Hoppa till huvudinnehållet

Islamisterna vill Sverige ont

Publicerad:
Protester den 13 februari i Göteborg mot den svenska socialtjänsten.
Protester den 13 februari i Göteborg mot den svenska socialtjänsten. Foto: Adam Ihse/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Just nu pågår en islamistisk kampanj som försöker väcka hat mot Sverige, vilket fått bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att reagera.

På sociala media sprider aktivister och predikanter en bild av Sverige som en rasistisk stat som rövar bort muslimska barn och gör dem sekulära. Ryktesspridningen är inte ny. Som terroristexperten Magnus Ranstorp kommenterade i SVT har frågan bubblat under lång tid.

I grunden finns en oförståelse och ilska över att socialtjänsten i Sverige omhändertar barn som far illa i hemmet. Sådana så kallade LVU-ärenden (lagen om vård av unga) har under flera år lett till demonstrationer utanför socialkontor och hot mot beslutsfattande tjänstemän i många kommuner (SVT 9/2).

Skillnaden nu är den stora spridningen internationellt. Frågan utnyttjas av islamiska aktivister som vill skapa en offerroll för muslimer och ytterligare radikalisera anhängare. Det som föranlett dagens angrepp är de omhändertaganden som gjorts av barn till återvändande IS-kvinnor.

Enligt stiftelsen Doku, som granskar islamism i Sverige och som var först med att utförligt beskriva hatkampanjen, finns det stängda Facebook-grupper med tiotusentals medlemmar där Sverige beskrivs som en rasistisk och fascistisk stat i krig med islam (Doku 27/1).

Genom det arabiska språket har berättelserna om socialtjänstens övergrepp spridit sig över hela världen. I höstas hade nyhetskanalen Al-Jazeera ett långt inslag om tvångsomhändertaganden av muslimska barn i Sverige. Märkligt nog verkar det inte ha lett till några större reaktioner i Sverige.

Situationen är förstås allvarlig. I värsta fall är raseriet mot LVU-lagen på väg att bli Sveriges Muhammedbilder. Danmark utsattes ju år 2005 för en världsomfattande kampanj med hatbudskap, bojkotter och terrordåd efter att tidningen Jyllands-Posten publicerat karikatyrer på profeten Muhammed. Någon motsvarande erfarenhet har inte Sverige. Dödsdomen mot Lars Vilks gällde honom som person och inte Sverige som nation.

Ännu utgör de pågående hatkampanjerna främst ett hot mot socialtjänstens personal. De har redan varit utsatta men trycket växer när hätskheten ökar. Därmed drabbar den islamistiska kampanjen Sveriges kommuner.

En annan grupp som påverkas är de muslimska företrädare som försöker att motverka ryktesspridningen och öka förståelsen för hur det svenska samhället fungerar. Det kan handla om imamer och om olika arabisktalande media i Sverige. För dessa för integrationen så viktiga aktörer blir det nu allt svårare och farligare att göra sina röster hörda. I ett större perspektiv påverkas förstås alla svenskars säkerhet. Svenska resenärer och turister kan bli måltavlor. Även risken för nya terrordåd här hemma ökar.

Hatkampanjen mot Sverige gör att vi måste ta islamismen på större allvar. Islamistiska organisationer måste hejdas från att komma över offentliga bidragspengar. Vi måste ifrågasätta det långsiktigt hållbara i att härbärgera hatpredikanter eller ta hem personer som deltagit i IS. Det är helt enkelt för farligt.

Lars Vilks fick stå ensam. Den här gången är vi alla utsatta.

Artikeltaggar

DanmarkDokuExtremismFacebookGöteborgISIslamismLars VilksLedareMagnus RanstorpMSBSocialtjänstenSVTTerrorism