Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsmiljöverket vill ha vite på 100 000 från kvinnosjukvården

Publicerad:
Arbetsmiljöverket överväger att kräva åtgärder mot den höga arbetsbelastningen för tre yrkesgrupper på avdelning 14 på Centralsjukhuset i Karlstad.
Arbetsmiljöverket överväger att kräva åtgärder mot den höga arbetsbelastningen för tre yrkesgrupper på avdelning 14 på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Arbetsmiljöverket har gått till förvaltningsrätten för att få ett vite på 100 000 kronor utdömt.

Orsaken är brister i arbetsmiljön på avdelning 14 på Centralsjukhuset i Karlstad.

Samtidigt överväger myndigheten att kräva åtgärder för arbetsbelastningen för tre yrkesgrupper på samma avdelning.

I augusti förra året ställde Arbetsmiljöverket krav på kvinnosjukvården i Region Värmland på sex punkter och kopplade ett vite på 300 000 kronor till kraven.

Nu anser myndigheten att kvinnosjukvården vidtagit åtgärder på fem av sex punkter och avslutar dem. Den återstående punkten anses vara delvis uppfylld, men inte när det gäller arbetsbelastningen för undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor på avdelning 14.

Arbetsmiljön kan göra personalen sjuk – kvinnosjukvården riskerar dyrt vite

Därför ansöker nu Arbetsmiljöverket om att förvaltningsrätten dömer ut vitet. Men man har inget emot att vitet stannar på 100 000 kronor, eftersom regionen ändå har uppfyllt de övriga punkterna på Arbetsmiljöverkets kravlista.

Överväger nytt krav

Arbetsmiljöverket överväger också att ställa krav på regionen när det gäller undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor på avdelning 14. Senast den 16 maj kan man ställa krav på att de tre yrkesgrupperna ska ha en arbetsbelastning som inte riskerar att göra dem sjuka. Ställs kravet får åtgärderna inte heller leda till att risken för ohälsa ökar för annan personal på sjukhuset.

Det skriver Arbetsmiljöverket i ett brev, där regionen ges möjlighet att lämna synpunkter innan myndigheten fattar beslut om ett eventuellt föreläggande.

Avdelning 14 innehåller bland annat BB och NWT har tidigare berättat om en händelse i höstas där en barnmorska var ensam med ansvar för 16 nyförlösta kvinnor och deras bebisar.

Skyddsombud slog larm

Arbetsmiljöverket skriver att deras utredning visar att regionen jobbar med att lösa problemen på avdelning 14. Men under tiden är resurserna för små för att klara kraven som jobbet ställer och det leder till en arbetsbelastning som kan vara skadlig. Övertidsuttaget är högt och det är svårt för personalen att få återhämtning.

Ärendet har sitt ursprung i en begäran om åtgärder från två skyddsombud i februari förra året. Den ledde till att Arbetsmiljöverket krävde åtgärder på sex punkter i augusti.

Av underlaget framgår det att kvinnosjukvården har lockat tillbaka fem barnmorskor som sagt upp sig och att ytterligare sex stycken avslutade sin inskolning under januari i år.

Vill regionen svara Arbetsmiljöverket ska svaret vara inne senast den 14 mars.

Kvinnosjukvårdens verksamhetschef Nina Skantz skriver i ett mejl till NWT: ”Vi anser att vi har gjort ett stort jobb med de tidigare åtgärderna, både ledning och personal har gjort stora insatser. Det är olyckligt att vi inte enligt Arbetsmiljöverket har nått ända fram. Vår absoluta ambition är att detta ska vara åtgärdat så snart som möjligt.”

När det gäller att Arbetsmiljöverket vill ha vite utdömt skriver hon: ”Jag behöver få ta del av skriftlig information om vad det kommer innebära för oss på kvinnosjukvården.”

Läs tidigare artiklar om kvinnosjukvården här:

Ivo avslutar ärendet – men mardrömsförlossningen har präglat hela familjens livPandemin: Kvinnosjukvården drar ner – det här är stängtKvinnosjukvårdens chef satsar på arbetsmiljön för att vända trendenSå mycket har hyrpersonalen kostat kvinnosjukvården i årVårdförbundet om BB-krisen: “Vill man ha en snabb lösning så är lön inte oväsentligt”Verksamhetschefen om BB-krisen: ”Vi har vidtagit åtgärder”Larmet från BB: ”Kunde hänt jätteallvarliga saker”Inriktningsbeslut: Gemensam organisation för alla barnmorskorUppgifter: Barnmorskor i öppenvården får ”rycka in” i slutenvårdenProjektet som kan locka tillbaka barnmorskor till vården: ”Skulle också vara en vinst”Kvinnosjukvården testar nytt koncept för gravida: ”Alla är överens om det här”Värmland kan testa konceptet ”min barnmorska” – men inte utan brasklapparBarnmorskornas hårda krav på ledningen – vill ha 10 000 kronor extraNya avhoppet från kvinnosjukvården – två chefer slutarChefen om barnmorskebristen: ”Vi måste vända trenden”Arbetsmiljön kan göra personalen sjuk – kvinnosjukvården riskerar dyrt viteRegionens utredning av förlossningen: ”Handläggningen inte korrekt”Så vill nya chefen för kvinnosjukvården vända trendenOmrådeschefens svar om kvinnosjukvården: ”Förändringar kräver uthållighet”Nytt S-förslag: Samma barnmorska före, under och efter förlossningenSlutenvårdschefen om lille Henrys död: ”Det är djupt olyckligt”Ivo: Fel att inte göra kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammalSlutenvårdschefen om kritiken mot arbetsmiljön: ”Är känd för oss”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöArbetsmiljöverketBarnmorskaBBCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadKvinnosjukvårdenSjuksköterskaUndersköterskaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.