Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmäklaren sålde för nästan en miljard: ”Otroligt roligt”

Publicerad:
Linnea Grahn, 32, förmedlade flest nyproducerade bostadsrätter under 2021.
Linnea Grahn, 32, förmedlade flest nyproducerade bostadsrätter under 2021. Foto: Lisa Olaison

Nästan en bostad om dagen sålde mäklaren Linnea Grahn, 32, under 2021.

Det resulterade i Fastighetsbyråns utmärkelse årets nyproduktionsmäklare. Ett pris som delas ut till den mäklaren som sålt allra flest nyproduktioner – i hela landet.

– Det är ett kvitto på det jobb vi gör, säger Linnea Grahn.

Drygt 130 sålda nyproduktionslägenheter sålde mäklaren Linnea Grahn, 32, under 2020. Men under 2021 sålde hon drygt en bostad om dagen – närmare bestämt 328 stycken till ett värde av nästan en miljard kronor.

Prestationen ledde till att hon utsågs till årets nyproduktionsmäklare 2021 av Fastighetsbyrån, som har 1 600 medarbetare runt om i landet.

– Det känns otroligt roligt och är ett kvitto på det jobb vi gör och den satsning vi gjorde på just nyproduktion, säger Linnea Grahn.

Hur är det då att kombinera yrkes- och privatlivet?

– Det ska du nog fråga min sambo om, säger Linnea skämtsamt.

– Nej men det är en utmaning. Man får försöka hitta en bra struktur. Kunderna vill gärna träffa och nå oss kvällar och helger. Då får man försöka styra lite så att det inte bara blir jobb, det är inte hållbart i längden. Jag som vill jobba som mäklare under en längre period måste kunna hitta en balans.

Efterfrågad specialkompetens

Men för Linnea Grahn var det inte solklart att enbart förmedla nyproducerade bostäder.

– Jag började 2015, sen utifrån att allt rullade på så fick jag möjlighet att vara med i ett nyproduktionsprojekt och det var jätteroligt. Sen kom det fler sådana projekt och så blev det så att jag och några andra jobbade med det. Men det blev lite för utspritt och vi behövde i stället en person som enbart jobbar med nyproduktionsprojekten på heltid.

Och det blev Linnea.

– Det var lite läskigt att ge upp andrahandsmarknaden för det är väldigt roligt att jobba med det också. Det är uppskattat från byggherrar att vi har den här specialkompetensen. Men även våra kunder uppskattar och känner sig trygga med att vi har den här inriktningen.

"Går inte att göra snabba affärer”

Vägen till mäklaryrket började 2012.

– Då började jag plugga till fastighetsmäklare. Utbildningen beskrevs som en blandning av ekonomi, juridik och sälj. Jag jobbade mycket i klädbutiker innan och jag gillar att jobba med människor. Sen var inte mäklare något självklart men utifrån beskrivningen av utbildningen så kände jag att det kunde passa mig.

”Man behöver lägga ner mycket tid och engagemang”, säger Linnea Grahn.
”Man behöver lägga ner mycket tid och engagemang”, säger Linnea Grahn. Foto: Lisa Olaison

Till Fastighetsbyrån hittade hon genom en företagspresentation på fastighetsekonomernas studentförening Mexica på KAU.

– Fastighetsbyrån sökte efter en studentambassadör och det var ett sätt att få en fot in i branschen och i dörren här. Det gjorde att jag senare fick göra praktik och jobba extra i receptionen under somrarna. Man behöver även göra en tio veckors praktik för att få sin mäklarlicens, vilket jag också gjorde på Fastighetsbyrån. Sedan dess har jag varit här, säger Linnea Grahn.

Hur blir man en framgångsrik mäklare?

– Man behöver lägga ner mycket tid och engagemang. Sen går det inte göra snabba affärer och håva in pengar, utan man behöver jobba väldigt, väldigt mycket och tycka det är kul att jobba med människor och vara behjälplig. Det är ju faktiskt det vi gör, vi hjälper människor att hitta ett nytt hem.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsrätterFastighetsbyrån ABKarlstadLinnea GrahnPrivatekonomi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.