INSÄNDARE: Låt logopederna göra sina jobb!

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Signaturen Arga logopeden beskriver arbetssituationen för sin yrkesgrupp i Regionen och ifrågasätter S förslag om teambildning.
Foto: Roland Svensson
Kommentar till artikeln ”S vill ha mer logopedisk kompetens” i NWT 18 februari.

S säger att de vill ha ”mer logopedisk kompetens”. Ni menar väl att ni i Region Värmland behöver fler legitimerade logopeder?

Ingen skulle väl drömma om att kalla poliser för ”polisiär kompetens” och hindra dem i sitt jobb genom att pracka på dem ”konsultativt arbetssätt” eller ersätta dem med logopeder eller röntgenläkare!

Logopeden värnar om Ordet. Uttrycket ”logopedisk kompetens” är myntat av en verksamhetschef inom Region Värmland (kurator) som de senaste 10 åren har underminerat logopeders möjligheter att bedriva ett självständigt arbete utifrån Socialstyrelsens riktlinjer. Detta försvårar vårt arbete att utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet utföra vårt arbete att utreda och behandla små barn i förskoleåldern med försenad språkutveckling, så att de har möjlighet att erövra språket inför skolstarten.

Syftet med att prata om ”Logopedisk kompetens” är att tvinga in logopeder som självständiga yrkesutövare till att bara jobba i team med andra yrkesgrupper enligt ett konsultativt arbetssätt, vilket enligt logopedisk forskning, internationella studier ALLVARLIGT skadar patientsäkerheten. ”Konsultativa” logopederna ska med massa möten lära upp andra yrkesgrupper och föräldrarna att ta över den direkta behandlingen.

Barn som är språkförsenade (och deras föräldrar) träffar då i bästa fall en legitimerad logoped vid ett tillfälle under hela förskoletiden. Det gör att barnen har stora problem med tal-och språkljud vid skolstarten som förhindrar deras läs-och skrivinlärning så att de utvecklar dyslexi. Det gör i sin tur att väntetiderna till logoped ökat lavinartat från 3 månader (vårdgarantin) till över 2 år.

Att logopederna en välutbildad yrkeskår – mest kvinnor med en fyraårig kvalificerad universitetsutbildning i tal –språk-röst - kommunikation, blir avpersonifierade som yrkeskår är skamligt! Den dåliga attityden gentemot logopeder vittnar om en dålig arbetsmiljö – med personalflykt som brev på posten. Det är svårt att rekrytera logopeder till Värmland. Här sticker Värmland ut från övriga Sverige.

Nej tack till fler hemsnickrade ”teamlösningar”, som allvarligt skadar patientsäkerheten! Placera ut logopederna till de verksamheter där de självständigt får arbeta utifrån sin profession; Socialstyrelsens och logopedutbildningarnas riktlinjer! Placera ut dem på de olika verksamheter som finns: Barnhälsovården; BVC, Öron-näsa-hals, Neurologen, Audiologen, rehabiliteringskliniken, BUP, och skolhälsovården. Där får de lägga upp sin mottagning och direkt jobba med alla länsbor i behov av logopedbehandling.

Arga logopeden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.