Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk succé vid premiären av Extreme E i Saudiarabien

Publicerad:
Johan Kristoffersson och Mikaela Ahlin-Kottulinsky jublar efter segern i årets första deltävling i Extreme E.
Johan Kristoffersson och Mikaela Ahlin-Kottulinsky jublar efter segern i årets första deltävling i Extreme E. Foto: Alastair Staley

Under söndagen avgjordes den första deltävlingen i Extreme E i Saudiarabien.

Det blev en värmländsk fullträff när den vanns av Johan Kristoffersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Episk körning, han är en maskin, berömmer Åhlin-Kottulinsky sin teamkamrat.

Det här är den andra säsongen av Extreme E och Johan Kristoffersson är regerande mästare då han vann förra året med Molly Taylor.

I år har han bytt teamkompis till Mikaela Åhlin-Kottulinsky och det helvärmländska paret fick en kanonstart tillsammans.

De var snabbast i det första kvalet, men i det andra blev det problem. Mikaela Åhlin-Kottulinsky råkade på sin runda ut för ett tekniskt problem som gjorde att det gick för fort i byteszonen, vilket innebar ett tidstillägg och tappade placeringar som följd.

Bytte strategi

Man klarade sig i alla fall vidare till söndagens semifinal.

– Vi valde en annan strategi än flera av de andra teamen, så jag startade. Jag fick en ganska bra start, men det hade regnat på natten, så det var svårt och inte komfortabelt, berättar Kristoffersson.

Åhlin-Kottulinsky tog över i ledning, men fick ett kast på bilen efter att ha kört ner i en grop. Hon kom sedan i mål som trea men då Oliver Bennett hade träffat en banflagga fick han ett tidstillägg som tog Kristoffersson och Åhlin-Kottulinsky till final.

Full fart i sanddynorna.
Full fart i sanddynorna. Foto: Alastair Staley

I helgens sista race, med fem bilar på startlinjen, började Åhlin-Kottulinsky vid ratten. Hon gjorde sitt jobb väl mot rutinerade Carlos Sainz och Sébastien Loeb. Hon bemästrade även en rejäl smäll bakifrån av Tanner Foust och lämnade över till Johan med tolv sekunder att hämta in och det lyckades han med.

Efter en närmast magisk körning i sanden var Kristoffersson i ledning och kunde sedan kontrollera hem segern.

– Det är inte ofta jag får så mycket adrenalin av att köra racerbil, men det var länge sedan jag hade en sån här rush, säger han.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fyller i:

– Episkt! Han är en maskin!

Med den här segern tog teamet 30 mästerskapspoäng. Extreme E fortsätter med Island X Prix på Sardinien den 7-8 maj.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonMikaela Åhlin-KottulinskyMotorsportSaudiarabien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.