Hoppa till huvudinnehållet

Bagge och Jimmy Jansson i intervju: "Aldrig varit lika stolt över en låt"

Publicerad:
Anders Bagge framför låten "Bigger Than The Universe" som är skriven av bland andra Jimmy Jansson från Hagfors. Foto: Annika Berglund/Carl Edlom

Värmlands meste melloveteran Jimmy Jansson ligger bakom ett av årets favorittippade bidrag. Tillsammans med bland andra Thomas G:son har han skrivit "Bigger Than The Universe" som framförs av "Idol"-domaren Anders Bagge.

Sin vana trogen har låtskrivaren Jimmy Jansson med några låtar även i årets upplaga av SVT:s lördagsunderhållning Melodifestivalen. Den här gången är det ett samarbete med Peter Boström, Thomas G:son och bidragets artist Anders Bagge.

– Låten är vansinnigt välskriven, säger Anders Bagge.

– Det är ingenting man slänger ihop på en fikarast. Den är tuff att sjunga! Det är verkligen en utmaning, det är svårt att hålla pitchen. Får jag till den rätt så blir det här väldigt, väldigt bra.

Jimmy Jansson berättar att "Bigger Than The Universe" hör till de bidrag som han är mest stolt över att ha fått med till festivalen.

– Det var en grym känsla när Anders bestämde sig för att sjunga låten, berättar Jimmy Jansson entusiastiskt.

– Så otippat! Whaaat!? Jag var inte inställd på att han var en artist på det sättet. Men när det väl landade så kändes det kanon, Anders är likable och sjunger väldigt bra. Hans röst är pampig, den finns en old school-touch – han sjunger lite som man gjorde på 80-talet. En stor, manlig röst med ett fett vibrato. Tryck och energi med full gas.

Anders Bagges röst beskriver Jimmy Jansson som manlig röst med ett fett vibrato.
Anders Bagges röst beskriver Jimmy Jansson som manlig röst med ett fett vibrato. Foto: Annika Berglund

"En vinnarlåt”

Låtens tillblivelse började med att Jimmy skrev versen och kopplade in Thomas G:son för hjälp med refrängen. Det är med stora förhoppningar han ser fram emot lördagens delfinal.

– Det känns som en vinnarlåt, fortsätter Jimmy. Skulle det gå hela vägen till vinst skulle jag inte bli förvånad, det här är helt klart en av de starkaste låtarna jag har bidragit med. Men samtidigt vet man aldrig hur det går – det är direktsändning och Anders kanske inte pallar för trycket. Men när jag snackar med honom skämtar han hela tiden och är på bra humör, så jag känner att han kommer att fixa det här galant.

– Men allt kan hända när det är live.

Anders Bagge under repetitionerna i Avicii arena.
Anders Bagge under repetitionerna i Avicii arena. Foto: Annika Berglund

Poetiskt budskap

Budskapet i "Bigger Than The Universe" beskriver Jimmy Jansson som väldigt poetiskt.

– En boost till mänskligheten. Vi är så jäkla starka om vi ser oss som ett team. Vi klarar allt om vi lägger i en extra växel tillsammans. Jag har aldrig varit lika stolt över en låt som jag är över den här.

– Den är episk! utbrister Anders Bagge.

– Låten skulle kunna vara ledtemat till en nyinspelning av "Never Ending Story". En drömsk låt som får en att vilja flyga i väg.

Genom ditt arbete som domare i "Idol" är du van att bedöma andra artisters framföranden, nu ska du själv bedömas i en tävling – hur upplever du den omvända sitsen?

– Jag får acceptera vad folk tycker om mig. Som domare har jag under alla år varit väldigt klar med att det jag uttryckt är bara min egen åsikt, mina ord är inte lag. Det är tips och råd. Alla får skapa sig en egen uppfattning, alla kommer såklart inte tycka att det jag gör är bra. Men så länge jag själv är nöjd och glad och känner att jag vill fortsätta sjunga så gör jag det. Där har jag satt ribban. Jag är 54 år, att bedömas är värre när man är ung. Om man misslyckas i unga år tycker man att det betyder hela livet, när man blir äldre vet man att det inte behöver vara så.

Varför är det först efter 50 som du ställer dig som soloartist på scenen?

– Jag har inte vågat. Inte känt ett behov heller. Jag trivs jävligt bra i bakgrunden och har aldrig känt att jag måste bevisa något för någon annan än mig själv. Samtidigt är jag blyg, jag har inte velat synas med min sångröst.

Du brottas med scenskräck – hur känns det inför direktsändningen?

– Det blir bättre och bättre. De första repen var inte roliga. Jag hoppas att det mesta av nervositeten är borta på lördagskvällen – allt ska inte vara borta för lite nervös ska man vara.

Det finns de som lyckas kanalisera sin scenskräck och vända det till en positiv energi, har du haft några sådana tankar?

– Det är precis det jag har gjort. Det är till stor del psykosomatiskt, jag jobbar enbart med kognitiv beteendeterapi för min scenskräck. Inga tabletter eller så. Jag går upp på scenen även för att visa andra – kan jag så kan du med.

Du nämnde att låten i sig är en utmaning, kan utmaningen att besegra scenskräcken även vara en anledning till att du gör det här?

– Ja! Det är en av de största anledningarna vill jag säga. Det var min fru som klickade på send när låten skulle skickas in och anledningen till att jag inte protesterade då var just att jag bestämde mig för att köra. Jag tackar min fru för att jag vågar göra det här.

Med dansen som livsstil: ”Det kräver sitt psyke”

Artikeltaggar

80-talAnders BaggeAviciiAvicii ArenaHagforsJimmy JanssonKändisarMelodifestivalenMusikNöje/KulturStockholmSVT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.