Hoppa till huvudinnehållet

Hjalmar älskar den oförutsägbara teatern: ”Jag är helt inbiten”

Publicerad:
Värmlänningarna Hjalmar Hardestam och Robin Thorén samt deras Göteborgskollega Ida Lingegård kommer till Karlstad i helgen för att spela teater och hålla kurs. Improvisation är deras grundtema i teaterkonsten.
Värmlänningarna Hjalmar Hardestam och Robin Thorén samt deras Göteborgskollega Ida Lingegård kommer till Karlstad i helgen för att spela teater och hålla kurs. Improvisation är deras grundtema i teaterkonsten.

När Hjalmar Hardestam går upp på teaterscenen vet varken han eller publiken vad som ska hända. Att skapa i stunden har blivit den utflyttade värmlänningens signum och improvisationsteater är numera hans jobb.

– Jag har gjort det sju dagar i veckan i tre år, jag är helt inbiten! säger han.

Till helgen är han tillbaka i Karlstad för att ge en föreställning tillsammans med en annan hemvändare.

Hjalmar Hardestam bor i Göteborg sedan ett par år tillbaka, men på lördag kväll, den 26 februari, kommer han och Robin Thorén åter till sin barndomsstad. Båda är utflyttade Karlstadsbor och med till Karlstad följer också deras Göteborgskollega Ida Lingegård. Vad trion ska servera på Gjuteriets teaterscen kan dock icke avslöjas.

– Det kommer att hålla på i en och en halv timme, men i övrigt är det svårt att säga vad det handlar om, säger Hjalmar Hardestam.

Inte ens de själva vet ju:

– Vi hittar på i stunden. Allt skapas efter förutsättningar vi får av publiken. De kan ge en plats, en relation eller ett ord, säger han och ger ett fullödigt exempel direkt i telefonluren med utgångspunkt enkom från ordet studsboll.

Stand up och teater

Själva kärnan i improvisationsteater är just att hitta på spontant och att gestalta en berättelse eller en situation.

När Hjalmar Hardestam arbetar är humorn alltid med.

– Det är som en blandning av stand up och teater. Vi syftar till att få publiken och varandra att skratta, säger han och hoppas på både överraskningar och misstag på lördag, som leder till skratt.

Men om det blir tyst då, tänk om ni inte kommer på nåt?

– Det handlar inte om att komma på saker, utan att använda det som är. Om det blir tyst, säger du kanske något om det. Man jobbar alltid med att gräva där man står, säger Hjalmar Hardestam lugnt.

Teater hela veckan

Just det oförutsägbara är det som fångat honom med improvisationsteater.

– Det är att allt hittas på i stunden och att det är så förutsättningslöst. En föreställning blir aldrig likadan som en annan.

Hjalmar Hardestam och Ida Lingegård jobbar ihop i Göteborg och gästar nu Gjuteriet i Karlstad med både kurs och föreställning.
Hjalmar Hardestam och Ida Lingegård jobbar ihop i Göteborg och gästar nu Gjuteriet i Karlstad med både kurs och föreställning. Foto: Privat

Redan när han bodde i Karlstad höll han på med denna teaterform och startade bland annat kursverksamheten Dramaverket. I sin nya hemstad Göteborg undervisar han på två teatrar: Improverket och Gbgimpro. Han är dessutom medlem i improvisationsteatergrupperna Arsenik, Blink och Primalimpro och uppträder flera dagar i veckan.

Summan av den kardemumman blir att improvisationsteatern är hans heltidsjobb.

– Jag har gjort det sju dagar i veckan i tre år, jag är helt inbiten!

Drömmen om en studio

Att ha teatern som jobb är en dröm som blivit sann, men han har ytterligare en:

– Drömmen är att ha en egen studio och ända fram till jul var planen att starta i Karlstad, men nu vet jag inte. Det är svårt även i Göteborg, så vi får se, det kanske blir i Göteborg, men Karlstad är en väldigt bra kulturstad, säger han.

Fotnot: Teaterföreställningen utan manus ges på lördag kväll på Gjuteriet, i Folkteatern Järnets lokal, Verkstadsgatan 2 i Karlstad. Under helgen arrangerar Hjalmar och hans kollegor också en kurs i improvisationsteater i samma lokal.

Artikeltaggar

Café GjuterietGöteborgHerrhagenHumorKarlstadNöje/KulturTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.