Hoppa till huvudinnehållet

Man med hjärtinfarkt fick köra själv till akuten

Publicerad:
Enligt en Ivo-anmälan tvingades en patient med pågående hjärtinfarkt köra till akuten i sin egen bil, eftersom ambulanspersonalen bedömde att mannen inte var tillräckligt sjuk. Arkivbild.
Enligt en Ivo-anmälan tvingades en patient med pågående hjärtinfarkt köra till akuten i sin egen bil, eftersom ambulanspersonalen bedömde att mannen inte var tillräckligt sjuk. Arkivbild. Foto: Roger Gleisner

En patient som drabbades av hjärtinfarkt tingades köra två mil i sin egen bil till lasarettet i Karlskoga.

Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Det var i december 2021 som patienten, en man i Degerfors kommun, fick smärtor i bröstet och ringde efter ambulans.

När ambulansen kom fram genomfördes ingen EKG-undersöking, utan mannen blev i stället tillsagd av ambulanspersonalen att själv köra till lasarettet i Karlskoga. Ambulansen följde efter bakom mannen.

Lämnad på parkeringen

Framme vid lasarettet åkte ambulansen direkt till garaget och lämnade enligt anmälan mannen, som på egen hand fick ta sig från parkeringen fram till akutmottagningen.

På akuten konstaterade personalen att mannen drabbats av en stor hjärtinfarkt och han skickades akut till sjukhuset i Örebro för operation.

Omfattande skador

Anmälaren menar att om ambulanspersonalen hade genomfört EKG hemma hos mannen hade de genast kunnat säkerställa att det handlade om en allvarlig hjärtinfarkt och kört patienten direkt till Örebro.

Patienten har enligt anmälan fått omfattande skador, som innebär en lång tids rehabilitering.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdDegerforsHjärtinfarktIvoKarlskogaKarlskoga lasarettUniversitetssjukhuset ÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.