Hoppa till huvudinnehållet

Efter beskedet i Kevinfallet ‒ Arvika kommun fick hat och hot

Publicerad:
”Det stack ut i den bemärkelsen att det kom in många meddelanden på en gång, mest upprörda reaktioner”, säger Amanda Bäckström, säkerhetssamordnare på Arvika kommun, angående reaktionerna efter kommunens besked om ursäkt och skadestånd. Genrebild.
”Det stack ut i den bemärkelsen att det kom in många meddelanden på en gång, mest upprörda reaktioner”, säger Amanda Bäckström, säkerhetssamordnare på Arvika kommun, angående reaktionerna efter kommunens besked om ursäkt och skadestånd. Genrebild. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Känslorna var starka efter kommunens besked om ursäkt och skadestånd i Kevinfallet.

Många var besvikna över kommunens hantering av ärendet och uttryckte det i skarpa ordalag till Arvika kommun.

– Det har även kommit in enstaka hot som är polisanmälda, säger säkerhetssamordnaren Amanda Bäckström.

Det var onsdagen den 9 februari som Arvika kommun presenterade sin utredning angående socialtjänstens roll i utredningen av Kevin Hjalmarssons död 1998.

Kommunen kom fram till att socialtjänsten inte gjorde några formella fel. Utskottet för Lärande och stöd beslutade att föreslå kommunstyrelsen att inte ge någon offentlig ursäkt eller skadestånd till de två bröder som felaktigt pekades ut som ansvariga för Kevins död.

Tisdagen den 15 februari beslutade dock kommunstyrelsen att be om ursäkt för ”den utsatthet och de upplevelser som hela familjen upplevt och fortfarande upplever”.

Pappa Weine efter mötet: ”Det finns inte ord ‒ det är en otrolig befrielse”

Onsdagen den 16 februari möttes kommunen och brödernas familj, som valde att godta ursäkten.

Otillåten påverkan

Efter kommunens besked vid en pressträff den 9 februari hörde många privatpersoner av sig till Arvika kommun. AN har tagit del av ett 50-tal meddelanden som skickades till kommunen, enskilda politiker och tjänstepersoner.

De flesta meddelanden har ett högt tonläge och privatpersonerna var upprörda över vad kommunen kom fram till.

– Det stack ut i den bemärkelsen att det kom in många meddelanden på en gång, mest upprörda reaktioner, säger Amanda Bäckström, säkerhetssamordnare på Arvika kommun.

– Det kom in en hel del hat kan man säga, och meddelanden där folk uttryckte sina åsikter på olika sätt. Det har även kommit in enstaka hot som är polisanmälda.

Hon fortsätter:

– Vi kallar det för otillåten påverkan. Det är ett samlingsbegrepp för exempelvis hot, hat, våld, trakasserier och personer med rättshaveristiskt beteende.

Nya riktlinjer

I slutet av 2021 antog kommunfullmäktige nya riktlinjer för påverkansförsök. Riktlinjerna är bland annat baserade på Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning.

– Där har man sett att förtroendevalda blir utsatta för mer hot, hat och påverkansförsök ‒ inte minst via sociala medier, säger Amanda Bäckström.

– Det är klart att det händer grejer mer eller mindre hela tiden. Riktlinjen handlar om att ge trygghet och säkerhet åt tjänstepersoner och förtroendevalda att kunna utföra sina uppdrag, utan att man ska känna att man blir hotad eller få en massa meddelanden.

Inför kommunens besked om ursäkten påmindes politiker och tjänstepersoner om att kommunens riktlinjer finns.

– Om man kände att man behövde stöd på något sätt.

Har ni rutiner kring när det kommer in det som betraktas som hot?

– Ja, det har vi. Vi gör en bedömning, och det är först och främst den som är utsatt som gör bedömningen om en gräns har överträtts och om man ska polisanmäla eller inte.

Exempel från meddelanden till Arvika kommun angående ursäkt/skadestånd i Kevinfallet

”Invånarna måste förundras över kommunens agerande!”

”Har ni möjligen ett bankgiro där man kan göra en insättning som ni sedan vidarebefordrar till bröderna?”

”Man kräks genom näsan i ren avsky...”

”Ni borde skämmas!”

”Tillåt mig kaskadkräkas (...)”

”Till kommunen: Gör om – gör rätt!”

”Vi är många som skäms idag!”

”Ge båda bröderna ett saftigt skadestånd! Det är de värda!”

”Barnkonventionen är till för att följas!”

”Det är inte alls svårt att be om ursäkt. Man öppnar bara munnen och säger förlåt!!”

Fotnot: AN har valt bort exempel med allt för grovt språkbruk.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBrott & blåljusKevinfalletPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.