Hoppa till huvudinnehållet

”Låt idéerna bilda familj — i Värmland”

Publicerad:

Träffade ett berest par i helgen. Han hade bott större delen av sitt liv i Melbourne och hon i Madrid. Nu var de i Karlstad på jobb, och kanske för att etablera sig här.

Efter några glas på en tapasrestaurang började vi lära känna varandra. De hade bott i många av världens storstäder och jag kallade dom lite slarvigt för världsmedborgare (”citizen of the world”). Samtidigt kände jag hur energin i samtalet ökade.

“Vad händer i Värmland, Fredrik?”, frågade han.

Jag älskar den frågan, för i min värld finns det ingenstans det händer så mycket som här.

Jag berättade om 3D-skrivare som matas med sågspån och sen skriver ut vad du vill, och hur en entreprenör kom på att kajaker är en perfekt produkt att skriva ut.

Jag berättade att ett av världens största dataspelsbolag finns här, och att det skapades av en entreprenör som samlade och sålde serietidningar som ung. Och vill du testa utförsåkning eller någon annan sport så kan du låna skidor, skridskor och andra saker från världens första bank för fritidsprylar. Här tänker vi delningsekonomi.

Sen fick han även en släng av stora siffror, som att var sjätte kartong i världen som har flytande föda i sig kommer från Värmland, och att det här är den plats i landet där flest gymnasieungdomar startar företag.

Och innan jag kommer till allt som vi saknar, för Värmland är inte perfekt, så säger han att “det låter fantastiskt, berätta mer. Jag vill gärna vara med och bidra till den här utvecklingen. Kan jag läsa lokalnyheterna på engelska någonstans?”.

”Nej”.

Alltså, ärligt!

Här har vi en ovärderlig resurs i människor som garanterat bär på mängder av goda idéer om hur vi kan utveckla vårt landskap och de lokala näringarna. Men de vet inte var de ska börja. För de har ingen inblick i vad som händer, du och jag släpper inte in dem tillräckligt och det går inte att läsa i nyheterna på annat språk än svenska.

Innovationer föds ofta när du blandar kunskap från olika industrier, kulturer och vetenskapsdiscipliner. Svenskättade författaren Frans Johansson kallar det för "Medicieffekten", i sin bok med samma namn.

Där beskriver han hur italienska bankfamiljen Medici bidrog till att skapa den era som kallas "Renässansen", genom att bjuda in och finansiera fattiga konstnärer. Skulptörer och målare från hela Europa vallfärdade till Florens för att få skapa konst utan att behöva tänka på pengar. Idéer älskade med andra idéer och födde så mycket nya idéer att det på kort tid förändrade världen för alltid.

Vi kan skapa vår egen renässans i Värmland, om vi lyssnar på fler och låter deras idéer få korsas mer med våra idéer.

Där – i korsningen mellan en friluftsintresserad spanjorska som rest jorden runt, och en värmländsk kanotprintare – kanske nästa stora världsinnovation föds.

Fatta vilken kraft vi kan släppa lös!

Fredrik Lindroos

Vd Innovation park Karlstad

Artikeltaggar

InnovationInnovation parkKrönikorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.