Hoppa till huvudinnehållet

Leona, 10, skänker sitt hår till cancersjuka barn: ”Lite pirrigt, men roligt”

Publicerad:
Från lång- till korthårig - på bara några sekunder. Frisören Camilla Sällberg är stadig med saxen.
Från lång- till korthårig - på bara några sekunder. Frisören Camilla Sällberg är stadig med saxen. Foto: Lisa Olaison

Tioåriga Leona Hartung Rixer från Karlstad har sparat ut sitt hår – för att donera till peruker för cancersjuka barn.

Under onsdagen var det dags att klippas av, och NWT var på plats för att fånga det stora ögonblicket.

– Det känns bra, för det är för en bra sak, säger Leona.

För ett halvår sedan sa Leona Hartung Rixer, hemmahörande i Karlstad, till sin mamma Johanna Rixer att hon ville klippa av sig håret.

– Jag började bli lite trött på att det var så långt, dels att det blev tovigt och varmt i nacken. Sen plötsligt en dag såg jag på ett program om någon kändis som hade klippt av sig håret för att göra en peruk och började tänka på det, berättar Leona.

Mamma och dotter började därför tillsammans googla runt för att hitta en organisation i Sverige som sysslar med att ordna peruker åt cancersjuka barn och unga – dock utan framgång.

Leona med sitt utsparade, långa hår.
Leona med sitt utsparade, långa hår. Foto: Lisa Olaison

Men Johanna Rixer upptäckte flera frisörer runt om i Stockholm, som samarbetar med en engelsk välgörenhetsorganisation vid namn The Little Princess Trust.

– Jag tyckte att de verkade vara seriösa och väletablerade, säger hon och fortsätter:

– Jag skrev ett meddelande till dem och de skickade direkt ut ett paket om hur man ska gå tillväga i processen. Man kan ju inte bara klippa av håret, utan det ska vara obehandlat och klippningen genomförd på ett visst sätt.

"Väntat så länge”

Under onsdagseftermiddagen, när NWT möter upp den förväntansfulla familjen vid salong Hair é jag, på Sundsta i Karlstad, ler Leona från öra till öra.

Hur känns det?

– Lite pirrigt, men roligt. Nu har jag väntat så länge på det här, jag är glad att det äntligen blir av, säger hon och fortsätter:

– Jag gillar välgörenhet, och det är väldigt traumatiserande för de som tappar håret av olika anledningar. Håret är en ju väldigt kärt. Jag måste inte ha kvar mitt, så det känns bra, för det är för en bra sak.

Och hur känns det att någon annan snart kommer kunna bära det?

– Det känns coolt.

Leona är van att arbeta med välgörenhet, bland annat genom föreningen Krama era barn. Två av hennes kusiner lider av den obotliga sjukdomen Sanfilippo typ C, något som NWT tidigare har rapporterat om.

Leonas avklippta hår som nu har skickats iväg till Storbritannien.
Leonas avklippta hår som nu har skickats iväg till Storbritannien. Foto: Lisa Olaison

Specifik längd

Leona går i fjärde klass på Kroppkärrsskolan i Karlstad, och drömmer om att bli försvarsadvokat, precis som Elle Woods i filmen Legally Blonde.

Inom den närmsta framtiden kommer hon i alla fall att kunna benämnas som en äkta ”superhairo”.

Mamma Johanna Rixer tittar stolt på sin dotter.

– Leona är väldigt empatisk som person och lever tätt inpå familjemedlemmar som är sjuka. Och det här gör hon helt på eget initiativ.

Johanna Rixer berättar att organisationen helst vill ha hår som är längre än 41 centimeter, då det är störst efterfrågan på det.

Och den uppmätta längden på Leonas hår? 41 centimeter, nästan på pricken. Camilla Sällberg är frisören som fått det ärofyllda uppdraget att klippa av det blonda hårsvallet.

Vanligare i USA

Att skänka hår i välgörenhetssyfte, är enligt Camilla Sällberg, sällsynt i Sverige.

– Jag arbetade i USA under två års tid och där är det vanligt att man klipper och skänker bort sitt hår, det gjorde jag ofta på kunder. Men jag har aldrig gjort det här i Sverige, säger hon.

Leona med sitt avklippta hår, som i framtiden ska bringa mycket glädje åt andra barn.
Leona med sitt avklippta hår, som i framtiden ska bringa mycket glädje åt andra barn. Foto: Lisa Olaison

När saxen närmar sig är nervositeten – men också glädjen – stor.

För Leona Hartung Rixer blir onsdagen sista dagen med fläta och svall på ett bra tag framöver.

Efter klippningen placerar mamma Johanna Rixer de fyra flätorna i ett paket, adresserat till The Little Princess Trust i Storbritannien.

Vad tycker du om din nya hårlängd?

– Det känns väldigt bra, säger Leona.

Mamma Johanna Rixer instämmer:

– Väldigt fint. Nu ska vi fira med ballonger och fika!

Nu är håret på väg till England!
Nu är håret på väg till England! Foto: Johanna Rixer
Fakta

The Little Princess Trust

The Little Princess Trust är en engelsk välgörenhetsorganisation som förser barn och unga, upp till 24 år, med gratis peruker av äkta hår.

Perukerna ges till barn som tappat sitt eget hår genom cancerbehandlingar eller andra tillstånd.

Organisationen grundades 2006 av cancersjuka Hannah Tarplees föräldrar, familjens vänner, samt Hereford Cathedral Junior School i England.

Hannah älskade sitt långa hår och blev väldigt ledsen när hon tappade det under sin cellgiftsbehandling. Föräldrarna Wendy och Simon började därför söka högt och lågt för att hitta en passande peruk till sin dotter. När de väl hittade en så hade den en enormt positiv effekt på Hannahs välmående.

När femåriga Hannah tragiskt nog gick bort 2005, bestämde sig Wendy och Simon för att starta en välgörenhetsorganisation, dedikerad till att skänka äkta hårperuker till andra sjuka barn och ungdomar.

Sedan dess har The Little Princess Trust tillhandahållit tusentals peruker till sjuka barn i både Storbritannien och Irland. Organisationen befinner sig också i ett tidigt skede av att kunna erbjuda sina tjänster i övriga Europa och resten av världen.

Källa: The Little Princess Trust

Artikeltaggar

CancerHårvårdKarlstadMänskligtNyheterVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.