Hoppa till huvudinnehållet

Efter 46 år slutar Dan Brunzell – därmed lämnar Tullverket Karlstad

Publicerad:
Den 31 mars går Dan Brunzell i pension efter nästan 46 år som tulltjänsteman. Det innebär att Karlstads sista tullare slutar och att myndigheten lämnar staden. Foto: Tommy Pedersen

Sedan 1800-talet har det funnits tulltjänstemän i Karlstad. Men om en dryg månad går stadens sista tullare, Dan Brunzell, i pension efter nästan 46 år.

– Det har varit en spännande tid från de första kontrollerna till min tid nu som en del i den nationella helpdesken.

Dan Brunzell tar emot oss i Karolinens huvudentré. Han har sitt kontor i det jättelika byggnadskomplexets kontorshotell. Tullverket står det på en oansenlig liten skylt utanför hans dörr. Kontoret är den sista resten av myndighetens långa historia i Karlstad.

– Tullare har det funnits i Karlstad ända sedan 1800-talet. Det infördes en så kallad inloppstullkammare in till hamnen cirka 1840 efter att Göta kanal hade öppnats, säger Dan Brunzell med rötterna i Edane.

Själv började han i Tullverket den 1 juli 1976. Det berodde delvis på en tjej.

– Min dåvarande flickväns pappa jobbade på tullstationen i Eda och det var han som fick upp mina ögon för det här yrket. Efter lumpen på I2 sökte Tullverket folk och jag fick en tjänst som tulluppsyningsman här i Karlstad.

Hade många anställda

Då var det gott om tullare vid kontoret i solstaden, närmare 40 personer och antalet växte ytterligare de kommande åren.

– Ja, i slutet av 1980-talet var vi närmare 50 och fortfarande gränstullkammare med ansvar för hela området från Strömstad till Flötningen i norra Dalarna.

– Men 1992 blev vi nedgraderade till att bara bli tullkammare efter en omorganisation och kom att tillhöra den västra regionen under Göteborg. 1998 fick vårt kontor namnet klareringsexpedition. Då var det slut på kontrollerna och bara klareringen av varor kvar, säger Dan Brunzell.

Dan Brunzell har varit med om mycket under sina många år som tullare. Här en nyhetsartikel från 1986 där han förevisar ett nytt fiberskåp, en slags kamera som kunde hitta gömda föremål. Det var revolutionerande.
Dan Brunzell har varit med om mycket under sina många år som tullare. Här en nyhetsartikel från 1986 där han förevisar ett nytt fiberskåp, en slags kamera som kunde hitta gömda föremål. Det var revolutionerande. Foto: Tommy Pedersen

Ännu en omorganisering 2004 slog också hårt mot verksamheten i Karlstad liksom mot andra städer i samma storlek. Då lades nämligen även klareringen ner. Tullverksamheten koncentrerades till framför allt storstäderna och tullstationerna längs gränserna.

Hjälpte företag

– Efter det fanns vi bara kvar som ett tullinformationskontor med tre anställda samt ett helpdeskkontor. Vårt arbete bestod av att hjälpa företag med transiteringsfrågor mot andra länder inom EU och även mot EU-kommissionen.

– Varje land har en nationell helpdesk för detta och jag har jobbat med det och med support både till företag och internt inom Tullverket när det gäller de datasystem vi använder för bland annat export och transitering.

Gjorde många resor

Tjänsten har gjort att han har fått resa en del.

– Jag och mina europeiska kollegor hade en del årliga möten runt om i Europa, bland annat i Bryssel och det har varit trevligt att få komma ut och träffa dem.

– Just nu är vi fyra personer i Sverige som jobbar på vårt nationella supportkontor; två i Malmö, en i Norrköping och så jag.

Under ett antal år var Dan Brunzell aktiv i fackförbundet Tull-Kust och han var även lärare på Tullskolan när det gällde utbildningar inom lagar och regler.
Under ett antal år var Dan Brunzell aktiv i fackförbundet Tull-Kust och han var även lärare på Tullskolan när det gällde utbildningar inom lagar och regler. Foto: Tommy Pedersen

Dan Brunzell har även gjort en hel del annat genom åren inom Tullverket.

– Jag har brukat kalla mig för diversearbetare. Under ett antal år arbetade jag som lärare när det gällde utbildningar inom lagar och regler vid tullskolan i Stockholm och Göteborg och jag har även varit fackligt aktiv inom fackförbundet Tull-Kust.

I snart 46 år har Dan Brunzell arbetat inom Tullverket och fått följa med på en resa från tulluppsyningsman med bland annat kontroll av båtar i de nordliga vänerhamnarna till en supporttjänst för dagens moderna it-system.

Aldrig tråkigt

– Jobbet har aldrig varit tråkigt eftersom man inte har vetat vad som ska hända under en dag. Och att sitta på helpdesken är ett roligt arbete eftersom man får uppskattning direkt för det man gör. Det som har varit lite trist är att jag har förlorat mina arbetskamrater här i stan.

Snart gör Dan Brunzell sin sista arbetsdag som fast anställd inom Tullverket. Då upphör myndighetens långa närvaro i Karlstad.

– Jag fyllde 65 år i november och slutar den 31 mars. Det känns bra, men helt slut är det kanske inte. Jag har erbjudits möjligheten att hoppa in som konsult vid behov.

Artikeltaggar

KarlstadMänskligtTullen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.