Hoppa till huvudinnehållet

Pappa Weine efter mötet: ”Det finns inte ord ‒ det är en otrolig befrielse”

Publicerad:
Weine Dahlén och resten av familjen är lättade efter onsdagens möte med Arvika kommun: ”Nu äntligen kan vi få sinnesro”. Arkivbild.
Weine Dahlén och resten av familjen är lättade efter onsdagens möte med Arvika kommun: ”Nu äntligen kan vi få sinnesro”. Arkivbild. Foto: Noella Johansson/TT

Mötet mellan Arvika kommun och familjen Karlsson-Dahlén var känslosamt. Kommunens ursäkt har accepterats och nu blickar båda parter framåt.

– Det finns inte ord ‒ det är en otrolig befrielse, säger Weine Dahlén till AN.

Arvika kommun och familjen Karlsson-Dahlén möttes under onsdagskvällen i ett flera timmar långt möte. Mötet handlade om den ursäkt som kommunstyrelsen beslutade att ge bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, samt deras familj.

Efter möte med kommunen - bröderna blickar framåt: ”Överens om att gå vidare”

Under mötet nåddes en slutpunkt.

– Det finns inte ord ‒ det är en otrolig befrielse. Nu äntligen kan vi få sinnesro för det här i Arvika, säger Weine Dahlén, brödernas pappa.

Från familjens sida deltog Robin Dahlén, Christian Karlsson, Weine Dahlén, Eva Dahlén, Annika Karlsson, Stefan Liliebäck, advokat och Andreas Slätt, författare.

– Det var ett känslomässigt möte. Vi började stelt och var jätteglada när vi gick därifrån. Det var en bra dialog, säger Weine Dahlén.

”Ett av de bästa möten i hela mitt liv”

Arvika kommun representerades av Peter Söderström (S), kommunalråd, Henrik Axelsson (S), ordförande i utskottet för Lärande och stöd, Hans Karlsson, kommundirektör och Jonathan Peduru-Aratchi, jurist.

– Det här var nog ett av de bästa möten jag har haft i hela mitt liv ‒ och jag har haft väldigt många möten. Det kändes riktigt bra, sånt där som berör långt in i hjärteroten, säger Peter Söderström (S).

Söderström (S): ”Måste kunna be om ursäkt även om inga formella fel begåtts”

Han fortsätter:

– Vi behövde prata om olika saker och utgångspunkter. Vi landade i en gemensam slutsats att vi går vidare och gör något bra för samhället.

Innan mötet fanns det upptrissade känslor. Vad var det som hände under mötet som gjorde att ni landade i en gemensam slutsats?

– Samtalet ledde fram till det. Vi la fram våra olika delar och jag fick förklara resonemanget i kommunstyrelsen när vi kom fram till ursäkten. Det kan man inte kommunicera via media, utan det måste man sitta ner och prata om.

Vad tror du att det här betyder för kommunen i stort?

– Jag tror att det betyder ofantligt mycket.

Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) kommenterar onsdagens möte med familjen Karlsson-Dahlén så här: ”Det kändes riktigt bra, sånt där som berör långt in i hjärteroten.”
Arvikas kommunalråd Peter Söderström (S) kommenterar onsdagens möte med familjen Karlsson-Dahlén så här: ”Det kändes riktigt bra, sånt där som berör långt in i hjärteroten.” Foto: Tommy Pedersen

Peter Söderström letar efter orden.

– Under en så lång tid har det varit ett hål i Arvikas själ. Nu är det lagat ‒ så känns det. Jag tror att betydelsen är enorm om jag ska vara ärlig.

”De är guld värda”

Weine Dahlén tror också att det är en lättnad för Arvika kommun och invånarna.

– Nu finns inte den här hemska bubblan som har funnits runt Arvika i snart 24 år ‒ nu kan vi spräcka den och finna vägar framåt.

Det var högt i tak under mötet, erkänner Weine Dahlén.

– När vi gick in på mötet hade vi olika åsikter ‒ men vi möttes på vägen. Det blev jättebra i slutändan. Det kom en djupt menad ursäkt.

Och han förstår att det här har varit en tuff period för Kevins familj.

– Vi är nära kompisar och träffas på fritiden. Vi har förklarat att vi måste driva det här. Mina pojkar blev friskrivna 2018 och ingen har tagit ansvar ‒ men nu blev det en väldigt fin ursäkt som vi godtog.

Weine Dahlén riktar ett tack till alla i kommunen och hela Sverige som har stöttat familjen.

– De är guld värda och som änglar för oss.

Läs mer:

Pappa Weine slår tillbaka mot kommunen: ”Det stämmer inte”Efter kommunens besked om Kevinfallet: ”Bra utredning ‒ känner mig trygg”Utskottets svar till bröderna i Kevinfallet: Vi gjorde inte fel

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunKevinfalletPeter SöderströmPolitikWeine Dahlén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.