Hoppa till huvudinnehållet

Tog stryptag på sambon - man döms till fängelse

Publicerad:
En 37-årig man döms bland annat för att ha tagit stryptag på sin sambo.
En 37-årig man döms bland annat för att ha tagit stryptag på sin sambo. Foto: Anders Wiklund/TT

Han tog stryptag på sin sambo och knuffad ett barn nerför entrétrappan.

Nu döms 37-åringen till fängelse för bland annat misshandel, olaga hot och ofredande. Han döms även för att ha försökt att bita en polis i armen.

Det var den 18 december 2021 som den 37-årige mannen i berusat tillstånd blev våldsam mot sin sambo och ett av hennes barn.

FT har tidigare rapporterat om händelsen som inträffade på en adress i Filipstad:

Mannen var innan domen åtalad för en rad olika brott - han döms för samtliga förutom övergrepp i rättssak samt våld mot tjänsteman. Tingsrätten menar att 37-åringen inte använt det våld som krävs för att han ska dömas på den punkten. Istället döms för försök till våld mot tjänsteman då han nästan lyckats bita en polis i armen.

Det allvarligaste av de gärningar mannen begått anser rätten vara misshandeln mot sin sambo. 37-åringen döms, mot sitt nekande, för att ha tagit stryptag om hennes hals.

Mannen döms även för ofredande då han sett till att sambon och hennes ena son ramlat ner för entrétrappan till huset. Detta ska en förbipasserande person ha observerat.

Flydde till grannen

Innan sambon och hennes son flydde över till en granne för att få hjälp att ringa SOS, hotade mannen henne med en spade. Hotet bestod även i att mannen sa att han skulle skada henne.

Kvinnan får inget skadestånd av mannen, hennes son däremot får 7 000 kronor för det han utsatts för.

De tre poliserna som deltog i gripandet yrkade alla på att mannen skulle betala 10 000 kronor vardera till dem för den kränkande behandling de utsatts för. Detta avslår dock tingsrätten helt med motiveringen att det ingår i polisens arbete att ha beredskap för hot och våld. Rätten anser också att när hoten och våldet legat på den nivå som i detta fall, kan det inte anses att poliserna blivit kränkta.

Mannen döms till ett fängelsestraff på fyra månader.

Artikeltaggar

BrottBrott & blåljusDomarFängelseFilipstadFilipstads kommunFörsök till våld mot tjänstemanMisshandelOfredandeOlaga hotPolisenVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.