Anna älskar bokrean: ”Det är nu man ska bunkra upp"

Publicerad:
Anna Mårtensson arbetar i Akademibokhandeln och älskar bokrean, både som anställd och som kund. Hon har bullat upp med en rejäl hög böcker till sig och dottern med alltifrån Knausgård och deckare till en bakbok för unga. ”Det finns något för alla. Jag älskar bokrean!” Foto: Tommy Pedersen

En del har långa listor med sig, andra går på spontanitet. Ett är säkert: när bokrean äntligen är som vanligt igen, utan avspärrningar och restriktioner, då kommer läshungriga för att fynda böcker.

– Det är full fart i butiken. Man ser många som bär på högar och det är jätteroligt, säger Anna Mårtensson på Akademibokhandeln i Mitt i city.

Bokrean 2022 fick en både gemytlig och lätt panikartad start på Akademibokhandeln i centrala Karlstad. På plussidan: förväntansfulla kunder stod i kö klockan sju när butiken öppnade.

– Det var en rejäl förstaklunga, säger butikschefen Malin Lödén.

Men det var inte därför det blev kaos. Medan kunderna och personalen var laddade och pigga, var datasystemet desto tvärare.

– Det var bara dött!

Därmed kunde man inte ta betalt och kassakön växte, men tjugo över sju kom datorerna igång. Puh! Dagen var räddad.

– Det var en kort stunds kaos som förbyttes i eufori! sammanfattar Malin Lödén.

En av de morgontidiga bokreakunderna var Björn William Börresen, som rest in till Karlstad för att gå på bokrea och besöka tandläkaren. ”Jag tog tåget från Charlottenberg 6.58 så jag kom tidigt hit och det var fullt av folk här då”, berättar han. Han har gått igenom bokreakatalogen i förväg och skrivit upp en hel lång lista med intressanta böcker, alltifrån en vegansk kokbok till en bok om Nordkorea och en bok om ätbara örter. ”Jag gillar att gå i naturen.”
En av de morgontidiga bokreakunderna var Björn William Börresen, som rest in till Karlstad för att gå på bokrea och besöka tandläkaren. ”Jag tog tåget från Charlottenberg 6.58 så jag kom tidigt hit och det var fullt av folk här då”, berättar han. Han har gått igenom bokreakatalogen i förväg och skrivit upp en hel lång lista med intressanta böcker, alltifrån en vegansk kokbok till en bok om Nordkorea och en bok om ätbara örter. ”Jag gillar att gå i naturen.” Foto: Tommy Pedersen

”Passa på att bunkra”

Anna Mårtensson som arbetar i butiken kom till jobbet vid åtta-tiden och kunde konstatera att bokrean behållit sin dragningskraft, efter två år med pandemirestriktioner.

– Det var full fart i butiken, säger hon och gillar det hon ser omkring sig: kunder som bär på bokhögar.

Linda Wallin jobbar på Apoteket vägg i vägg med bokhandeln och hann in en snabbsväng kring reaborden innan hon började jobbet. ”Barnböcker till min dotter och receptböcker till mig. Hon gillar hästar och Handbok för superhjältar.”
Linda Wallin jobbar på Apoteket vägg i vägg med bokhandeln och hann in en snabbsväng kring reaborden innan hon började jobbet. ”Barnböcker till min dotter och receptböcker till mig. Hon gillar hästar och Handbok för superhjältar.” Foto: Tommy Pedersen

– Det är nu man ska passa på att köpa sig en hög med böcker. Nu ska man bunkra upp för att ha att läsa sen. Jag har själv en hög här bakom, avslöjar hon.

Hon handlar både åt sig själv och till sin dotter.

– Hon är tio år och henne vill jag ge en fin bokhylla med blandade böcker.

