Hoppa till huvudinnehållet

Så många miljoner får regionen för att skapa fler vårdplatser

Publicerad:
Region Värmland får knappt 11,5 miljoner för att skapa fler vårdplatser.
Region Värmland får knappt 11,5 miljoner för att skapa fler vårdplatser. Foto: Helene Magnusson

Regeringen skjuter till pengar för att regionerna ska kunna skapa fler vårdplatser.

Region Värmland får nästan 11,5 miljoner.

Som NWT tidigare har berättat har var fjärde vårdplats i länet försvunnit de senaste tio åren.

En del av minskningen är planerad och handlar om att flytta ut vården från sjukhusen. Men de senaste årens minskning beror på att det är svårt att rekrytera framför allt sjuksköterskor.

För få vårdplatser leder till överbeläggningar och utlokaliseringar, som innebär att patienter vårdas på andra avdelningar än de egentligen skulle.

Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att betala ut statliga pengar till regionerna för att de ska kunna öka antalet vårdplatser. Det handlar om 425 miljoner kronor för hela landet och av dem går närmare 11,5 miljoner till Region Värmland.

Pengarna kan bland annat användas till att anställa mer personal.

Samtidigt gör Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en nationell tillsyn av sjukhusvården med anledning av vårdplatsbristen, vilket NWT tidigare berättat. Region Värmlands svar på den ska lämnas in senast den 4 mars, enligt Ivo.

Pandemipengar

Samtidigt får landets regioner också statliga pengar för att hantera kostnader på grund av coronapandemin och den uppskjutna vård som pandemin lett till.

För 2022 handlar det om fyra miljarder totalt. Av de här pengarna får Värmland knappt 108,5 miljoner.

Läs tidigare artiklar:

Ivo vill veta hur många vårdplatser som behövs i VärmlandKarin, 55, om stängda vårdplatser: “Tråkigt”Politiker vill inte uppge hur många vårdplatser som behövsNära var tredje vårdplats borta inom psykiatrinSjuksköterskebrist bakom stängda vårdplatser: "Det är jätteproblematiskt"

Artikeltaggar

CoronavirusetIvoPolitikRegion VärmlandSjukvårdSocialstyrelsenVård och omsorgVårdplatserVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.