. Det gäller både Råda skola och Kyrkhedens skola i Ekshärad, säger Jenny Dahlin.

– Det här är sätt att möta ett behov som vi ser för att få inflyttning. Då måste vi ha bra skolor, bra infrastruktur, fiber, allt det här som man måste ha för att kunna flytta till en liten kommun som Hagfors, säger Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningsutskottet.

Daniel Sohl är rektor på Råda skola.

– Det känns fantastiskt roligt att det kommer igång. Det kommer att bli en jäkligt fin skola och fin utemiljö.

42 miljoner är budgeterat till utbyggnaden av Råda skola. För utbyggnaden av Prästkragen är det budgeterat 11,5 miljoner.

Oväntad vändning i upphandlingen – utbyggnaden av Råda skola fördyrasÖverklagan avslås – nu kan utbyggnaden av Råda skola komma igångRisk för att utbyggnaden av Råda skola försenasJuridisk tvist om upphandlingen av Råda skolaMånga nyfödda i Hagfors- platsbrist på förskolorNya Råda skola invigdRåda skola byggs om igen - för 44 miljonerPolitisk oenighet i skolbeslut

Artikeltaggar

Boo WestlundConny MeijerDaniel SohlHagfors kommunJenny DahlinJens FischerRådaRåda skolaSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.