Hoppa till huvudinnehållet

Mamman som kidnappade sitt barn och flydde till Thailand: ”Jag var tvungen”

Publicerad:
Rättegången mot mamman som kidnappade sitt barn och flydde till Thailand inleddes på onsdagen.
Rättegången mot mamman som kidnappade sitt barn och flydde till Thailand inleddes på onsdagen.

Hon misstänks ha kidnappat sitt barn och flytt till Thailand.

Nu pågår rättegången mot den Karlstadsmamman som greps efter drygt två år på flykt.

– Jag var tvungen att skydda mitt barn, säger hon i rätten.

Den långdragna vårdnadstvisten mellan föräldrarna till ett barn i förskoleåldern stod än en gång i fokus i Värmlands tingsrätt på onsdagen.

Den här gången fördes mamman in i bojor till de tilltalades bänk.

Där försökte hon förklara för domstolen varför hon tog med sitt barn till Thailand i december 2019 och höll sig borta ända tills thailändsk polis grep henne för en dryg månad sedan och deporterade henne till Sverige.

– Mitt barn hade gång på gång blåmärken efter besöken hos pappa, jag var tvungen att ta mitt föräldraansvar och skydda mitt barn, säger hon i rätten.

Mardröm

Samtidigt har en domstol upprepade gånger kommit fram till att barnet ska bo hos sin pappa, som sedan oktober förra året har ensamvårdnad om barnet.

Han beskrev en mardrömssituation där han inte haft kontakt med sitt barn på över två år:

– Det har varit väldigt tungt och jag har stundtals mått väldigt dåligt. Nu hoppas jag få ett slut på allt elände. Jag har fått hem mitt barn och det är det allt handlar om, säger han.

Tingsrätten ska nu ta ställning till de stridande föräldrarnas anklagelser mot varandra, där mamman menar att pappan misshandlat både henne och hennes barn fysiskt och psykiskt fram tills hon åkte till Thailand, medan pappan hävdar att mamman är manipulativ och gjort allt hon kunnat för att framställa honom i dålig dager.

Får inte återvända

Mamman är åtalad för grov egenmäktighet med barn samt för bidragsbrott då hon misstänks ha fått sjukpenning under en längre period samtidigt som hon befunnit sig i Thailand.

Mamman har tidigare uppgett att hon ska återvända till Thailand så snart rättsprocessen är över. Men thailändska myndigheter har förbjudit henne att vistas i landet under fem år efter gripandet.

Kidnappade sitt barn – mamman gripen efter två år på flykt i ThailandThailandsfallet: Mamman om varför hon kidnappade barnet: ”Fick ingen hjälp”Thailandsfallet: Så återförenades pappan och barnet efter drygt två år

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadThailand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.