Hoppa till huvudinnehållet

Han vill utrota petflaskan med ny uppfinning – backas av tunga investerare

Publicerad:
Metallflaskor finns det hur många som helst på marknaden idag. Att bära med sig sin egen blir allt vanligare. Den trenden ska Kapsu utnyttja genom att utveckla en egen flaska och tillföra ett smart lock med kapselsystem. Foto: Jonas Klint

För Carlos Perdomo är det allt eller inget som gäller - 110 procents satsning eller inte alls.

Det har lett till en fascinerande entreprenörsresa med höga toppar och djupa dalar i olika länder.

Nu står han på tröskeln till vad som kan bli hans klart största företag hittills. Men det är inte pengar han jagar i första hand.

– Jag vill göra gott, säger han.

Carlos Perdomo tänker revolutionera sättet vi konsumerar dryck och dryckesförpackningar på. Långt borta i horisonten finns en dröm om en värld utan petflaskor och aluminiumburkar, och där flaskor som i princip bara innehåller vatten inte längre transporteras kors och tvärs över världen.

Innovationen innebär att konsumenten köper drycken i form av en kapsel med pulver i miljövänliga förpackningar. Med en smart teknisk lösning kan konsumenten enkelt blanda till drycken själv i en stålflaska som återanvänds. Konceptet, som kallas Kapsu, har mött ett stort intresse från investerare och målet är att lansera produkten inom ett år.

Krokig väg

Men den här historien handlar inte bara om en innovativ produkt som snart kan massproduceras i Värmland, utan lika mycket om eldsjälen bakom den. 45-årige Carlos Perdomo har gått en krokig väg med många upp- och nedgångar för att komma till kontoret på Innovation park i Karlstad där han och hans affärspartner, tidigare Coop-vd:n Tomas Sjölander, jobbar intensivt tillsammans.

Konsertmanager

Carlos Perdomos yrkesliv rivstartade i hemlandet Colombia. Redan som 21-åring var han manager för stora event och konsertturnéer över hela landet.

– Jag började med event på små arenor, sedan växte det till turnéer över hela landet. Det var konserter med publik på 30000 - 35000.

– Jag bodde mest i en bil eller i ett plan, och flyttade runt i landet. Jag arrangerade festivaler, karnevaler och konserter. Jag var producent och fixade allt, som 21-åring vilket känns otroligt när jag tänker tillbaka på den tiden.

Han beskriver den tiden som intressant och intensiv, men den resulterade också i hans första utbrändhet.

– Det var när jag var 22-23 år.

Skogen är i centrum för Carlos Perdomos nya företag. Det är 100 procent skogsråvara i kapseln som Rottneros bruk ska tillverka.
Skogen är i centrum för Carlos Perdomos nya företag. Det är 100 procent skogsråvara i kapseln som Rottneros bruk ska tillverka. Foto: Jonas Klint

Du kunde inte sänka tempot?

– Jag visste inte hur man gjorde. För mig var det full gas.

2001 kom han till Europa som 24-åring, där han och en kompis inledde ett backpackingäventyr med start i Alicante på den spanska Medelhavskusten.

Kvar i Europa

Han har blivit kvar i Europa sedan dess, och det var ett besök i Barcelona som gjorde att livet vände. I Barcelona hade han vänner och där fanns intressanta jobb. Han jobbade bland annat i fastighetsmäklarbranschen och som försäljningschef på ett flygfraktbolag.

Han var kvar på bolaget tills finanskrisen kom 2008 och transporterna i princip upphörde. Han fick en bra avgångsdeal.

– Jag hade tid och pengar plus en bunt flygbiljetter på olika flygbolag.

Han betade av det ena landet efter det andra i Europa och Asien.

