Hoppa till huvudinnehållet

Justitiedepartementets besked om brödernas skadeståndskrav

Publicerad:
Justitiedepartementet handlägger nu brödernas ärende om ersättnig ex gratia.
Justitiedepartementet handlägger nu brödernas ärende om ersättnig ex gratia. Foto: Bertil Ericson / TT

Bröderna godtog ursäkten från Arvika kommun. Ärendet kommer aldrig att tas till domstol.

Nu väntar de istället på regeringens beslut om eventuell ersättning ex gratia.

– Jag har ingen information att lämna om när beslut kan väntas, säger Lina Lundgren ansvarig handläggare på Justitiedepartementet.

I juli förra sommaren lämnade bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson tillsammans med advokaterna Thomas Olsson och Slobodan Jovicic in en begäran om ersättning ex gratia till regeringen.

Ärendet handläggs just nu på Justitiedepartementet och ansvarig handläggare där är Lina Lundgren som är Rättssakkunnig i enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt.

Efter att ärendet hanterats på Justitiedepartementet ska regeringen fatta beslut.

Det finns ingen maxgräns för hur lång tid ett sånt här ärende kan ta.

”Jag har ingen information att lämna om när beslut kan väntas. Regeringen brukar inte heller lämna information i förväg om när ett beslut i ett förvaltningsärende kan komma att fattas”, skriver Lina Lundgren i ett mejl.

Robin Dahlén har tidigare sagt till NWT:

– Vad jag har hört rykten om kan vi ha fått svar innan sommaren, eller under.

Insamling

I väntan på regeringens beslut har Arvikahjälpen och svenska folket på sex dagar samlat ihop 100 000 kronor till bröderna. Sanna Karlsson som är administratör skriver på Facebook:

”Vi räknar att detta kan bli ett värdigt avslut i allt elände ändå, men dom kommer aldrig glömma de dom varit med om. Deras barndom får dom aldrig tillbaka.”

”Rejäl ersättning”

Stefan Liliebäck har varit varit brödernas juridiska ombud och den som presenterat en utredning för vad som hände för över 20 år sedan när bröderna felaktigt pekades ut för mordet på fyraårige Kevin.

– Jag tycker att de borde få en rejäl ex gratia-ersättning av staten. Sen är det upp till dom att ta ställning till om det är tillräckligt eller om dom vill ha ännu mer och då får dom väl stämma staten i så fall. De borde ju komma till skott nu om ansökan kom in i juli, säger han.

Stefan Liliebäck, brödernas juridiska ombud.
Stefan Liliebäck, brödernas juridiska ombud. Foto: Anton Eriksson

Han har själv aldrig haft ett liknande ärende då de är väldigt ovanliga.

– Det påminner om nåd och det har jag varit med om att begära för klienter. Att man om nåd ska förvandla en påföljd till något annat exempelvis. Då sker en beredning på Justitiedepartementet. Då är det någon tjänsteman där som ska sitta och fundera och kanske komma med lite rättsutredningar och sedan ska det här mynna ut i ett förslag till beslut som sedan ska behandlas på något regeringssammanträde.

Politiskt utspel

Fallet och brödernas ex gratia-anmälan har den senaste tiden också gett upphov till politiska utspel. Ulf Kristersson, moderaternas partiledare, skrev igår på sin Facebook-sida att:

”Det enda rimliga, det enda mänskliga och enda anständiga i detta läge, är att regeringen nu fattar beslutet att betala ut ett stort skadestånd till bröderna. Denna möjlighet finns i svensk rätt – och nu är tillfället att använda den möjligheten.

Faktum är att bröderna har lämnat in sin ansökan om det som kallas ”ex gratia-ersättning” för mer än ett halvår sedan. Den här regeringen har varit långsam i åtta års tid. Nu har de chansen att visa beslutsamhet. Om inte regeringen gör det nu, så kommer en regering som jag leder göra det efter valet. Detta handlar inte om politik utan om att staten tar ansvar när staten har misslyckats.”

Den här typen av uttalande kan få effekt på regeringens hantering av ärendet, menar brödernas juridiska ombud, Stefan Liliebäck.

– Ja, det kanske de tar intryck av, säger han.

Men sen om bröderna får ersättning från staten, då är det svårt att föreställa sig en ersättningsnivå.

– Det här är helt oprövad mark. Det finns ingen praxis alls i ett sånt här ärende. Det är så exceptionellt ovanligt.

Artikeltaggar

ArvikaChristian KarlssonEx gratiaJustitiedepartementetKevinfalletPolitikRobin DahlénSamhälleSlobodan JovicicStefan LiliebäckThomas OlssonUlf Kristersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.