Hoppa till huvudinnehållet

Klaralabs framtid kan bli stridsfråga i regionstyrelsen

Publicerad:
Nästa vecka tas tandvårdslabbet Klaralabs framtid upp i regionstyrelsen.
Nästa vecka tas tandvårdslabbet Klaralabs framtid upp i regionstyrelsen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Nästa vecka ska tandvårdslabbet Klaralabs framtid upp på den politiska dagordningen igen.

Förslaget till regionstyrelsen är att labbet ska läggas ner. Men partier som röstat nej till nedläggning tidigare är i majoritet i regionstyrelsen.

Det har varit många turer kring Klaralab, som bland annat tillverkar konstgjorda tänder, bettskenor och tandregleringsapparater. Labbet har gått med underskott under hela 2000-talet.

Inte majoritet

Den 1 februari togs frågan upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland. Förslaget var, efter återremiss, att Klaralab skulle avvecklas under ordnade former. Men beslutet blev ett annat. Den styrande koalitionen Värmlandssamverkan fick en majoritet emot sig och nämndens beslut blev att behålla en del av verksamheten – med en rösts övervikt.

Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) stöder förslaget om att lägga ner Klaralab.
Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) stöder förslaget om att lägga ner Klaralab. Foto: Håkan Strandman

På tisdag nästa vecka ska frågan tas upp i regionstyrelsen, som föreslås besluta att lägga ner Klaralab.

– I arbetsutskottet, som föreslår till styrelsen, har vi majoritet, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande.

– Vi tror att det är enklare att upprätthålla god kvalitet till ett rimligt pris genom att köpa upp det här på marknaden och att det blir en väldigt liten och sårbar verksamhet, fortsätter han.

Men Värmlandssamverkan har inte majoritet i regionstyrelsen. 7 av de 15 ledamöterna tillhör koalitionen, medan övriga tillhör Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet som i hälso- och sjukvårdsnämnden röstade för att Klaralab skulle behålla en del av sin verksamhet.

Läs tidigare artiklar här:

Klaralab blir kvar med reducerad verksamhetEfter återremiss: Tandvårdslabb föreslås fortfarande att läggas nerHotat tandvårdslab ska utredas merTrots oenighet: Tandvårdslab ser ut att läggas nerTandvårdslabbet läggs ner: ”Vi är oeniga om det”Tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden: Tandvårdslab kan läggas ner

Artikeltaggar

FolktandvårdenHälso- och sjukvårdsnämndenKarlstadPolitikRegion VärmlandRegionstyrelsenTandvårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.