Carlos växte upp i Colombia, och har därefter bott länge i Barcelona. Han har rest över hela världen, men nu är Karlstad hans riktiga hem, inte minst tack vare att han har en liten son här.
Carlos växte upp i Colombia, och har därefter bott länge i Barcelona. Han har rest över hela världen, men nu är Karlstad hans riktiga hem, inte minst tack vare att han har en liten son här. Foto: Jonas Klint

– Jag reste själv, vilket var en utmaning. Det gav mig tid att hitta mig själv och vad jag mår bra av så det var lika mycket en mental resa, och jag kom tillbaka med mer energi och inspiration.

Små elbilar i Barcelona

Att han hade mycket energi att investera märktes i hans nästa projekt. Han kom på en idé med små eldrivna, äggformade bilar som man kunde hyra och transportera sig runt i Barcelona med. Det här var innan begreppet delningsekonomi fanns, och det var innan succéerna med Voi och de andra elskoterföretagen.

Carlos Perdomo

Ålder: 45 år

Bor: Lägenhet i Karlstad

Familj: Ensamstående förälder till en son på 4,5 år

Äter: En god pasta

Dricker: Smoothien Grön lyx från Zest

Lyssnar på: Blandat men gillar att dansa till trance och techno

Läser: Blandat, mycket historia, biografier, marknadsföring,

Gör en ledig dag: Det har ändrats sedan jag blev förälder. Förr var det mycket extremsport. Jag har kitesurfat och kört motorcykel på bana. Jag gillar att dansa och har börjat lära mig att dj:a. Jag lämnar inte dansen men jag har flyttat till dj-båset.

Favoritplats: Flygplatser. Jag kan åka var som helst beroende på vad jag känner för.

Motto: Allt är möjligt.

Förebild: Elon Musk.

Han lyckades skapa uppmärksamhet kring sin innovation, och fick myndigheterna med sig, men bara delvis.

Hyrbilarna blev en succé.

– Du kunde inte gå i stan utan att se de här bilarna.

Men juridiska hinder gjorde att det inte gick att få långsiktig stabilitet i affärsidén.

– Bilarna var inte förbjudna, men de var inte heller tillåtna. De var mittemellan.

Regeringen satte stopp

Han hade investerare som kunde lyfta hans företag till nästa nivå, men en infekterad konflikt med de statliga myndigheterna satte stopp. Problemet var, enligt Carlos, den nytillträdda regeringen som drog tillbaka tillstånden på grunder som han inte tyckte var rätt.

Slutet på elbilssatsningen var bittert, men han reste sig efter en tid.

– Det var ändå en lyckad start.

Men då var han pank och utan investerare i ryggen.

Det var en viktig tid för honom personligen.

– Du väljer inte utgången, du får lära av det och ta med det som en erfarenhet.

Hamnade i Karlstad

En vän i Karlstad hörde av sig.

– Hon erbjöd skydd och lugn. Jag tog en flight från Barcelona till Karlstad. Jag hade 3000 kronor och två resväskor. Två månader senare startade jag mitt första företag i Karlstad tillsammans med några andra.

– Jag visste ingenting, hade inga kontakter och kunde inte språket.

Energidryck

Men mot alla odds lyckades han få bra snurr på ett företag som skapade en ny energidryck. Han skrev avtal med ett par SHL-lag och målet var att få ett gemensamt avtal med hela hockeyligan. Ett avtal som vara nära att bli av.

– Det var min första produkt på den svenska marknaden. Coop Värmland köpte in den bland annat, och det var min första kontakt med Tomas Sjölander som då var vd på Coop Värmland.

Det är en tuff entreprenörsresa Carlos Perdomo han har bakom sig. Men han ser upp- och nedgångarna som lärdomar för framtiden. Nu är energin på topp igen. Att arbeta i den dynamiska miljön på Innovation Park, Kronoparken, passar honom.
Det är en tuff entreprenörsresa Carlos Perdomo han har bakom sig. Men han ser upp- och nedgångarna som lärdomar för framtiden. Nu är energin på topp igen. Att arbeta i den dynamiska miljön på Innovation Park, Kronoparken, passar honom.

Dryckesföretaget fick en stark start, men blev ingen kommersiell succé. Carlos förklarar det delvis med timingen på marknaden för energidrycker som inte var idealisk.

