Hoppa till huvudinnehållet

150-årig ek fälld vid Mårbacka: ”Kan bli en fin bordsskiva”

Publicerad:
”Diametern vid ekens rot var 125 centimeter”, berättar Karl-Johan Adolfsson, ordförande i Mårbackastiftelsen.
”Diametern vid ekens rot var 125 centimeter”, berättar Karl-Johan Adolfsson, ordförande i Mårbackastiftelsen. Foto: Bengt Krönström

Den ståtliga ek som i 150 år stått nordväst om Mårbacka minnesgård är nu borta.

– Den var angripen av röta och blev med tiden ett orosmoment, säger Karl-Johan Adolfsson, ordförande i Mårbackastiftelsen.

Nyligen blev det ett större pådrag vid Mårbacka minnesgård då den skadade eken skulle fällas. En grupp handlingskraftiga pensionärer med Adolfsson i spetsen hjälpte den professionelle trädfällaren Johan Svahn att få ner trädet på ett tryggt och säkert sätt.

Eken tros ha planterats av Selma Lagerlöfs far, löjtnant Erik Gustaf Lagerlöf, runt 1870.

– Vi kunde i alla fall räkna till ungefär 150 årsringar så det tyder ju på att det kan stämma, säger Karl-Johan Adolfsson.

Och under de här åren har trädet inte direkt stått still i växten.

– Diametern vid roten var 125 centimeter. Det gick bra att fälla eken, inte minst tack vare Johan Svahn som höll i motorsågen. Men ekar är ju tunga så det blev ett väldigt brak när den slog i marken. Det flög grenar åt alla håll, berättar Karl-Johan Adolfsson.

Varför fällde ni den?

– Den har blivit väldigt gles i bladverket och hade många grenar som har dött och ramlat ner. Så trädets tillstånd har orsakat allmän oro vid minnesgården. Och det var ju drabbat av rotröta så trädgårdsmästaren ansåg att det måste fällas, säger Adolfsson.

Vad som händer med det som går att ta tillvara av eken är ännu lite oklart, men planer finns.

– Vi har varit i kontakt med ett sågverk och bygghandlare. Det är ganska säkert att de tar hand om en del av ekvirket. Det är ju väldigt värdefullt som inredning. Sedan finns det ett symbolvärde i allt som är förknippat med Mårbacka så tanken har väckts om att spara en del av eken som minne. Det kanske till exempel kan bli en fin bordsskiva att ha på gården, säger Adolfsson.

Så här såg den stora eken ut innan den gick vidare till trädens himmelrike.
Så här såg den stora eken ut innan den gick vidare till trädens himmelrike. Foto: Bengt Krönström

Det är inte bara den stora eken som har fått fällas vid Mårbacka den senaste tiden. Förra vintern gick ett antal björkar vid gården samma öde till mötes.

– Många av träden är ju i 100-årsåldern och angrips därför lätt av röta till slut. För fem år sedan började vi plantera en ny björkallé och även eken kommer att få en ”ersättare”. Vi ska köpa in ett träd som är såpass uppväxt att det inte skadas av betande vilt, säger Karl-Johan Adolfsson.

Artikeltaggar

Karl-Johan AdolfssonMänskligtMårbacka

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.