Elva mogna damer har fräschat upp sina bilkörningskunskaper ordentligt i ett pilotprojekt lett av NTF Värmland.
Teori, stadskörning och träning på halkbana har bockats av och entusiasmen har varit stor.
– Alla borde få göra detta. Nu känner man sig mycket tryggare bakom ratten, säger Monicha Andersson, 78.
Det var ett gäng taggade damer i 60–80-årsåldern som för några veckor sedan första gången samlades i Värmlands trafikcenters lokaler i Grums. Äntligen skulle de få chansen att uppdatera sina trafikkunskaper.
– Intresset för det här projektet har varit väldigt stort. Vi har bland annat gått ut till pensionärsorganisationerna i Värmland och berättat om den här satsningen på att utbilda mogna kvinnliga bilförare.
– Befolkningen blir äldre och äldre och många lite mer mogna kvinnor kör kanske inte så mycket bil. Ofta är det mest maken som kör och därför är det bra för dem med en sådan här uppdatering, berättar Ann Nyhlén, projektledare på NTF Värmland.
Man har länge haft tankarna på att utbilda seniora medborgare, men det har fallit på att det har saknats pengar.
– Men tack vare att Region Värmland har bidragit med 150 000 kronor har vi äntligen kunnat genomföra det här projektet där vi på NTF Värmland och City trafikskola som vi numera äger ställer upp med personal och bilar, säger Ann Nyhlén.
Började med teori
Utbildningen startade med teorikunskap där det bland annat pratades om landsvägskörning, vänstersvängar, fickparkeringar och körning i städer med mycket trafik.
– Det har ju hänt mycket sedan de här damerna tog körkort. Trafikintensiteten har ökat väldigt mycket, rondeller till exempel fanns inte då och bilarna ser helt annorlunda ut och har mycket mer teknik.
”Känner sig otrygga”
– Det gör att många äldre känner sig otrygga i trafiken. Den här utbildningen är en rätt så billig investering för folkhälsan och för att man kan behålla möjligheterna till ett rörligt liv, säger Tommy Karlsson från City trafikskola i Karlstad som höll i teoriutbildningen.
Och på skolbänken igen och med öron och ögon på helspänn satt bland andra vännerna Monicha Andersson från Filipstad och Barbro Sjöqvist från Hagfors.
– Det här är jättebra och dessutom gratis. En sådan här utbildning borde vara obligatoriskt för alla som har kommit upp i åren. Jag ser verkligen fram emot att få den här chansen.
– I Norge krävs det både läkarintyg och syntest med jämna mellanrum för att äldre ska få behålla sina körkort, säger Monicha Andersson.
82-åriga Barbro Sjöqvist håller med.
– Jag tog mitt körkort 1957 i Strömsund i Jämtland där min familj bodde då. Det var lite skillnad mot dagens trafik.
– För några år sedan hade jag en stroke och efter det testade jag och fick mitt körkort tillbaka, men de senaste åren har jag inte kört så mycket bil. Därför känns det bra att få den här möjligheten att uppdatera mina kunskaper, säger Barbro Sjöqvist.
Tre körlektioner
Efter teoridelen fick damerna tre körlektioner inne i den täta trafiken i Karlstad och därefter väntade klassisk halkbanekörning.
– Det var ju något som vi aldrig fick lära oss. Det fanns helt enkelt inga halkbanor när vi för många år sedan tog våra körkort. Så det här ska bli väldigt spännande och nyttigt, säger Monicha Andersson.
Tommy Karlsson berättar vad de ska göra på banan.
– Det handlar om att köra i 30-40 kilometer i timmen, sedan i 50-60 och avsluta i 80-90 och bromsa vid en markerad punkt för att sedan försöka stanna vid några plaströr som symboliserar fotgängare.
– Stå på bromsen och tävla mot er själva tills ni står helt still. Det är fina stabiliseringssystem i bilarna som gör dem smarta och hjälper till så ni behöver inte vara oroliga.
Som hårdpackad snö
Monicha och Barbro ser fram emot att testa sig på underlaget som består av diamantslipad porfyr och över ytan finns det en oljeplastblandning och vatten. Tillsammans ska detta efterlikna hårdpackad snö, så kallad korsningshalka.
När Monicha gasar på ordentligt i 70 kilometer i timmen och bromsar till och bromssträckan blir ungefär 65 meter. Samma sak för Barbro. Då hinner de inte stanna i tid. Det kunde de göra i lägre hastighet. I nästa moment ska de även försöka väja undan för fotgängaren i skumgummi som hänger på en lina.
”Mycket att tänka på”
– Det gick ju nu när jag bara körde i knappt 40, men det är mycket att tänka på, säger Barbro Sjöqvist.
Men i 80 går det inte alls. Då blir bromssträckan över 90 meter.
– Oj, det var läskigt, säger hon.
Halkbaneövningen avslutas med körning i en riktigt hal så kallad s-kurva, något som också ställer till problem för många. För flera av damerna släpper bilarna helt från underlaget i lite högre hastigheter och de snurrar runt på banan.
– Ja, jag snurrade flera varv. Det gick inte att undgå det när man kom över 40, säger Barbro Sjöqvist.
Hittade gränsen
– Jag klarade mig utan att snurra. Man kommer snabbt till insikt var gränsen går för att snurra och det är väldigt bra kunskap att ta med sig, säger Monicha Andersson.
Alla damerna utnyttjar tiden på halkbanan så mycket som möjligt och efteråt är de två vännerna från Filipstad och Hagfors överens om att träningen var mycket nyttig liksom hela utbildningen.
– Alla borde få göra detta. Det här har gett oss massor och lärarna har varit jättebra. Nu känner man sig mycket tryggare bakom ratten, säger Monicha Andersson.
Fått självförtroende
– Ja, det har varit underbart! Nu har jag självförtroende och tänker ta upp bilkörningen på allvar igen, säger Barbro Sjöqvist.
Även Eva Kaiser Waldenström från Västra Ämtervik är nöjd.
– Jag har varit lite osäker på att köra i rondeller och inne i Karlstad, men nu känner jag mycket säkrare efter tre körlektioner, säger hon.
– Jag fick sitta med i baksätet under förutsättning att jag var tyst, säger maken Erik Waldenström med ett leende.
– Den här utbildningen är ett väldigt bra initiativ och borde vara något som även vi män få möjlighet till, fortsätter han.
Hoppas kunna fortsätta
NWT Värmlands verksamhetschef Anders Kalborg hoppas att utbildningen för äldre kommer att fortsätta.
– Det är verkligen ambitionen. Kanske kan den nästa gång förläggas någon annanstans i Värmland. Det här är verkligen ett roligt och bra projekt som vi har fått mycket respons på och vi tittar också på möjligheten att få till kurser för män.