INSÄNDARE: Moraliskt otänkbart att gå med i NATO

Politik
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är kritisk mot Bidens beslut angående Afghanistans statskassa.
Foto: Adam Ihse/TT

I skuggan av Ukrainakrisen kom ett chockerande besked från USA. Man lägger beslag på de 70 miljarder kronor som fanns i Afghanistans statskassa, och som frystes efter att kriget var över.

Hälften ska gå till hjälporganisationer som gör insatser i det extremt utsatta landet. Men den andra hälften ska gå till ”offren för 11 september-attackerna”. Det är oerhört provocerande.

De som utsattes för attacken 2001 i New York är några av historiens mest kompenserade brottsoffer. Men de afghanska barnen bokstavligen svälter ihjäl framför våra ögon. Joe Bidens beslut är nog bland de mest cyniska jag sett, där inrikespolitik föredras framför människoliv.

USA och NATO förlorade kriget i Afghanistan. Men man hann döda hundratusentals människor under den tjugoåriga ockupationen. Det är moraliskt otänkbart att gå med krigsalliansen NATO.

Sverige borde aldrig slå sig samman med länder som ockuperar, invaderar och massmördar. Däremot kan man självklart samarbeta med länder som är inriktade på försvar av det egna territoriet.

Lumparpolaren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.