Hoppa till huvudinnehållet

Kärlek på jobbet – hiss eller diss?

Publicerad:
Foto: JESSICA GOW

Biskopen i Visby har blivit av med jobbet för en kärleksaffärs skull. Händelsen är historisk och väckte stor uppståndelse när nyheten kom för några veckor sedan.

Var det verkligen rimligt att Guds regler stod över svensk arbetsrätt? För inte hade väl en vanlig arbetsgivare kommit undan med att sparka någon som var otrogen på jobbet? I sådant fall tänker jag att det finns många som skulle varit av med jobbet…

Kyrkan är inte ett företag och situationen med biskopen i Visby är ett tydligt exempel på när kyrkan agerar som kyrka och inte som ett företag. Jobbet som biskop är ändå förhållandevis ovanligt, så om vi koncentrerar oss på oss vanliga dödliga, vad gäller då kring kärlek på jobbet?

Till att börja med finns det ett tydligt undantag. Det gäller för dig som är gift med vd:n och är anställd i samma bolag. Här finns inga regler som skyddar, du står helt utanför anställningsskyddet. Det betyder helt enkelt att om kärleken tar slut, ja då tar troligtvis även jobbet slut i samma stund.

Men nu är vi ju inte så många som jobbar som biskopar eller är gifta med vd:n i företaget vi är anställda i, så vad gäller för oss?

Det finns inget lagstadgat förbud för kärlek på jobbet, utan finns det regler så är det för att arbetsgivaren själv slagit fast en policy. En policy är en slags instruktion som arbetsgivaren formulerar och som arbetstagaren är skyldig att följa. Och det kan faktiskt vara bra att ha en kärlekspolicy, men tänk på vad du skriver i den.

Det finns arbetsgivare som gör det enkelt för sig och har en kärlekspolicy som förbjuder kärlek på jobbet. En icke-kärleks-policy skulle en kunna säga. Vad betyder det? Betyder det verkligen att en skulle kunna få sparken om en har en relation på jobbet? Nej, det har i alla fall aldrig prövats i någon domstol. Relationen i sig skulle inte leda till uppsägning, men möjligtvis hade det kunnat leda till uppsägning om någon på grund av relationen vidtagit åtgärder eller hemlighållit relationen och delat ut bonusar eller liknande som uppenbart skadat arbetsgivaren. Det finns flera problem med att förbjuda kärlek på jobbet. Ett är t ex att det är omöjligt. Alltså ingen policy kan väl få kära människor att sluta vara kära? En policy som förbjuder kärlek på jobbet leder snarare till att människor hemlighåller sina relationer.

I stället för att ha en policy MOT kärleksrelationer, ha en OM kärleksrelationer! En policy med en uppmaning till de förälskade att informera om kärleken till arbetsgivaren och regler kring hur vissa problem som relationen eventuellt kan skapa ska hanteras. Det gör det tydligare för de som har en relation, att det inte handlar om dem utan att hantera eventuella problem som kan uppstå för allas skull. Vad är det då för problem som kan uppstå?

Ett problem handlar om rapporteringsvägar. Det kan bli problematiskt om någon inlett en relation med en person som den ska sätta lön på.

Ett annat problem handlar om sekretess. Information måste hållas hemlig på rätt sätt så att inte fel saker diskuteras hemma vid köksbordet.

Ett tredje problem handlar om arbetsmiljöproblem som kan uppstå. Det kan vara att privata konflikter tas med i relationen till jobbet, eller tvärtom om kärleken uttrycks alldeles för mycket på jobbet – i båda fallen kan det leda till arbetsmiljöproblem för omgivningen.

Och om kärleken och relationen tar slut – det kan försvåra samarbetet efteråt.

Sammanfattningsvis kommer ett tips, så här någon vecka efter alla hjärtans dag: (Gäller ej för dig som är arbetsgivare åt en biskop) Skaffa en kärlekspolicy som låter kärleken spira på jobbet och som samtidigt hjälper till att skapa lite ordning så att alla kan glädjas åt kärleken.

Veronica Molander

Arbetsrättsjurist i Karlstad

Artikeltaggar

ArbetslivArbetsrättKrönikorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.