Den som gör miljardvinster har råd att rädda Gamla kraftstationen

Publicerad:
Ty än en gång är Gamla kraftstationen hotad. Det fina industriminnet som på senare år har blivit konsthall, kafé och restaurang, skriver Sven-Ove Svensson. Foto: Ida Myrin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har ni bara viljan så räcker överskottet sannerligen till att rädda både ryttarkakor, konst och fortsatt kraftproduktion. Den styrkan har ni, skriver Sven-Ove Svensson.

Klarälvens forsar är riktiga guldklimpar. Här har kungen och katolska kyrkan omväxlande lagt beslag på det rika laxfisket i forna tider. Hit kom så småningom det tredje K:et Kapitalet. Då, när duktiga ingenjörer och byggnadsarbetare för första gången lyckades tämja älven, bygga damm över hela älvfåran och anlägga kraftstation.

Det skedde i Deje, just. Samma fors som dagens kulturdebatt i Värmland handlar om. Ty än en gång är Gamla kraftstationen hotad. Det fina industriminnet som på senare år har blivit konsthall, kafé och restaurang. Bästa smultronstället i min kommun, ett av de mer uppmärksammade turistmålen i Värmland. Prisbelönt, uppmärksammat. Här, där kraftbolagen har hämtat miljoner.

Ni har varit många som dansat kring guldet i Dejeforsen. Värmlandsenergi blev Uddeholm Kraft, Gullspång Kraft, Birka och till sist Fortum. Ett starkt bolag med huvudkontor i Finland, vant att göra miljardvinster. Tyvärr har vi svenskar inte gjort som norrmännen. Vi har aldrig tvingat er kraftbolag att betala en anständig ersättning för de intrång ni gör i våra forsar. Hade det skett, då hade vi kunnat rädda Gamla kraftstationen många gånger om för den slanten. Forspengen.

Så skriver du en debattartikel

Miljoner och åter miljoner har ni bolag tagit ur forsen. Så många ryttarkakor ryms inte i Kraftis kafé på många år, hos Linn Sönstebo Mossberg och hennes vänner. Därför har ni pengar till att rädda dammsäkerheten också, kära Fortum. Har ni bara viljan så räcker överskottet sannerligen till att rädda både ryttarkakor, konst och fortsatt kraftproduktion. Den styrkan har ni.

Ni får förstå att vi blir lite trötta när vi läser historien om vår fors. En gång i tiden drog Dejeborna upp 50 000 laxar om året där, om jag minns rätt. Sedan kom kungen, kyrkan och till slut ni bolag och tog förtjänsten ifrån dem.

Visst var det bra att ingenjörerna och byggjobbarna lyckades bygga det där kraftverket. Det har gjort god nytta, ända sedan det först började förse Karlstad och dess omgivningar med ström för drygt 100 år sedan. Det var bara det att man glömde en sak. Att ge bygden anständigt betalt för intrånget.

Sedan dess har koncentrationen fortsatt. Längre och längre från kraftverken i Klarälven strömmar kraften, flyter makten och miljonerna ni tjänar. Hela tiden blir ni kraftbolag större. En vacker dag står det Manhattan Power eller Vintergatan Energy på grindarna.

År 1906 stod kraftstationen i Dejeforsen för stolt ingenjörskonst och framtidstro. I dag är vi många som hoppas att ni som skördar vinsten har kvar den stoltheten. Att ni som har makten på Fortums huvudkontor inte vill gå till historien för er teknikfumlighet.

Jag hoppas innerligt att vi slipper säga om er att det var ni som stängde Värmlands finaste utflyktsmål. Måtte ni vara lika duktiga som era föregångare, när den vackra tegelbyggnaden var ny. Hoppas att ni också klarar att bygga en säker fördämning som skyddar både kraften och vackerheten.

Lycka till med det bygget nu, strömkarlar. Detta klarar ni.

Sven-Ove Svensson

Forshaga

Artikeltaggar

BesöksnäringDebattDejeElFortumGamla KraftstationenIndustrierKulturminneLinn Sönstebö Mossberg

Läs vidare