Far och dotter Elmlund, från Hammarö respektive Karlstad, besökte bokhandeln tillsammans. ”Vi har det som en tradition att gå på bokrea tillsammans, säger Mattias Elmlund. ”Jag kollar mest efter skönlitterära böcker”, säger Stina Elmlund. ”Och jag mer efter fackböcker”, säger Mattias.
Far och dotter Elmlund, från Hammarö respektive Karlstad, besökte bokhandeln tillsammans. ”Vi har det som en tradition att gå på bokrea tillsammans, säger Mattias Elmlund. ”Jag kollar mest efter skönlitterära böcker”, säger Stina Elmlund. ”Och jag mer efter fackböcker”, säger Mattias. Foto: Tommy Pedersen

Tröttnar aldrig

Några presentböcker blir det också i Anna Mårtenssons privata reahög. Hon är något av en bokreanörd och så har det varit länge.

– När jag var ung och pluggade på universitet sparade jag och min kompis hundra kronor i månaden för att ha 1200 kronor till bokrean, berättar hon.

Hon har inte tröttnat på böcker sedan dess. Trots att hon är omgiven av bokryggar dagarna i ända, läser hon gärna på fritiden.

Elisabeth Jansson var på bokreajakt under första readagens förmiddag. ”Jag tycker det är roligt att gå hit tidigt; det är lite speciellt”, säger hon och visar böckerna hon valt ut av Tone Schunneson, Karl Ove Knausgård och Katarina Frostensson. ”Jag har tittat ut det jag tänkt innan, annars blir det för mycket!”
Elisabeth Jansson var på bokreajakt under första readagens förmiddag. ”Jag tycker det är roligt att gå hit tidigt; det är lite speciellt”, säger hon och visar böckerna hon valt ut av Tone Schunneson, Karl Ove Knausgård och Katarina Frostensson. ”Jag har tittat ut det jag tänkt innan, annars blir det för mycket!” Foto: Tommy Pedersen

– För mig är det bara avkoppling. Jag blir aldrig trött på böcker och det kommer ju nya böcker hela tiden. Då tröttnar man ju aldrig!

Förtjusningen i bokrean sitter också i.

– Jag har inte missat en enda bokrea. Jag älskar bokrean! säger hon.

Elin Bergmark styrde rakt mot skönlitterära hyllan och tog målmedvetet de två första delarna ur Sara Lidmans Jernbanan-serie. ”Jag har av misstag läst fjärde delen, utan att veta att det var en av sju delar, så nu vill jag läsa allihop. Det är kul att hon leker med språket. Jag tycker om när det tar en stund att komma in i boken, det blir djupare då”, säger hon och gör sig redo att kolla runt en stund till. ”Det är väldigt mycket böcker jag är nyfiken på. Jag hade gärna varit här tidigare, när de öppnade, men jag skulle lämna på förskolan också. Det blev en stressig morgon!”
Elin Bergmark styrde rakt mot skönlitterära hyllan och tog målmedvetet de två första delarna ur Sara Lidmans Jernbanan-serie. ”Jag har av misstag läst fjärde delen, utan att veta att det var en av sju delar, så nu vill jag läsa allihop. Det är kul att hon leker med språket. Jag tycker om när det tar en stund att komma in i boken, det blir djupare då”, säger hon och gör sig redo att kolla runt en stund till. ”Det är väldigt mycket böcker jag är nyfiken på. Jag hade gärna varit här tidigare, när de öppnade, men jag skulle lämna på förskolan också. Det blev en stressig morgon!” Foto: Tommy Pedersen
Birgitta Johansson, Kil, bläddrar bland aptitretande boktitlar. ”Jag är ute efter lite kokböcker. Den här om brynt smör verkar intressant, men jag har inte tittat så länge än. Jag gick direkt till kokböckerna.”
Birgitta Johansson, Kil, bläddrar bland aptitretande boktitlar. ”Jag är ute efter lite kokböcker. Den här om brynt smör verkar intressant, men jag har inte tittat så länge än. Jag gick direkt till kokböckerna.” Foto: Tommy Pedersen
Årets bokrea är igång. I Mitt i city blev det bra kommers i Akademibokhandeln under förmiddagen.
Årets bokrea är igång. I Mitt i city blev det bra kommers i Akademibokhandeln under förmiddagen. Foto: Tommy Pedersen
Bokrean släpps fri: ”Skönt att bara få vara välkomnande”

Artikeltaggar

AkademibokhandelnBokreaButikerCentrumCharlottenbergFritid och livsstilHammaröHandelKarlstadKilLitteraturMalin LödénNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare