Hoppa till huvudinnehållet

Oskar Eriksson efter OS-guldet: ”En extrem glädje och stor lättnad”

Publicerad:
Daniel Magnusson, Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och Niklas Edin under den svenska nationalsången i Peking.
Daniel Magnusson, Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och Niklas Edin under den svenska nationalsången i Peking. Foto: Andreas Hillergren/TT

Målsättningen var given: den här gången skulle man ta hem OS-guldet.

Och efter en sanslös dramatik mot Storbritannien i finalen kan nu lag Edin titulera sig olympiska mästare.

– Det är en extrem glädje och en stor lättnad, säger Oskar Eriksson.

Efter en drygt tre timmar lång gastkramning var OS-guldet klart när Storbritannien missade sin sista sten i skiljeomgången. Lag Edin behövde inte ens använda sig av fördelen att man hade en sten kvar utan guldjublet kunde bryta ut.

Och som lag Edin har jagat det här OS-guldet!

Efter ett brons 2014 och silver för fyra år sedan fick man äntligen ställa sig högst upp på den olympiska prispallen.

– Vi har kämpat åtta år tillsammans och det har varit ett hårt arbete. Det är otroligt skönt att få kröna det med ett OS-guld, säger Oskar Eriksson när vi får tag på honom kort efter finalen.

Tätt och poängsnålt

Själva finalmatchen var en tät historia från början till slut. Lag Edin inledde med att tvinga Storbritannien att endast ta en poäng i den första omgången och med en egen tvåa med sista stenen i omgången efter hade man 2-1.

När man sedan stal en poäng i omgång tre såg det lysande ut för svensk del men britterna jobbade sig ikapp.

I den sjunde omgången hade Niklas Edin ett fint läge då det fanns chans till upp till fyra poäng men det gick inte vägen och i stället blev det en brittisk kvittering till 3-3.

– Matchen var ganska lik semifinalen. Det blir ont om poäng när två bra lag möts, de enda gångerna som man har chans till många poäng är när motståndarna gör ett misstag. Nu hade vi en chans i den sjunde omgången men det var en väldigt hög svårighetsgrad på det läget.

Oskar Eriksson, i mitten, jublar med sina lagkamrater.
Oskar Eriksson, i mitten, jublar med sina lagkamrater. Foto: Andreas Hillergren/TT

Det blev fortsatt poängsnålt matchen ut och efter tio omgångar lyste det 4-4 på tavlan och det blev skiljeomgång. Här kom alltså avgörandet när Storbritannien missade sin sista sten.

– Vi valde att dra redan på Niklas näst sista sten för att göra det svårt för dom. Skulle de lösa läget skulle vi göra samma sak och bara dra in den sista stenen, berättar Eriksson om taktiken i avgörandet.

Njuter av varje sekund

Ett normalt år utan covid är lag Edin på resande fot i över 200 dagar. De senaste två åren har den siffran varit mellan 100 och 200 dagar så det är mycket jobb som ligger bakom för att nå det här guldet.

– Så ser vårt liv ut. Det är en stor uppoffring men det är vad som krävs om man vill bli bäst. Nu när vi har nått guldet känner man en extrem glädje och en stor lättnad.

Och han vet ju dessvärre hur det är att stå på den förlorande sidan i en OS-final.

– Då var det bara en stor tomhet och besvikelse så nu njuter vi av varje sekund.

Hur ska ni fira guldet?

– Just nu blir det bara en snabb matbit och sedan ska vi jobba fram tjejerna till ett OS-brons. Vi kommer att flyga hem till Sverige på måndag och då blir det en större baluns. Jag tror att vi kommer till Karlstad på tisdag.

”Få är värda det mer”

Niklas Edin sprudlade av glädje i intervjun med Discovery.

– Det känns helt ofattbart. Avslutningen på turneringen med semifinalen och finalen är två otroligt välspelade och tuffa matcher. Vi spelade bra och var värda att vinna men när det nu har inträffat är det svårt att fatta. Vi har jobbat stenhårt och i min värld är det få idrottare som är mer värda det här än oss!

Hylla guldhjältarna i chatten här!

Om du läser i vår app måste du klicka på chatten för att den ska dyka upp.

Artikeltaggar

CurlingNiklas EdinOSOskar ErikssonPeking

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.