NHL-värmlänningarnas fystränare om OS-hjältens plan: ”Tagit bort allt lull-lull”

Publicerad:
Nils van der Poel offentliggjorde nyligen sin träningsdagbok. Intressant läsning, menar Anders Holmberg (i svart keps) som fystränar värmländska AHL- och NHL-spelare på somrarna (här med Fabian Zetterlund i röd keps).

De senaste 33 månaderna tränade Nils van der Poel 2903 timmar. Det avslöjade han nyligen när han offentliggjorde sin träningsdagbok. Det finns mycket i dagboken som väcker intresse, menar Anders Holmberg, som driver Crossfit Lifebox i Karlstad och fystränar värmländska NHL- och AHL-spelare under somrarna.

– van der Poel har tagit bort allt lull-lull, säger Holmberg.

Han drillar Värmlands bästa ishockeyspelare på sommarhalvåret och har hjälpt länets NHL- och AHL-spelare att ta stora kliv. Anders Holmberg följer snacket och ser hur kända namn inom elitidrott beskriver sin träning i sociala medier.

OS-hjälten Nils van der Poel delade nyligen med sig av ett över 60 sidor långt dokument där han beskriver sin resa till framgång.

– När man kommer till individuella idrottare som till exempel skridskoåkare eller längdskidåkare är de ofta noggranna och skriver dagbok. De vet exakt hur mycket de tränar och vad de ska lägga sin tid på. Alla borde skriva dagböcker över sin träning, även inom lagidrott. Det finns så många verktyg att använda idag, säger Anders Holmberg.

Följer spelarna

Holmberg var tidigare Färjestads fystränare. Han lämnade det uppdraget 2019 men har sedan dess tränat många av de värmländska ishockeyspelare som spelar utomlands i till exempel NHL, mellan säsongerna.

Dessutom driver Holmberg Crossfit Lifebox i Karlstad.

– Det är runt 10-12 spelare som tränar här på somrarna. Jag har kontakt med dem även nu under säsong, och även med deras fystränare i USA så att jag kan se att de är på rätt spår. Jag får alla testresultat, till exempel.

Zetterlund bäste svensk i AHL – hyllar värmländska superfysen: ”Bra balans”

Nyligen berättade Fabian Zetterlund, som just nu gör braksuccé som den poängbäste svensken i AHL, att det är fysträningen som hjälpt honom nå framgångarna han nu skördar.

– Killarna har tilltro till processen, det kommer aldrig att vara fel att vara i fysiskt bra form och har du den grunden med dig - då kan du våga ta ut dig och bli trött.

Ett tips för att nå framgång i sin träning? Träna smartare, menar Anders Holmberg.

– Det är få som vågar ta bort träning, det är lättare att lägga till än ta bort, menar han. Det handlar om att träna smartare, ha fokus på kvalitet. Hur lite kan jag träna för att få resultat? När jag läste i Nils van der Poels träningsdokument såg jag att han har tagit bort allt lull-lull.

”Inte lika fancy”

Nils van der Poels träningsdagbok blev en stor snackis när den publicerades. Han har i det mycket omfattande dokumentet redogjort för hur han tränat - dag för dag - under 33 månader.

Guldhjälten har exempelvis under en försäsongsvecka tränat över 30 timmar, främst cykling. Han har haft två vilodagar i veckan, oftast på helgerna. Kost har inte varit det viktigaste i resan mot OS-gulden, han skriver att han ätit normalt och att han inte varit rädd för att unna sig till exempel en - eller åtta öl - då och då.

Fabian Zetterlund och Oskar Steen är två av värmlänningarna i AHL/NHL som Anders Holmberg fystränar under somrarna.
Fabian Zetterlund och Oskar Steen är två av värmlänningarna i AHL/NHL som Anders Holmberg fystränar under somrarna. Foto: Tommy Andersson

Just biten om återhämtning, och att verkligen följa de delarna i planen - är något Anders Holmberg gärna vill lyfta.

– Det är inte lika fancy att prata om återhämtning. Vi lever i mängdträningens mecka. Jag har satt mig emot det, det är inte hur mycket vi tränar vi ska basera allt på.

Han fortsätter:

– Idag blir man översköljd med information, alla har det ”perfekta” träningskonceptet och det är lätt att gemene man går på det. Man måste prata mer om långsiktigheten, jag pratar med hockeyspelarna om det - att tro på processen.

Men hur gör man då för att inte ryckas med, om man till exempel tränar mot ett mål och börjar märka resultat - hur ska man göra för att inte lägga på mer träning för att bli ännu bättre?

– Var utbildad som tränare och påläst som atlet. Förstå varför du gör sakerna. Vi pratar om den gyllene cirkeln - hur, vad och varför. Får du med atleterna på ”varför” så får du ett annat commitment. När jag tittar på Nils van der Poel, till exempel, är samspelet mellan honom och hans tränare utstickande. De förstår varandra. Gör man inte det blir det lätt en mental spärr.

Nils van der Poel delade nyligen med sig av sin träningsdagbok, där han detaljerat berättar om sin resa till de dubbla OS-gulden.
Nils van der Poel delade nyligen med sig av sin träningsdagbok, där han detaljerat berättar om sin resa till de dubbla OS-gulden. Foto: Christine Olsson/TT

I Nils van der Poels dagbok skriver han om hur han orkat hålla motivationen:

”Den största utmaningen i mitt träningsprogram är att orka fortsätta följa det. Motivation är nyckeln. Om någonting håller mig motiverad ser jag det som någonting bra”.

Och det är inte ”bara” elitidrottare som kan lära av dagboken.

– Han (van der Poel, red anm) har haft en glädje i det han gör. Och han har hela tiden förstått varför han gör saker, han har förstått processen och haft tilltro till den plan han och tränaren satt upp. Det är som i vilket jobb som helst, man kan likna det vid en företagsprocess, säger Anders Holmberg.

Nils van der Poel har öppnat för att han lägger skridskokarriären på hyllan efter säsongen.

Är det väntat, tycker du, sett till den resa han gjort?

– Det är en otrolig uppoffring man får göra, för att vara på den nivån. Orkar han det i fyra år till? Vet du att du ska tjäna två miljarder de kommande åren kanske det är mer intressant. Men det är som sagt en enorm uppoffring och frågan är vad han tycker att det är värt i livet.

Ronnies ”Nils van der Poel” har blivit viral: ”Det där blev jävligt bra”

Artikeltaggar

AHLAnders HolmbergCrossfitCrossfit LifeboxFabian ZetterlundIshockeyMotion och hälsaNHLNils van der PoelOS

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare