Hoppa till huvudinnehållet

Så säkrar vi en rättvis omställning för landsbygden

Publicerad:
Vi vill att det offentliga tar ett ansvar för att återupprätta servicen på fler orter. Det är billigare att köra elbil än bensinbil, men allra billigast är att slippa åka bil för varje litet ärende, skriver Per-Inge Lidén, Stina Bergström med flera.
Vi vill att det offentliga tar ett ansvar för att återupprätta servicen på fler orter. Det är billigare att köra elbil än bensinbil, men allra billigast är att slippa åka bil för varje litet ärende, skriver Per-Inge Lidén, Stina Bergström med flera. Foto: MP Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Staten behöver ta huvudansvar för att laddinfrastruktur byggs ut där inte marknaden möter behoven och det behöver bli enklare och billigare att installera elbilsladdare hemma, skriver Per-Inge Lidén, Stina Bergström med flera.

När människor som är beroende av bil drabbas av höga bränslepriser tävlar partierna om att sänka priset på klimatutsläpp. Det är inte bra för någon. Sverige behöver istället en politik som både stöttar de människor som drabbas ekonomiskt och samtidigt minskar utsläppen. Miljöpartiet har svaren.

Sänk skatten i landsbygdskommuner med ytterligare 4 000 kronor per år. Tillsammans med det befintliga glesbygdsavdraget ger det nästan 500 kronor i månaden i plånboken för alla på landsbygden – även de som redan har investerat i klimatomställningen.

Höj klimatbonusen till 80 000 kronor för elbilar som köps av boende i landsbygd. Hittills har klimatbonusen för att köpa miljöbilar framför allt använts i storstadskommuner, men det är de som är beroende av bil som har mest att tjäna på att köra elbil.

Så skriver du en debattartikel

Inför skrotningspremie på 10 000 kronor för den som vill byta från fossilbil till mer klimatsmarta transporter. Premien ska kunna användas för att både köpa eller leasa en ny eller begagnad miljöbil, oavsett om den är ny eller begagnad. Premien ska också kunna användas till att betala andra former av hållbara transporter.

Bygg 100 000 nya laddstolpar där de behövs mest och öka stödet till hemmaladdning på landsbygden. Vi vill se en kraftig satsning på utbyggnad av laddinfrastruktur i hela landet. Staten behöver ta huvudansvar för att laddinfrastruktur byggs ut där inte marknaden möter behoven och det behöver bli enklare och billigare att installera elbilsladdare hemma.

Bygg ut samhällsservicen i hela landet. När samhällsservice monteras ner och avståndet till vårdcentraler, apotek och butiker ökar blir fler beroende av bilen. Vi vill att det offentliga tar ett ansvar för att återupprätta servicen på fler orter. Det är billigare att köra elbil än bensinbil, men allra billigast är att slippa åka bil för varje litet ärende.

Klimatomställningen är akut. Men den måste också vara rättvis. Med Miljöpartiets förslag gör vi det enklare att leva i hela Sverige, samtidigt som vi minskar utsläppen.

Märta Stenevi (MP)

Språkrör

Per Bolund (MP)

Språkrör

Per-Inge Lidén (MP)

Riksdagskandidat, plats 1, Värmland

Stina Bergström (MP)

Riksdagskandidat, plats 2, Värmland

Vi vill att det offentliga tar ett ansvar för att återupprätta servicen på fler orter. Det är billigare att köra elbil än bensinbil, men allra billigast är att slippa åka bil för varje litet ärende, skriver Per-Inge Lidén, Stina Bergström med flera.

Artikeltaggar

BilDebattElfordonGlesbygdKlimatKommunikationerLandsbygdMärta SteneviMiljöpartietPer BolundPer-Inge LidénStina Bergström