Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnor tar över chefsjobben i industrin

Publicerad:
Kommunalrådet Johanna Söderberg (C) och näringslivsutvecklaren Pär Sundman tillsammans med några av kvinnorna som har ledande befattningar i den tillverkande industrin i Eda kommun.

I tio av de större industrierna i Eda kommun är det kvinnor som. De jobbar som vd:s, platschefer eller har andra toppjobb inom sektorn, som sedan länge är starkt mansdominerad.

– Att så många kvinnor har ledande befattningar inom den tillverkande industrin i en liten kommun som Eda är helt unikt. Nu är det dags att starta ett nätverk där de etablerade kvinnorna kan inspirera andra kvinnor att satsa på entreprenörskap och ledarskap, säger Pär Sundman, ny näringslivsutvecklare i Eda kommun.

Avsikten är att det nya nätverket skall rikta sig till kvinnor inom den privata och offentliga sektorn. Ett tidigare nätverk, Edamer, kom aldrig riktigt till skott. Pandemin kom emellan och projektet kunde inte genomföras. Nu hoppas Pär Sundman och kommunens styrande att det värsta är över och att man åter kan arbeta med projekt som kräver att man träffas fysiskt.

Starten

Startskottet för det nya nätverket sker den 8 mars på internationella kvinnodagen. Platsen blir Charlottenberg hotell.

– Vi har engagerat entreprenören Angela Petré, Sölje herrgård, som föreläsare. Verksamheten vid Sölje har expanderat med satsning på turism, konserter och andra kulturevent. Hon om någon kan inspirera och berätta om plus och minus i jobbet som entreprenör.

Eda är befolkningsmässigt den tredje minsta kommunen i Värmland, men har flera stora industrier, till exempel sågverksföretaget Hilmer Andersson och Norma.

Det är bra om vi etablerade företagsledare kan inspirera fler kvinnor att satsa på entreprenörskap och ledarskap, säger Kari Staatsen (tidigare Andersson), vd i sågverksföretaget Hilmer Andersson.
Det är bra om vi etablerade företagsledare kan inspirera fler kvinnor att satsa på entreprenörskap och ledarskap, säger Kari Staatsen (tidigare Andersson), vd i sågverksföretaget Hilmer Andersson. Foto: Jonny Ohlsson

Bra satsning

Den som är mest känd bland företagskvinnorna i Eda är Kari Staatsen, (tidigare Andersson), vd i sågverksföretaget Hilmer Andersson.

– Det är givetvis bra om vi som etablerade företagsledare kan inspirera andra kvinnor att satsa på ledarskap, entreprenörskap och företagande i stort.

Kari Staatsen är noga med att betona det här med kompetens.

– Det är inte könet utan kompetensen som skall avgöra vem som får jobbet.

Hur är det att vara kvinna och vd i en mansdominerad bransch?

– Det går jättebra. Jag har aldrig förminskats eller fått problem i min roll som vd. Jag känner mig trygg i den rollen.

Så du är beredd att ställa upp i det nya nätverket?

– Det har jag för avsikt att göra. Det är bra om vi kan få fart på företagandet i kommunen, oavsett det är kvinnor eller män som håller i taktpinnen, säger Kari Staatsen.

Tydligt tecken

Ingela Sjöstedt är HR-chef i Norma.

– Vi satsar hårt på jämställdhet. Ett tydligt tecken på detta är att vi har en kvinnlig produktionschef och att två av produktionsledarna är kvinnor.

Berit Andersson är vd i Antiphon.

– Som vd och chef är det viktigt att vara noggrann, öppen och kommunikativ. Lyssna in och presentera målbilder.

Anna Laggren har nyligen tillträtt som vd i Åmotfors Energi.

– Intressant med det nya nätverket. Jag vill gärna dela med mig om de erfarenheter jag har som vd och chef samt bidra till att inspirera andra i nätverket.

IUC Stål & Verkstad i Värmland följer med spänning satsningen i Eda.

– Det nya nätverket blir med all säkerhet framgångsrikt, säger Yvonne Nyhlén Hermansson.

Artikeltaggar

Åmotfors energiAnna LaggrenBerit AnderssonEda kommunEda kommunNormaSamhälleSölje herrgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.