Hoppa till huvudinnehållet

Ljusare tider för gränshandeln: ”Finns ett enormt uppdämt behov på norska sidan”

Publicerad:
Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs shoppingcenter, konstaterar att norrmännen nu är tillbaka i gränshandeln med full kraft. (Arkivbild)
Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs shoppingcenter, konstaterar att norrmännen nu är tillbaka i gränshandeln med full kraft. (Arkivbild) Foto: Peter Bäcker

Norrmännen har hittat tillbaka till Charlottenberg sedan riksgränsen åter öppnats.

Gränshandeln ser betydligt ljusare tider mot vad som tidigare varit fallet under pandemin.

– Det ser bättre ut än vad det har gjort på länge, säger centrumchefen Claes Sjöholm.

Det har nu gått ett par veckor sedan de sista hindren vid den norska gränsen tagits bort.

Något man definitivt har märkt av på Charlottenbergs shoppingcenter.

– Förra veckan vi hade var bra, trots att det kanske är en lite sämre handelsperiod. Januari-februari brukar inte vara tipptopp, men ändå ganska bra siffror. Vi hade en jättebra helg, konstaterar centrumchefen Claes Sjöholm.

Det märks en skillnad sedan gränsen öppnade igen?

– Oh ja, stor skillnad!

Denna vecka börjar ”vinterferien”, Norges motsvarighet till vårt sportlov, vilket förmodligen bidrar till lite ytterligare turism.

– Vi räknar med bra drag den här veckan, säger Claes Sjöholm.

Måndagen bjöd ju på ett ordentligt snöfall – men det verkar inte ha hindrat norrmännen från att ta sig en tur över gränsen för att handla.

– Det är skönt att se att det är mycket liv och rörelse här nere. Hade det varit en vanlig norsk sportlovsvecka, och det kommer en sån här snösmocka, så hade vi kanske inte haft så här bra. Men det är full fart, så norrmännen trotsar vädret.

”Då vet du att det blir en lugn dag”

I mellandagarna gjorde AN ett besök till köpcentret för att kolla läget.

En av de som uttryckte viss oro då var Maximats butikschef Tommy Johansson. När vi pratade med honom igen under måndagseftermiddagen var det mer positiva tongångar.

– Nu är det ungefär som vanligt igen. Vi är inte riktigt ända framme än, men det blir ju bättre och bättre dag för dag, säger Tommy Johansson.

– Vi har haft ett OS som har varit med och spökat också. Är det skidåkning på teven – då vet du att det blir en lugn dag.

Passande väder nu då?

– I dag när det var snö tänkte jag att det blir jättestilla, men det har faktiskt börjat ganska bra ändå. Det kanske dröjde lite längre än vanligt innan det kom igång, men nu är det som det brukar.

Lite mer optimism efter de senaste beskeden?

– Ja ja, det är ju som natt och dag. En borde kanske inte vara för optimistisk heller, för en har åkt på några smällar förut, men försiktig optimism kan man säga.

– Samtidigt är det gôtt om det inte smäller till för kraftigt, utan att vi hinner med också. För det är en hel kedja som ska igång. Inte bara vi utan även leverantörer och transporter. Det är mycket som hänger ihop, så det är bra om det går lite successivt faktiskt, säger Tommy Johansson.

Tommy Johansson, butikschef på Maximat i Charlottenberg, ser en tydlig skillnad sedan restriktionerna kring gränsen slopats. Arkivbild.
Tommy Johansson, butikschef på Maximat i Charlottenberg, ser en tydlig skillnad sedan restriktionerna kring gränsen slopats. Arkivbild. Foto: Elin Larsson

”En helt annan bild”

Om faran är över eller inte kanske är för tidigt att slå fast, med tanke på hur oberäknelig pandemin tidigare har varit, men centrumchefen ser betydligt ljusare på framtiden än på länge.

– Vi är väl i ett läge som vi inte har varit i under pandemin förut, det är en helt annan bild. Läget generellt sett i norra Europa är att det inte verkar vara några hot om tillbakagångar – det ser bra ut helt enkelt.

– Inga snack om stängda gränser i förhållande till antal smittade per 100 000 och så vidare, som vi har slitit med de senaste två åren, säger Sjöholm.

Känns det nästan som vanligt nu igen?

– Det är lite svårt att dra några växlar på statistiken. Nu har vi ju fler faktorer som spelar in än bara en pandemi, det handlar om vilken tid det är på året också. Vi har ju svårt att jämföra med något liknande, men det ser ju onekligen väldigt bra ut för tillfället.

”Varit brutalt”

Att tiden med stängda gränser och restriktioner varit tuff för handeln i Charlottenberg säger sig självt.

– Det har ju varit brutalt. Vi har haft extrema tapp i försäljningen, så vi har fått ta mycket stryk under pandemin – så enkelt är det.

– Det har varit väldigt tufft för alla anställda och medarbetare på centret här, hyresgästerna har också haft det väldigt tufft. Men vi har hjälpts åt för att ta oss igenom den här perioden, säger Claes.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterClaes SjöholmGränshandelHandelMaximat

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.