Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandssamverkan: Därför vill vi lägga ner Klaralab

Publicerad:
Om vi inte får en kostnadseffektivitet i verksamheten kommer det innebära att skatteresurser går till att subventionera tillverkningen av tandtekniska produkter, skriver företrädare för Värmlandssamverkan i hälso- och sjukvårdsnämnden. (Obs, genrebild)
Om vi inte får en kostnadseffektivitet i verksamheten kommer det innebära att skatteresurser går till att subventionera tillverkningen av tandtekniska produkter, skriver företrädare för Värmlandssamverkan i hälso- och sjukvårdsnämnden. (Obs, genrebild) Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Privata labb levererar minst lika bra produkter och lika god service, ibland till lägre kostnad, skriver företrädare för Värmlandssamverkan i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Värmlandssamverkan i hälso- och sjukvårdsnämnden (Moderaterna, Centern, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet) beklagar att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i hälso- och sjukvårdsnämnden fick majoritet för att föreslå regionstyrelsen fortsatt drift av regionens dentallaboratorium (Klaralab) i Karlstad.

Det är alltid svårt och känslosamt att fatta beslut om avveckling av verksamheter, särskilt när det handlar om att en arbetsplats försvinner. Klaralab framställer tandtekniska produkter. Vi är stolta över det professionella arbete och den service Klaralab har gett sina kunder tandläkarna genom åren.

Den tandtekniska utvecklingen har gått mycket snabbt de senaste åren. Offentlig verksamhet har många andra och fler regelverk att ta hänsyn till än privata verksamheter. Detta, tillsammans med ökat antal privata tandtekniska producenter, har gjort att det blivit allt svårare för Klaralab att hänga med i den ökade konkurrensen, något som inte väntas minska framöver. Det förväntas även bli allt svårare att rekrytera kompetent personal.

Så skriver du en debattartikel

Klaralab har de senaste åren haft flera besvärliga utmaningar, bland annat ett underskott i verksamheten, varför en extern granskning har genomförts. Den har resulterat i två aktuella förslag på hur Region Värmland kan gå vidare.

Utredningen förutsätter att tillräckliga resurser behöver finnas i form av satsningar på teknik, utbildningsinsatser samt framför allt möjlighet till framtida kompetensförsörjning. Om så inte är fallet är rekommendationen tydlig med att regionen bör avveckla verksamheten och i stället köpa produkterna på marknaden. Privata labb levererar minst lika bra produkter och lika god service, ibland till lägre kostnad. Vissa enklare arbeten kan med modern teknik utföras av tandklinikerna själva.

En fortsatt drift innebär också att tandläkarna i värmländsk folktandvård behöver styras till att köpa alla aktuella produkter från Klaralab. Tandläkare lägger ner mycket tid för och med sina patienter, och vill gärna köpa produkter med bästa kvalitet och effektivitet, av en leverantör de själva väljer. Tror oppositionspartierna verkligen att ett sådant direktiv skulle underlätta för oss att få tandläkare till Värmland?

Om vi inte får en kostnadseffektivitet i verksamheten kommer det innebära att skatteresurser går till att subventionera tillverkningen av tandtekniska produkter istället för att ge våra patienter bättre tillgänglighet till tandvård.

Hur lång tid ska Klaralab få på sig att visa att man klarar uppdraget till minst nollresultat innan vi åter behöver ta ställning till fortsatt drift? Hur mycket resurser i pengar och arbetstid har vi hunnit investera då? Vi ser att dessa pengar kan användas betydligt bättre, för patienternas skull.

Vi står fast vid att tillgängligheten till vår kärnverksamhet, tandvård för 281 482 invånare i Värmland är viktigast att satsa på. En ordnad avveckling skulle också innebära att de fyra medarbetarna ges tid att under ordnade former hitta nya arbeten.

Vi uppmanar ledamöterna i regionstyrelsen att se till värmlänningarnas bästa!

För Värmlandssamverkan i hälso- och sjukvårdsnämnden

Eva Julin Dombrowe (L)

Marianne Utterdahl (SiV)

Henrik Samuelsson (M)

Jens Östergren (C)

Mattias Joelsson (KD)

Robert Halvarsson (MP)

Artikeltaggar

CenterpartietDebattEva Julin DombroweFolktandvårdenHälso- och sjukvårdsnämndenHenrik SamuelssonJens ÖstergrenKristdemokraternaLiberalernaMarianne UtterdahlMattias JoelssonMiljöpartietModeraternaRegion VärmlandRegionstyrelsenRobert HalvarssonSjukvårdspartiet i VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaTandläkareTandvårdVänsterpartietVärmlandssamverkan