Lars, 92, dog efter att ha lurats av bedragarligan

Publicerad:
Lars Andreasson, 92, tog så illa vid sig efter att bedragarligan stulit värdesaker från honom att han lades in på sjukhus. En månad senare avled han. Foto: Privat

Han var förtvivlad efter att bedragarligan trängt in i hans bostad.

Fyra dagar senare fördes den välkände Skoghallsprofilen Lars Andreasson, 92, till sjukhus – och kom aldrig tillbaka hem.

– Jag tror att det var detta som tog livet av pappa, säger dotter René Holmgren.

Nu pågår rättegången mot åldringsbedragarna.

Den fyra rum stora lägenheten i ett av elvavåningshusen i Skoghall var Lars Andreassons hem i över 60 år.

Det var härifrån han gav sig av varje morgon till Skoghallsverken under hela sitt yrkesverksamma liv, här han engagerade sig i brandkåren, kyrkorådet och facket, i kommunpolitiken, hembygdsföreningen och Folkets Hus.

Men den sista tiden hade han svårt att lämna bostaden då han satt i rullstol och även fått en pacemaker inopererad efter en mindre infektion i hjärtat.

– Men han var helt klar i huvudet och det fungerade jättebra med pacemakern. Infektionen hade börjat lägga sig så läget var jättebra, även om han behövde lugn och ro, säger dotter René.

Torsdag 2 september förra året ändrades det.

Trängde förbi rullstolen

Då ringde Renés pappa sin dotter tidigt på morgonen och var väldigt uppriven:

– Jag hörde ju att det var något som hade hänt. ”Du måste komma hit, de har varit här och de har tagit så mycket saker för mig”, sa han.

Lars Andreasson berättade för René hur han blivit uppringd av en man som utgav sig för att arbeta åt Hammarö kommun. Mannen förklarade att det varit en vattenläcka i området och att han skulle skicka två personer hem till Lars för att undersöka att allt stod rätt till med hans rör.

Två av de åtalade åldringsbedragarna trängde sig in i Lars Andreassons bostad.
Två av de åtalade åldringsbedragarna trängde sig in i Lars Andreassons bostad. Foto: Polisen

– Det gick bara fem tio minuter sa pappa så ringer det på dörren. Han öppnade och frågade efter legitimation, nej det hade de nere i bilen. ”Ja då tycker jag inte ni ska komma in” hade pappa sagt, men de trängde sig förbi rullstolen och gick in två stycken. Innan han hann vända rullstolen och komma efter så var de inne i köket, säger René Holmgren.

Grät och var ledsen

Männen misstänks tillhöra den bedragarliga som riktat in sig på ensamboende människor i åldern 90 till 100 år och lurat nära 20 brottsoffer på liknande sätt.

Efter att bedragarna lämnat lägenheten upptäckte Lars att de vittjat flera lådor hos honom och stulit smycken och klockor. Bland annat den guldklocka han fick efter 25 års arbete på Skoghallsverken, och som han nu höll på att putsa fin för att ge i present till sin svärson.

– Han sa ”Jag är 92 år och jag har aldrig blivit så kränkt i hela mitt liv”, och han grät och var jätteledsen. Samtidigt beskyllde han sig själv för att han öppnade. Han mådde jättedåligt över det här, säger dottern René.

Fyra dagar senare, måndag 6 september, ringde René sin pappa för att höra hur läget var:

– Han lät inte alls bra då. ”Jag tror jag fått hjärnblödning sa han, det har varit så mycket för mig.” Så vi ringde efter ambulans direkt.

”Tog livet av pappa”

Lars Andreasson lades in på sjukhus och var mer eller mindre okontaktbar efter ett par dagar. En dryg månad senare avled han av blodförgiftning.

– Jag tror att mycket av det var att han tog så illa vid sig av det som hände. När han inte var frisk i kroppen så tog sjukdomen överhand, jag tror att det var brottet han utsattes för som tog livet av pappa, säger René Holmgren.

Hon minns sin pappa:

– Han var öppenhjärtig, social och hjälpsam. En väldigt öppen och go person. Han var född och uppväxt på Skoghall så han kände ju alla människor där.

Fyra män i 20-30-årsåldern står nu åtalade för grov stöld och grovt bedrägeri, en femte man misstänks för medhjälp till brotten mot totalt 18 olika personer. Brotten har skett under två olika brottsturnéer genom södra och mellersta Sverige.

Rättegång pågår

Fyra av brottsoffren bor i Värmland. Lars Andreasson var den förste som utsattes, därefter tog sig den misstänkta bedragarligan in till ännu en man i 90-årsåldern på Hammarö för att sedan fortsätta till Ulla, 91, i Kristinehamn och Mona, 92, i Karlskoga.

En av de fem åtalade männen har erkänt vissa brott. Anledningen var att samvetskvalen blev för stora när han fick veta att Lars Andreasson avlidit.

– Ärligt talat, det beror på att jag läste att en av personerna är död. Det är därför, säger han i polisförhör.

Övriga fyra åtalade nekar till samtliga anklagelser.

Rättegången pågår fram till tisdag nästa vecka.

Bedragarligans brottsturné – ”Stor hänsynslöshet”Bedragarliga lurade äldre på miljoner – Mona, 92, bestulen på smycken och pengar

Artikeltaggar

ÅldringsbrottBrott & blåljusGrov stöldGrovt bedrägeriKarlskogaKristinehamnSkoghall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare