Hoppa till huvudinnehållet

Fastigheten Far Inn blir nav i Munkfors unika projekt

Publicerad:
Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef, Malin Lindh, projektledare och Mathias Lindquist (S), kommunalråd  presenterar projekt för finansiellt servicecenter
Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef, Malin Lindh, projektledare och Mathias Lindquist (S), kommunalråd presenterar projekt för finansiellt servicecenter Foto: Pia Holmström

Munkfors kommun har förvärvat fastigheten Far Inn för 5,8 miljoner. Nu ska fastigheten bli navet för Munkfors kommuns projekt för finansiellt center. Projektledare är Malin Lindh.

– Det ska bli jättekul och spännande att få vara med i utvecklingen av det här projektet, säger hon.

Det är ett treårigt projekt som är unikt i sitt slag i Sverige. Målet är att under projekttiden få fler samhällsviktiga aktörer att etablera sig i Munkfors.

– Det handlar till stor del om statlig närvaro och även om banknärvaro, säger Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S).

Han har under många år kämpat för att återfå banknärvaron i Munkfors.

– Det är ingen hemlighet att vi gärna ser en lokal bank här, säger han.

Önskescenario

Tanken är att en rad aktörer ska samlas i fastigheten Far Inn som kommunen nyligen förvärvat. Förutom bank, även Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Innovation Park, samt mäklare och redovisningsbyrå nämns bland aktörerna som man vill ha samlade här.

– Det är ett önskescenario. Vi ser att det finns ett jättestort behov av det här hos våra företag och våra kommuninvånare. Vi har haft en tidig dialog med många aktörer och flera av dessa är väldigt intresserade, säger Mathias Lindquist.

Det som gör att man nu kan förverkliga projektet beror på regeringens senaste budget som innebär att 88 kommuner med särskilda utmaningar får dela på 300 miljoner under en treårsperiod.

– För Munkfors del innebär det 2,6 miljoner. En del av de pengarna lägger vi i det här projektet, säger han.

Birgitta Svensson är turism- och näringslivschef i Munkfors.

– Det här är något vi jobbat med under ett antal år. Sedan vet vi inte om det blir exakt som i önskescenariot, det kan ju även bli andra aktörer. Blir det väldigt populärt så kanske huset inte räcker till. Men fastigheten har en oerhörd potential för att bli en bra mötesplats och ligger strategiskt bra, säger hon.

Turistbyrån, näringslivsenheten och restaurangen kommer att vara kvar i fastigheten.

– Det är ju en av styrkorna att näringslivsenheten blir kvar här. Men det behöver ju göras en förändring av fastigheten på båda våningarna, säger Mathias Lindquist.

Projektledaren Malin Lindh har tidigare bland annat jobbat på Almi företagspartner. Idag är hon kommunens förenings- och folkhälsostrateg.

– Jag kommer att ha kvar delar av den tjänsten. Det kanske blir 50-60 procent som jag jobbar med projektet.

Nu ser hon fram emot att börja projektet som startar 1 april.

– Det finns ju de som visat intresse på olika sätt, så det är något som jag ska följa upp under projektstarten. Sedan får vi se om vi klarar oss med det här huset för det är ju många på intresselistan, säger Malin Lindh.

Projekt för finansiellt center etableras i Munkfors

Artikeltaggar

Birgitta SvenssonMalin LindhMathias LindquistMunkfors kommunNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.