Hoppa till huvudinnehållet

Stockholmaren som vill skjuta Hagfors till allsvenskan: ”Jag är taggad”

Publicerad:
Stockholmaren Jesper Larsson, tvåa från vänster, kan vara på väg att skjuta Hagfors IBS till allsvenskan. Foto: Lars-Pether Sjöö/Hagfors IBS

Femte gången gillt?

Är det i år det äntligen händer?

Hagfors IBS har gått fram som en veritabel ångvält i den västra division 1-serien, playoff-platsen är redan fixad och någonstans därframme skymtar den hägrande allsvenskan.

– Det känns lite som att det är nu det ska ske, säger Jesper Larsson, poängkungen och stockholmaren som hamnat i Klarälvdalen.

Ambitiösa Hagfors IBS har i princip prenumererat på en playoff-plats (topp fyra) i den västra division 1-serien på senare år.

Åtminstone känns det så.

Rent statistiskt och faktiskt blir det här femte gången sedan 2015 som Hagforslaget återfinns i seriens toppkvartett när det summeras. Men hela vägen har de rödvita aldrig gått. Närmast var det 2016 då Hagfors tvingades vika sig i playoff-finalen mot Lillån.

Den här säsongen ser det dock bättre ut än någonsin. HIBS har tokdominerat serien och har med fyra grundseriematcher kvar nio poäng ner till andraplacerade Kungälv. Trean Skoghall är elva poäng bakom, men har två matcher mindre spelade.

Jesper Larsson rundar en Stenungsundsförsvarare ute vid sargen.
Jesper Larsson rundar en Stenungsundsförsvarare ute vid sargen. Foto: Lars-Pether Sjöö/Hagfors IBS

En bidragande orsak till Hagfors IBS framfart är Jesper Larsson, en ur-stockholmare som från och med den här säsongen har Uddeholm Arena som hemmaplan.

Larsson har öst in poäng, toppar seriens poängliga och snittar på drygt tre pinnar per match.

– Det har rullat på och det är alltid kul att göra poäng. Men vi har ett bra lag och utan bra uppbackning så hade jag inte gjort så här pass många poäng, säger Jesper.

Han kom in i Hagfors IBS med ett tiotal allsvenska säsonger i bagaget, merparten i Täby FC:s tröja.

– Jag ser verkligen fram emot ett kvalspel. Jag har hållit på med det här länge nu, men aldrig fått uppleva ett playoff. Jag varit femma i allsvenskan två gånger och fallit på mållinjen, så nu är jag taggad.

Du är uppväxt i Västerort i Stockholm, ganska långt från Klarälvdalen - har det varit några språkförbistringar sedan du anlände till den nya klubben?

– Haha, det är ju några häruppe som pratar rätt bred dialekt, men jag har lärt mig under resans gång. Och nu förstår jag även vad våra norrmän säger.

Har du något patenterat sätt att göra mål på?

– Jag ligger ofta högt upp i banan. Standardmålet är ett diagonalpass från Jesper (Karlsson) eller ”Hedda” (Marcus Hedlund) och sedan blir det ett direktskott.

Som inflyttad känner han inte av rivaliteten mellan division 1-klubbarna på samma sätt som sina lagkompisar. Men senast mot Nilsby var den påtaglig.

– Då fick även jag derbyfeeling. Och det var grymt skönt att vinna den matchen med tanke på att vi förlorade mot dem i höstas.

I lördagens hemmamatch mot Karlstad Ungdom står Hagfors IBS poängkung dock över.

– Jag har känning i en baksida och vill inte riskera något inför kvalet, vore dumt att gå sönder på riktigt nu. Och nu vill jag gå hela vägen.

Så spelas kvalet till allsvenskan

Fyra lag i varje division 1-serie gör upp om en plats i allsvenskan, via semifinal och final.

Seriens etta får välja att möta trean eller fyran.

Seriens tvåa får ta det lag som blir över.

Man möts i bäst av tre matcher.

Det lag som går segrande ur semifinal- och finalspel spelar i allsvenskan nästa säsong.

Artikeltaggar

Division 1 västra herrHagfors IBSInnebandyJesper Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.