Han hade dock lärt sig så mycket inom dryckesindustrin att han kände att han kunde fortsätta där. Han skapade ett nytt varumärke och en ny dryck på egen hand, med stöd av lokala investerare i Karlstad. Den här gången blev det ett kolsyrat koffeinvatten.

Min fokusnivå med Livine var enorm.

Vattnet som fick namnet Livine låg rätt i tiden, och Carlos slöt flera avtal med stora handelskedjor.

– Min fokusnivå med Livine var enorm. Investerarna älskade produkten och var villiga att vara med. Men sen kom 2017 då jag av privata skäl var tvungen att dra mig tillbaka.

Deal med Löfbergs

Livineäventyret slutade för Carlos del med en deal med Löfbergs. Kaffeföretaget köpte rättigheterna till vattnet och döpte om det till Func, ett vatten som fortfarande går att köpa i vanliga butiker.

– Det är en fantastisk produkt och det hade blivit ett fantastiskt företag. Men ”life happened”. Efter det har mitt liv varit väldigt annorlunda mot vad jag planerade då.

Löfbergsdealen gav Carlos en tids lugn och ro.

– Jag fick ett andningshål, och lämnade projektet till en aktör som säkerställde att produkten levde vidare.

Carlos satsar återigen 100 procent. "Jag har varit pank tre gånger. Jag går all in. Det måste man, annars lyckas man inte."
Carlos satsar återigen 100 procent. "Jag har varit pank tre gånger. Jag går all in. Det måste man, annars lyckas man inte." Foto: Jonas Klint

Att han skulle dra i gång ett nytt eget projekt var det ingen tvekan om. Och att det skulle handla om dryck var också ganska klart.

– Jag hade rest runt mycket bland matmässor i Europa och jag fick smak på det här spåret. Överallt ser du folk med en dryck i handen. Det finns en enorm potential.

Med hjälp av designstudenter på universitetet togs en prototyp fram. Energinivån gick upp igen, företagsdrömmen började vakna.

Sattes på ”hold”

– Men den tidiga versionen av dryckessystemet kom jag inte vidare med och projektet sattes på ”hold”, tidpunkten var inte rätt.

Efter en tid av nödvändig återhämtning och vad Carlos beskriver som personlig utveckling tog livet en ny vändning när han genom en vän blev introducerad för ledningen i Ztory, den framgångsrika strömningstjänsten för tidskrifter och dagstidningar.

Jag kunde ha fått riktigt bra anställningsvillkor, men jag har högre ambitioner.

Carlos började jobba som företagets expansion manager för Spanien och Latinamerika, men valde att inte fortsätta efter att Storytel förvärvade bolaget.

– Jag kunde ha fått riktigt bra anställningsvillkor, men jag har högre ambitioner.

Återigen var han ”off” för en tid.

– Men när jag hade fått min energi tillbaka kom corona.

Nytt visionärt projekt

Efter en återhämtningsperiod kastade han sig in ett nytt projekt.

– Jag tycker inte om att bara sitta ner och göra ingenting.

Carlos idé, som fick namnet ”The great lockdown”, gick ut på att sätta ihop tio personer inom olika expertområden i ett rum på Karlstad CCC och koppla upp dem mot relevanta miljöer som forskarvärlden, tech-kluster med mera.

Syftet var att hitta lösningar på olika samhällsutmaningar som hade aktualiserats genom coronapandemin. Tanken var också att aktiviteterna skulle filmas och sändas som ett slags realityshow.

Projektet blev dock aldrig verklighet.

– Det saknades några viktiga pusselbitar för att driva det vidare.

– Det var fyra-fem intensiva månader och det kändes bra. Min energi var tillbaka.

Sätt in det i hela distributionskedjan: Boom! Vilken inverkan på miljön!

Det var nu han dammade av idén om en återanvändbar flaska. Flasksystemet är ett helt nytt plastfritt alternativ till petflaskor.

– Du har en rostfri stålflaska. Du har en kapsel med pulver som väger 25 gram, istället för en petflaska som väger över ett halvt kilo. Sätt in det i hela distributionskedjan: Boom! Vilken inverkan på miljön! Du har en produkt som är av papper, 100 procent nedbrytbar.

Rottneros bruk

Produkt- och affärskonceptet som nu utvecklas av Carlos och Tomas Sjölander har en liten papperskapsel i centrum. Den går inte att visa på bild än, men den tillverkas av Rottneros bruk i Sunne, av värmländsk skogsråvara. Pulverblandningen som ska blandas med vatten tillverkas utomlands, liksom stålflaskan. Processen är uppdelad i olika spår, där alla delar ska samverka, inklusive designen av lock-mekanismen, e-handelsplattformen och finansieringsdelen. Direkt och indirekt är 35 personer inblandade.

Jag fungerar som orkesterledare

– Vi drivs och jobbar mot vår vision. Jag fungerar som orkesterledare.

Viktiga spelare i den processen är bland andra Almi i Värmland och den värmländska inkubatorn Sting bioeconomy som stöttar startups inom bioekonomi. Region Värmland och skogsindustriklustret Paper province är andra viktiga parter. En viktig pusselbit var när Rottneros bruk nappade på idén.

”Väldigt stöttande”

– Personerna på Rottneros är fantastiska människor, väldigt stöttande. De har visionen och strategin. Och det vore dumt att inte tillverka produkten här i Värmland - vi är ju omringade av träd.

Om partnern Tomas Sjölander säger Carlos att han vet hur man bygger en struktur på en sådan här affär.

– Han kommer från bolag med 700 anställda och styrelser i enorma företag inom detaljhandel.

”Tillväxten kan bli exponentiell. Potentialen är astronomisk” säger Carlos om sin uppfinning Kapsu.
”Tillväxten kan bli exponentiell. Potentialen är astronomisk” säger Carlos om sin uppfinning Kapsu. Foto: Jonas Klint

Företaget har också anställt sin första person, en specialist inom livsmedel.

När Kapsu lämnar forsknings- och utvecklingsstadiet man fortfarande är inne i kan tillväxten i företaget bli exponentiell, säger Carlos.

Det är ingen risk att vi inte får tag i pengar, men det måste kännas rätt.

– Potentialen är astronomisk. Överallt där du kan köpa en plastflaska ska man ha ett alternativ.

Avgörande skede

Företaget är inne i ett avgörande skede.

– Vi har ingredienserna, vi har flaskan, vi har kapsylen. Vi behöver hög finanskapacitet, men behöver också investerare som förstår vårt dna och som delar visionen. Det är ingen risk att vi inte får tag i pengar, men det måste kännas rätt

Hur långt är det till en färdig produkt?

– Vi hoppas lansera den i år.

Kapslarna med dryckespulver ska man i första skedet kunna köpa i en e-handel, och i framtiden är tanken att den ska finnas i vanliga butiker.

Elva olika drycker

Det finns elva olika smaker och kategorier av drycker.

– Min vision är att alla ska kunna hitta ett segment som passar just för dig. Vi har olika funktioner som en energy and focus, mood, sport, immune, beauty, kids, relaxation och så vidare. Vi vill skapa drycker som är bra för dig och samtidigt smakar bra.

Återigen fullt fokus

Carlos är återigen inne i ett projekt med 100 procents engagemang.

– Jag har varit pank tre gånger ekonomiskt och haft det tufft i omgångar. Jag går ”all in”. Det måste man annars lyckas man inte.

Hur känns det just nu?

– När jag ser vad jag gör, riktningen det tar, så får det mig att ifrågasätta mig själv. Är jag rätt person för det här? Kommer jag att klara av det? Jag är i en konstant fas av ifrågasättande på det, men det är bara hälsosamt.

Var är ni om ett år?

– Då dealar vi med samma utmaningar som idag men då är de tio gånger större.

Artikeltaggar

BarcelonaColombiaExportFöretagandeInnovationInnovation parkKarlstadKlimatLivsmedelNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.