Kjell Göthe: Försvaret sattes på prov

Signerat
PUBLICERAD:
181:a pansarbataljonen, som är det återupprättade Gotlands regementes stående förband, tillfördes snabbt förstärkning från fastlandet, bland annat med luftvärnskanonvagn Lvkv 90.
Foto: Karl Melander/TT
Ett starkt försvar är nödvändigt för att trygga vår fred och frihet och så tar vi också vårt ansvar för stabilitet och säkerhet i vår del av världen, skriver Kjell Göthe.

Putins utspel skakade plötsligt om Europa och Nato. Vår egen säkerhetspolitiska plattform kom i gungning. Ryssland vill ha en säkerhetszon och kräver laglig rätt att hindra tidigare Sovjetrepubliker och andra som inte är med i Nato från att bli det. Dessutom vill man hålla Ukraina i ett fast grepp.

Detta satte också vår egen militära beredskap på prov när drygt 100 000 ryska soldater posterades ut vid Ukrainas gräns och Rysslands aktiviteter över och på Östersjön ökade kraftfullt. Antalet ryska landstigningsfartyg i vårt närområde utökades från ett till sex. Säkerhetsläget tvingade fram omedelbar militär förstärkning till Gotland, vår viktiga utpost i Östersjön som är strategiskt avgörande att hålla. För Rysslands luftvärnsrobotsystem har en räckvidd på kanske upp till 50 mil.

181:a pansarbataljonen, det återupprättade Gotlands regementes stående förband, växte hastigt. Förstärkningen kom från Norrbottens regemente I19 och genomfördes med amerikanskt transportflygplan av typen C17 Globemaster stationerade i Nordnorge. Ytterligare trupp och ett 50-tal militärfordon anlöpte Visby hamn i gryningen dagen efter. Bland fordonen syntes den moderna luftvärnskanonvagnen Lvkv 90, som med hjälp av sin radar snabbt kan upptäcka och bekämpa flygfarkoster av olika slag. Den skjuter ned hot från luften, men kan också oskadliggöra stridsvagnar och andra bepansrade fordon på marken.

Bataljonschefen Ulf Hamberg tittade ut över sina styrkor: Jag brukar framhålla att vi borde vara flera här ute på Gotland till vardags. Nu känner jag mig nöjdare än vanligt, sade han till pressuppbådet. Också Flygvapnet och Marinen sattes i hög beredskap.

Gripen flyger högt och inhämtar viktig information, liksom Visbykorvetterna gör på ytan. Våra ubåtar utgör en av de mest effektiva underrättelsekällor som finns. Lägg en ubåt i djupet på internationellt vatten mitt i Östersjön och den täcker in information om vad som händer på och i havet och i anslutning till kustremsan på andra sidan.

Det var dessbättre ett snabbt och rakt besked till Ryssland som försvarsminister Peter Hultqvist (S) lämnade. Hela den europeiska säkerhetsordningen ifrågasätts och hotas av Rysslands agerande. Ryssland är permanent medlem av FN:s säkerhetsråd och borde känna ett särskilt ansvar för att upprätthålla FN:s principer, sade försvarsministern. Staters rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska val är inte förhandlingsbar, betonade han.

Putins utspel visar att satsningen på vårt totalförsvar ligger rätt. Ett starkt försvar är nödvändigt för att trygga vår fred och frihet och så tar vi också vårt ansvar för stabilitet och säkerhet i vår del av världen. Men, ett starkt försvar måste vi behålla även om det blir en period av avspänning. Att börja om från början är komplicerat och blir dyrt för inte minst teknikutvecklingen går snabbt framåt.

Sex riksdagspartier har krävt att försvarsberedningen bör snabbinkallas för att se över behovet av ytterligare förstärkning av försvaret i närtid. Det tog tid, men till sist gav regeringen med sig. Det blir överläggningar, meddelade statsminister Magdalena Andersson lite väl sent och utan övriga löften.

Moderaterna har krävt ytterligare tre miljarder i vårbudgeten till totalförsvaret. Partiledaren Ulf Kristersson (M) och försvarsutskottets ordförande värmlänningen Pål Jonson (M) har mycket att stå i just nu.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.